9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Η ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ “MOBIL PΑRKING”

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, μέσω κινητών τηλεφώνων, μπορεί να εφαρμοσθεί στην Αλεξανδρούπολη – Τι είναι το σύστημα “επαυξημένη πραγματικότητα”

vatamidis Augmented_GeoTravel earthmine_app SMS4Parking_picture

Ένας από τους δέκα βασικούς άξονες στον οποίο στοχεύει να επικεντρωθεί η παράταξή μας “Πόλη και Πολίτες” του Ευάγγελου Λαμπάκη, για την επερχόμενη κρίσιμη πενταετία με δραστικές παρεμβάσεις και έργα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών του διευρυμένου Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο αυτό ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Βαταμίδης, καταθέτει δύο προτάσεις μου που είναι συνυφασμένες με τις σύγχρονες τεχνολογίες.

- Advertisement -

Η πρώτη πρόταση αφορά το παρκάρισμα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης.

Πριν μερικά χρόνια εφαρμόστηκε και στην πόλη μας το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης και παρόλο την αρχική και ίσως δικαιολογημένη δυσφορία από τους δημότες (λόγω της πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης), απέφερε καλά αποτελέσματα σε σχέση με τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε προγενέστερα.

Επιπλέον μέσω αυτού ενισχύθηκαν τα Δημοτικά έσοδα.

Το μέτρο όμως αυτό έχει κάποιες αδυναμίες με χαρακτηριστικότερη όλων την αναζήτηση σημείου πώλησης της σχετικής κάρτας.

Μάλιστα έπειτα από την αγορά αυτής ο οδηγός πρέπει να μπει σε μια διαδικασία η οποία δεν είναι καθόλου πρακτική αλλά αντιθέτως κατά την προσωπική μου άποψη είναι αναχρονιστική (βλέπε ξύσιμο).

Ήδη και στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση κινητού τηλεφώνου και πιο συγκεκριμένα μέσω μηνυμάτων SMS.

Τα εν λόγω συστήματα δίνουν τη δυνατότητα στους οδηγούς να σταθμεύουν σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση υπηρεσιών του κινητού τους τηλεφώνου πληρώνοντας χαμηλό αντίτιμο αφού η χρέωση πραγματοποιείται με ακρίβεια ανά λεπτό στάθμευσης σε αντιδιαστολή με τη στάθμευση χωρίς κινητό τηλέφωνο όπου η χρέωση γίνεται ανά ώρα.

Επιπλέον ο οδηγός δεν είναι υποχρεωμένος να αναζητά κάθε φορά σημείο πώλησης για να αγοράσει κάρτες στάθμευσης και μάλιστα να επιστρέφει στο όχημά του ώστε να τις τοποθετήσει.

Δεν απαιτείται λοιπόν η τοποθέτηση κάρτας στο παρμπρίζ του οχήματος και κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων όπως είναι το χαρτί.

Είναι επίσης δυνατή η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης όπως μηνύματα ενημέρωσης και προειδοποίησης για τον εναπομείναντα χρόνο στάθμευσης, αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης, πληρωμή προστίμων, αναλυτικός λογαριασμός, κλπ.

Από την πλευρά του ο Δήμος με την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, που παρέχει ευρεία δυνατότητα διαχείρισης, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του εκσυγχρονίζοντας μάλιστα τις διαδικασίες εποπτείας του χώρου στάθμευσης.

Δεν μπορούμε φυσικά να παραβλέψουμε το κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος αφού δεν γίνεται χρήση χαρτιού και δεν απαιτούνται ειδικά μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

Η δεύτερη πρόταση αφορά μια πρόσφατη τεχνολογία που ονομάζεται “Augmented Reality” ή εν συντομία AR.

Σε ελεύθερη μετάφραση θα την ονομάζαμε «Επαυξημένη Πραγματικότητα».

Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία αναπτύχθηκε από το MIT και μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όχι μόνο της καθημερινότητάς μας αλλά και στον τουρισμό, στο επιχειρηματικό κομμάτι, στην εκπαίδευση, στην αρχιτεκτονική, στις κατασκευές και αλλού.

Με αυτήν μέσω κινητών «έξυπνων» τηλεφώνων ή άλλων παρεμφερών συσκευών, μπορούμε να απεικονίσουμε την πραγματικότητα η οποία επαυξάνεται από ψηφιακά δεδομένα και πληροφορίες που έχουν δημιουργηθεί από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Για να γίνει πιο κατανοητό περί τίνος πρόκειται θα ήταν χρήσιμο να δούμε την παρακάτω εικόνα.

Αποτυπώνοντας με την κάμερα του κινητού μας τηλεφώνου μέσω αυτής της τεχνολογίας το συγκεκριμένο αστικό τοπίο αυτόματα εμφανίζονται στην οθόνη μας διάφορα χρήσιμα για τον δημότη ή τον επισκέπτη ψηφιακά δεδομένα όπως:

· Χώροι όπου απαγορεύεται το παρκάρισμα

· Ποδηλατόδρομοι

· Χώροι διαθέσιμοι για διαφήμιση

· Πληροφορίες για κάποιο αξιοθέατο

· Πιθανός χώρος προς ενοικίαση

· Πυροσβεστικοί κρουνοί

· Δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης

· Καταστήματα και χώροι ψυχαγωγίας και πολλά ακόμη

Για μερικούς από εμάς μπορεί να φαντάζουν ως σενάρια από κάποια ταινία, όμως σε χώρες του εξωτερικού οι τεχνολογίες αυτές εφαρμόζονται στα πλαίσια του mobile advertisement, μιας αγοράς που σύμφωνα με προβλέψεις το 2017 θα προσεγγίσει έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 41,9 εκ. δολαρίων από το 13,1 που είναι σήμερα.

***

*  Ο Γιάννης Βαταμίδης γεννήθηκε το 1975 στο Reutlingen της Δ. Γερμανίας και από το 1976 ζει στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Διοίκηση Eπιχειρήσεων στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας και πραγματοποίησε την πτυχιακή του εργασία στο Institut Universitaire de Technologie 13 Paris. Είναι ιδιοκτήτης του Βιβλιοχαρτοπωλείου Βαταμίδη που δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη ως οικογενειακή επιχείρηση από το 1976 (δεύτερη γενιά).

Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Έβρου από το 2011. Το 2010 εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβουλίο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης στον οποίο διετέλεσε και Β Αντιπρόεδρος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Εθελοντών Δασοπροστασίας Έβρου στο οποίο έχει διατελέσει πρόεδρος από το 2008 έως το 2012.

Διετέλεσε γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου «Τρίγωνο Έβρου Αλεξανδρούπολης» και πρόεδρος στην «Ένωση Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης». Από το 1993 έως και το 2008 ασχολήθηκε με την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στον πάλαι ποτέ «High fm», στον Alexandroupolis radio deejay και στον Heat radio.

Έχει συγγράψει και εκδόσει τα βιβλία «Έβρος τουριστικός οδηγός» και «Evros tourist guide». Είναι παντρεμένος με την ψυχολόγο Άννα Τσιακίρη με την οποία έχουν αποκτήσει μία κόρη.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This