Η εργατολόγος Ελισάβετ Αποστολίδου απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ για συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά θέματα
Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και μετά
Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη
Από 1-1-2015 και μετά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στα Ταμεία κύριας ασφάλισης, στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο, και υιοθετείται μικτό σύστημα. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη. Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.
Το νέο σύστημα θα σπάει την τελική σύνταξη σε τρία μέρη:
1. Τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010. Σύμφωνα με το νόμο, αυτό το κομμάτι της σύνταξης θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, σε κάθε φορέα. Έτσι, για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2015 για τα χρόνια της ασφάλισής του μέχρι το 2010 θα πάρει σύνταξη με βάση της καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.
2. Αναλογικό τμήμα σύνταξης με βάση τις εισφορές που καταβλήθηκαν από το 2011 και μετά. Η αναλογία θα βγαίνει με συντελεστές αναπλήρωσης ανά έτος ασφάλισης που ξεκινά από 0,8% και φτάνει στο 1,5%.
3. Αναλογικό τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, τόσο όσα τα έτη που μεσολαβούν από το 2011 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που θα βγει στη σύνταξη το 2018 θα πάρει τα 8/35 από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, δηλαδή 82,2 ευρώ.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
Μετά το 2015 θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αναπροσαρμόζονται με βάση το επίπεδο του πληθωρισμού (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή). Και για τα έτη 2013-2014 αυτές οι εισφορές θα μειωθούν, καθώς επισήμως, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, υπάρχει αποπληθωρισμός
Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα δίδονται για 12 μήνες το χρόνο, δηλαδή δεν θα χορηγούνται η 13η και η 14η σύνταξη.
Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Στόχος είναι να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας και να πάψουν να παρατηρούνται φαινόμενα αδικίας ανάμεσα στους συνταξιούχους διαφορετικών ταμείων ΠΧ συνταξιούχος Δημοσίου με 25 χρόνια και συνταξιούχος ΤΕΒΕ με 35 χρόνια να παίρνουν σχεδόν την ίδια σύνταξη κ.α
Για τα Ταμεία που δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης, όπως συμβαίνει με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, η σύνταξη θα περιοριστεί αναλόγως.
Οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου.
Από το καλοκαίρι και μετά πρόκειται να λάβει χώρα περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%. Ήδη η μείωση για το 2014 θα είναι της τάξης του 1,4%.
ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2014
Το σχέδιο για τη βασική σύνταξη, η οποία σύμφωνα με το νόμο 3863/10 εισάγεται στο ασφαλιστικό για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25%, ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει στα Ταμεία τους. Τις μεγαλύτερες μειώσεις, σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα, θα υποστούν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ενώ μικρότερες (15%-20%) θα είναι για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που υποχωρούν με 35 χρόνια ασφάλισης.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά και ατομικά ο καθένας εάν τους συμφέρει η συνταξιοδότηση μέσα στο 2014, καθώς διαφαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις το τελικό ποσό κύριας σύνταξης που θα λάβει κάποιος εάν συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2014 θα είναι αρκετά μειωμένο εάν επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί από 1-1-2015 και μετά.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης»- Αποστολιδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR
ΦΑΞ 2551031030