Home / Αθλητικα / Το επεισόδιο με Ανδρεάδη έφερε νέο εσωτερικό κανονισμό στον Εθνικό

Το επεισόδιο με Ανδρεάδη έφερε νέο εσωτερικό κανονισμό στον Εθνικό

thrakisports_evros

andreadhs

Μια δεύτερη ανάγνωση στις διατάξεις που προβλέπει ο νέος κανονισμός για τους αθλητές βόλεϊ του συλλόγου

Το πρόσφατο περιστατικό με το επεισόδιο ανάμεσα σε Ανδρέα Ανδρεάδη και Σάκη Μουστακίδη φαίνεται ότι κινητοποίησε τους παράγοντες του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι σε έκτακτη γενική συνέλευση το περασμένο Σάββατο ενέκριναν και δημοσιοποίησαν το νέο εσωτερικό κανονισμό του συλλόγου (για όλα τα τμήματα) καθώς και του ΤΑΑ Πετοσφαίρισης.

Στο νέο εσωτερικό κανονισμό (δεν γνωρίζουμε τον παλιό, οφείλουμε να διευκρινίσουμε, αν φυσικά υπήρχε) παρατηρούμε ένα μακροσκελές κείμενο άνω των 6.500 λέξεων που σε ορισμένα σημεία προκαλεί αίσθηση με όσα προβλέπονται. Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση βέβαια προκαλεί το γεγονός ότι… δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα του Εθνικού, αν και όπως λέει και το όνομά του, είναι «εσωτερικός κανονισμός».

Εγκρίθηκε από έκτακτη γενική συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ από πρώτης Απριλίου, με εξαίρεση τον κανονισμό για το ΤΑΑ Εθνικός που έχει άμεση ισχύ από τις 15 Μαρτίου, ημέρα έγκρισής του από την γενική συνέλευση.

Στα άρθρα 2 και 3 των υποχρεώσεων των αθλητών, επισημαίνονται τα εξής, που προφανώς έχουν σχέσεις με τα ζητήματα που προέκυψαν με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, παλιότερα με τον Σταύρο Κασαμπαλή κλπ:

«2. Οι αθλητές οφείλουν και υποχρεούνται να έχουν σεβασμό σε προπονητή – Δ.Σ. – συναθλητές – φιλάθλους. Προσβολή με λόγια ή έργα τιμωρείται με απόφαση του Δ.Σ. με χρηματική ποινή από 30 € μέχρι 40% των μηνιαίων οδοιπορικών, ανάλογα με την επίπτωση της παράβασης.

3. Οι αθλητές υποχρεούνται να μην κρίνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον Τύπο αποφάσεις του Δ.Σ., τεχνικά θέματα αρμοδιότητας του προπονητή καθώς και να μην κατακρίνουν αθλητικές δυνατότητες και επιδόσεις συναθλητών τους. Απαγορεύεται ρητώς η κοινοποίηση εσωτερικών προβλημάτων που αφορούν το Σύλλογο σε ανθρώπους εκτός από το Δ.Σ. και τον προπονητή . Παράβαση τιμωρείται με χρηματικό ποσό από 30 € μέχρι 40% των μηνιαίων οδοιπορικών».

Αίσθηση προκαλεί επίσης η αυτονόητη αναφορά στο τμήμα των υποχρεώσεων του τμήματος προς τους αθλητές και το προπονητικό τιμ ότι «στη διάρκεια της περιόδου μπορούν να προστεθούν στη βασική 12άδα και άλλοι αθλητές εφ’ όσον επιδείξουν ζήλο και ικανότητες, με πρόταση του προπονητή και απόφαση του Δ.Σ.», θαρρείς και χρειάζεται η γνώμη των αθλητών ή οποιονδήποτε άλλων παραγόντων για τις μεταγραφικές κινήσεις ή τους τυχόν προβιβασμούς παικτών από το εφηβικό στις οποίες θα θελήσει προχωρήσει η ομάδα. Είναι προφανές ότι το άρθρο αυτό υπαγορεύτηκε μετά την υπόθεση Κασαμπαλή και τα όσα ακολούθησαν με την υπογραφή – ερχομό Αγγελόπουλου στον Εθνικό.

Ακόμα, στο άρθρο 4 του παρόντος κεφαλαίου γίνεται γνωστό ότι «οι αθλητές δικαιούνται άδεια 2 εβδομάδων ετησίως σε διάστημα που η ομάδα δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις. Οιαδήποτε άλλη άδεια απουσίας, πλην περιόδων συμμετοχής στην Εθνική Ομάδα, χορηγείται με απόφαση του Δ.Σ». Πρόκειται για διάταξη που περιορίζει κατά πολύ τα όσα προβλέπει η ελληνική εργατική νομοθεσία και κατά συνέπεια, μάλλον κρίνεται ανεφάρμοστη – αν και στην πράξη είναι προφανές ότι χρόνος για διακοπές δίνεται πολύ μεγαλύτερος. Αίσθηση ακόμα προκαλεί η διευκρίνιση ότι «η καθυστέρηση καταβολής μηνιαίων οδοιπορικών – πριμ λόγω οικονομικών δυσχερειών (ρευστότητα) δεν απαλλάσσει τους αθλητές από τις υποχρεώσεις τους».

Από εκεί και πέρα, θεσπίζονται πριμ για τους αθλητές που θα κληθούν για πρώτη φορά στην Εθνική Ελλάδος, αλλά και στη λήξη της περιόδου, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της χρονιάς – ο οποίος δεν ορίζεται ποιος είναι. Οποιαδήποτε (αδικαιολόγητη) απουσία ή καθυστέρηση προσέλευσης σε προπόνηση «τιμωρείται με χρηματική ποινή ίση με το 1/120 των ετησίων αποδοχών του αθλητή», ενώ αίσθηση προκαλεί ότι τιμωρείται χωρίς να θεσπίζεται παραθυράκι ακόμα και η… δικαιολογημένη απουσία με το μισό του προαναφερθέντος ποσού.

Τέλος, τονίζεται ιδιαίτερα ότι «οι αμειβόμενοι πετοσφαιριστές του Συλλόγου πρέπει να προσέχουν την εξωαγωνιστική τους συμπεριφορά γιατί αποτελούν πρότυπο για την αθλητική κοινωνία του τόπου», και στο πλαίσιο αυτό «δεν επιτρέπεται η χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές του τμήματος», «υποχρεούνται να φορούν την στολή την οποία αποφασίζει ο σύλλογος», «οφείλουν να διατηρούν καθαρό το χώρο των αποδυτηρίων και να μην καπνίζουν» και τέλος, «υποχρεούνται την παραμονή των εντός έδρας αγώνων να βρίσκονται στα σπίτια τους το αργότερο την 12 βραδινή της ημέρας εκείνης».