9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ;

Ένας πολύτιμος “θησαυρός” βρίσκεται κρυμμένος στα σπλάχνα του Νομού Έβρου – “Θησαυρός”, όχι μόνον σε αξία οικονομική, αλλά και σε εφαρμογές υγείας – Τα Πετρωτά στον Βόρειο Έβρο και η Κίρκη στην Αλεξανδρούπολη, περιμένουν την ώρα της εκμετάλλευσης

Nefropatheis1-570 NEFROS_533_355

Έχουμε κατ’ επανάληψιν αναφερθεί στον ευλογημένο από τον τόπο (πλην όμως ακριτικό και ξεχασμένο από την Πολιτεία) νομό Έβρου που κρύβει στα σπλάχνα του “προίκα αφάγωτη”.

Ανάμεσα στα πολύτιμα ορυκτά, που διαπιστωμένα υπάρχουν, είναι και ο ζεόλιθος.

- Advertisement -

Ένα ορυκτό που πέραν της οικονομικής του αξίας, έχει άπειρες εφαρμογές, από την γεωργία και την βιομηχανία μέχρι και την υγεία.

Σήμερα στα αξιακά χαρακτηριστικά του θα πρέπει να προστεθεί και μια νέα εφαρμογή που έχει να κάνει με την αιμοκάθαρση.

Διαβάστε τα νεώτερα:

Έναν απλό τρόπο για να αντιμετωπίσουν τη νεφρική ανεπάρκεια βρήκαν επιστήμονες στην Ιαπωνία, οι οποίοι με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας κατάφεραν να καθαρίσουν δείγμα αίματος από τις τοξίνες.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του ιαπωνικού Διεθνούς Κέντρου Υλικών Νανοαρχιτεκτονικής.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πλέγμα από νανοΐνες χρησιμοποιώντας δύο συστατικά:

μια πρωτογενή πολυμερική μήτρα που είναι συμβατή με το αίμα και διάφορες μορφές ζεόλιθων (αργιλοπυριτικά υλικά που υπάρχουν στη φύση).

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι ζεόλιθοι έχουν πορώδη δομή που έχει την ικανότητα να απορροφά τις τοξίνες, όπως ακριβώς τις απορροφά η κρεατινίνη στο αίμα.

Το πλέγμα αναπτύχθηκε με τη χρήση μιας οικονομικής μεθόδου ηλεκτροστατικής, κατά την οποία χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρικό φορτίο για να αποσπάσουν ίνες από ένα υγρό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αναλογία πυριτίου – αργίλου στο εσωτερικό των ζεόλιθων παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσρόφηση της κρεατινίνης και πως μια συγκεκριμένη μορφή του ζεόλιθου παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ικανότητα προσρόφησης των τοξινών.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το πλέγμα αυτό μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα προϊόν αιμοκάθαρσης που θα είναι αρκετά μικρό, ώστε να μπορεί ο ασθενής να το φοράει στο χέρι του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια τέτοια λύση θα έχει και οικονομικό όφελος, καθώς θα μειώνει το κόστος της θεραπείας, αλλά και τον χρόνο που χρειάζεται για να χορηγηθεί.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Mitsuhiro Ebara, παρότι η θεραπεία αυτή βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και δεν είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στον άνθρωπο, υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις που μαρτυρούν ότι το πλέγμα από νανοΐνες θα αποτελέσει σύντομα μια εφικτή, εύκολη και οικονομική εναλλακτική λύση για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σχεδόν σε καθημερινή βάση.

***

Οι επιστημονικές μας γνώσεις είναι περιορισμένες και δεν μας επιτρέπουν να επεκταθούμε περισσότερο στο θέμα.

Καταχωρούμε όμως την είδηση, για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η σπουδαιότητα αυτού του πολύτιμου ορυκτού, που έχει εντοπισθεί στην περιοχή των Πετρωτών του Βορείου Έβρου και στην περιοχή της Κίρκης στην Αλεξανδρούπολη.

Τώρα γιατί εξακολουθεί η παρεμβολή εμποδίων και να καθυστερεί η εξόρυξή του, είναι ένα ζήτημα, που δεν έχει να κάνει με εμάς του ιθαγενείς Εβρίτες, αλλά με τα μεγάλα κεφάλια της Αθήνας.

Πάντως για την περιοχή της Κίρκης, εργώδεις είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης για τον προσδιορισμό της Ζώνης Εκμετάλλευσης του ζεόλιθου, που μην νομίσετε πως γίνεται χωρίς προβλήματα, αφού προσκρούει σε δασικές Υπηρεσίες και ένα σωρό άλλα εμπόδια.

Και μπορεί στο καφενείο ο αδιάφορος θαμώνας να δηλώνει “Σκασίλα μου για τον ζεόλιθο – Δικός μου είναι – άλλοι θα τα ‘κονομίσουν”.

Όμως αυτή η “λογική” της αδιαφορίας αρκετά μας ζημίωσε.

Καιρός ν’ αλλάξουμε όλοι αντιλήψεις και νοοτροπία, για να μπορέσει ο τόπος μας να πάει μπροστά.

Από την απασχόληση που θα δημιουργηθεί στους τόπους εξόρυξης, μέχρι στο λιμάνι με την εξαγωγή του ζεόλιθου.

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This