Home / Κοινωνια / Όταν οι σημερινοί υποψήφιοι Δήμαρχοι, μιλούν με τους παλιούς

Όταν οι σημερινοί υποψήφιοι Δήμαρχοι, μιλούν με τους παλιούς

SKITSO_EKLOGES

Η σημερινή στήλη του “ΣΧΟΛ-ιαστή” δεν αποκηρύσσει την διαμάχη των υποψηφίων Δημάρχων της πολης, απλώς αναρωτιέται.

Τόσες προεκλογικές προτάσεις που κάνουν για μία άλλη Αλεξ/πολη, έχουν μήπως σκεφθεί και μερικές καινοτόμες λύσεις έξω από τις γνωστές τετριμμένες εφαρμογές.

Πολλοί συνδημότες μας, λένε για τους υποψηφίους ότι διακρίνονται για “ΣΝΟΜΠ” σε φρέσκες ιδέες. Όμως μάλλον άδικα, γιατί:

Ο μεν ένας, αναζητεί αδιάκοπα τελευταία νέους συνομιλητές που τους έχει ήδη συγκροτήσει στο ψηφοδέλτιό του, για να βρει μαζί τους λύσεις για ανατρεπτικές εφαρμογές.

Ο άλλος επικεντρώνεται σε ακαταμάχητες οικονομικές προτάσεις αφού γνωρίζει καλά το σχετικό αντικείμενο από τη θητεία του κατά το παρελθόν ως  υφυπουργός σε οικονομολογικό πόστο.

Η στήλη λοιπόν, σκαρφίστηκε μια επαναστατική συνταγή και ιδέα για όποιον από τους δύο πρώτους υποψηφίους θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έτσι αφού και οι δύο αποδέχθηκαν την πρόταση της στήλης, αποφάσισαν να συναντήσουν έστω και με “μαγικά” μέσα τους αποδημήσαντες παλιούς Δημάρχους για συμβουλές ενημερώσεις και οδηγίες. Πως θα γίνει αυτό;

Γιατί, μόνο μία ευφάνταστη στήλη σαν τη δικής μας στην Ε.Θ. Θα μπορούσε να το συλλάβει.

Ο ένας λοιπόν, από τους υποψηφίους, θα χρησιμοποιήσει μια μηχανή του χρόνου για να επισκεφθεί τους σχωρεμένους Δημάρχους, μια πολύπλοκη μηχανή που θα τον φέρει πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν, ένα δυσεξήγητο υπερβατικό μηχάνημα που θα κατασκευαστεί από τον γνωστό ηλεκτρονικό συμπολίτης μας Φώντα, κατόπιν παράκλησης προς αυτόν του Δημοτικού συμβουλίου Άκη.

Ο άλλος αντιμαχόμενος υποψήφιος θα προσκαλέσει τον περίφημο Άγγλο πνευματιστή και επικοινωνιολόγο ΣΜΙΘ που τον είχε παρουσιάσει πριν από λίγα χρόνια στην εκπομπή του ο Χαρδαβέλλας, για μνα επικοινωνήσει κι αυτός πνευματικά με τους μεταστάντες Δημάρχους.

ΑΛΕΞ-ΠΟΛΗ 2014. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Στο υπόγειο  του Δημαρχείου, το εργαστήριο με τη μηχανή του χρόνου που έφτιαξε ο ευφυής ΦΩΝΤΑΣ, με συνεργασία του Στέλιου του πράκτορα για την επιλογή της επίσκεψης με κλήρωση σ’ έναν παλιό σχωρεμένο άρχοντα του Δήμου, ένα κουδούνι κτυπάει. Μία φωνή ζητεί από τον ηλεκτρονικό εφευρέτη να μεταβεί στο γραφείο του υποψηφίου Δημάρχου. “Αποφάσισα τελικά να χρησιμοποιήσω τη μηχανή του χρόνου που έφτιαξες, μάστορα Φώντα”  του λέει. “Να δοκιμάσουμε λοιπόν” απαντά αυτός, που σπεύδει να υπογραμμίσει ότι τέτοια σούπερ μηχανή έχει κάνει και στον Καναδά και είχε επιτυχία.

Η δοκιμή πετυχαίνει. Λόγω αργότερα ο υποψήφιος Δήμαρχος βρίσκεται μπροστά στον συνετό της αναδημιουργικής πρώτης ανάπτυξης της Αλέξ-πολης του 1925 Δημάρχου ΚΩΝ. ΑΛΤΙΝΑΜΑΖΗ.

“Η λιτότητα είναι αρετή, και για τον δημότη και για την πόλη” λέει. “Η ανάπτυξης ευδοκιμεί όχι από τις πολλές καφετέριες στην πόλη, αλλά από τις χαμηλές τιμές  των καταστημάτων στην οδό Εμπορίου, λεωφόρου Δημοκρατίας, 14ης Μαΐου και του λαϊκού παζαριού”.

Όμως ποιός τον ακούει, ο υποψήφιος βρίσκεται ήδη στη μηχανή του χρόνου που τον μεταφέρει αστραπιαία.

Επίσκεψη – έκπληξη, δεδομένου ότι ο υποψήφιος αποφεύγει τη συναναστροφή με κεντρώους πόσω μάλλον σε ουζερί της γειτονιάς όπου συναντά τον πολύ λαϊκό ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΤΣΙΟ.

Η συνταγή του: “Δεν μπορεί να πιει κανείς ρετσίνα και ουζάκι χωρίς να πληρώσει. Μια Αλεξ-πολη, που βάζει τη ανισότητα πάνω από την ελευθερία της ταβέρνας δεν θα κερδίσει τίποτε. Κανένας φόρος επί των δημοτικών αλλαγών ΔΕΥΑ, καθαριότητας, φωτισμού και άλλων χαρατσιών. Έτσι θα συντρίψεις την κυριαρχία των σπεκουλαδόρων” λέει.

Ο υποψήφιος είμαι σαστισμένος. Και η σύγχυσή τους είναι ακόμη έκδηλη όταν ξαναμπαίνει στη χρονομηχανή που συναντάει τον ΛΟΥΚΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ. Αυτουνού το πιστεύω που το λέει δακρύζοντας (συναισθηματικό φόρτησμα που το είχε σε κάθε προεκλογική του περίοδο) είναι ότι η βάση μιας Δημοκρατικής εξουσίας του Δήμου έγκειται στην ευημερία για όλους τους  Δημότες.

“Για τους πολύ φτωχούς, αν αρνούνται να  σφίξουν τη ζώνη, ας βάλουν τιράντες” είναι η κυνική του απάντηση, συνεπικουρούμενη από τους κολλητούς του φίλους Γιαννώτα και Αθανασόπουλο.

Όμως η μηχανή του χρόνου δεν περιμένει. Μετά αντιστρέφοντας πορεία, κατευθύνεται στο μέλλον με προορισμό το γραφείο του στη Δημαρχία που δεν θέλει να εγκαταλείψει.

Τώρα, εκεί στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου που από προηγούμενες προεκλογικές βουλευτικές περιόδους προτιμούσε για συγκεντρώσεις των οπαδών του οι δεύτερος υποψήφιος Δήμαρχος, η αδημονία του πότε θα εμφανισθεί ο Άγγλος πνευματιστής είναι έκδηλη, αφού αποδέχθηκε τελικά την πρόσκλησή του να έρθει. Και αυτό, γιατί με τις υπερφυσικές του ικανότητες, όλοι οι σχωρεμένοι εκεί στον τόπο τον χλοερό που βρίσκονταν προτίμησαν και διάλεξαν αυτόν ως ενδιάμεσο μεσάζοντα για απευθείας μετάδοσης επικοινωνίας με τους ζωντανούς.

Αποθαμένοι ήταν, έτσι αποφάσισαν από κοινού για τα μεταφυσικά τους MAIL και λόγος δεν μας πέφτει εμάς. Θα  μου πείτε, εδώ ο υποψήφιος έχει τον πόνο του για να έρθει σ’ επαφή με τους μετανάστες συναδέλφους του που κάτι σίγουρο θα έχουν να του πουν και ποιά τακτική να ακολουθήσει προεκλογικά, ώστε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμέτρηση.

Και κάπως έτσι ο μίστερ Σμίθ, αποφάσισε να βοηθήσει και να’ ρθει μεσημέρι ακριβώς στην αίθουσα του ξενοδοχείου και όχι τα μεσάνυχτα που βγαίνουν τα φαντάσματα.

Παίρνει λοιπόν, το μικρόφωνο ο Εγγλέζος πνευματικός και λέει στον υποψήφιο και τους συνεργάτες του μελλοντικούς συμβούλους:

“Μην ανησυχείτε διόλου. Να είστε βέβαιοι ότι θα κατορθώσω επαφή με τους αποδημήσαντες συναδέλφους σας, οι οποίοι τώρα στο υπερπέραν είναι μια καλή παρέα και περνάνε θαυμάσια, διάγοντας την απολυτή νιρβάνα της μεταθανάτιας ύπαρξής τους”.

Μετά από αυτό, ο μίστερ Σμίθ κάλεσε το πνεύμα του πρώτου μεταστάντα, τον αιρετό Δήμαρχο ΘΩΜΑ ΜΙΧΑΗΛΟΓΛΟΥ που είχε πετυχημένη θητεία και έχαιρε τον σεβασμό όλων των δημοτών της Αλεξ/πολης.

Στην αρχή το πνεύμα του σχωρεμένου, σε ανοικτή ακρόαση – σύνδεση, ήταν επικριτικό.

“Ακούστε, είπε, να αφήσετε κατά μέρος τα δικηγορίστικα κι οι δύο υποψήφιοι, γιατί καλό δεν σας κάνουν. Τα σημερινά χρέη από ότι βλέπω από ψηλά, είναι αρκετά και επισωρεύτηκαν ακόμη και την εποχή των παχιών αγελάδων.

Εμείς παλιά παίρναμε αποφάσεις μακροπρόθεσμες να μην κάνουμε καθόλου ή μόνο ελάχιστα χρέη.

Την ανεργία να προσέξεις κύριε υποψήφιε, έργα πολλά Δημοτικά έργα να υποσχεθείς, ότι όπως τα υποσχόμενα του σημερινού υπουργού της κυβέρνησης που είναι και υπερτιμημένος”.

Λίγα εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά, επεμβαίνει το πνεύμα του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΑΣΤΡΑΦΗ.

“Από εκεί στα σύννεφα που είμαι, προτρέπω αν κερδίσεις της εκλογές, να αγαπάς πλέρια την πόλη και να παίρνεις θετικές αποφάσεις για το καλό της.

Συγκεκριμ/ενα προσοχή στο κυκλοφοριακό, την ανάπλαση των πάρκων, την αποσυμφόρηση των παραλιών, τη στάθμευση και τις καταλήψεις πεζοδρόμων και πεζοδρομίων και η προσπάθεια να δημιουργηθεί μαι κοσμοπολίτικη πόλη.

Α, τα απορριμματοφόρα να δουλεύουν μέρα, νύχτα με τον Δήμαρχο να έχει το νου του παντού και να επιβάλλει πρόστιμα σε κάτι σνομπαρίες νοικοκυρές που πετούν τη σακούλα των σκουπιδιών από τις ταράτσες των διαμερισμάτων τους για να πετύχουν τρίποντο στον κάδο”.

Τότε αιφνιδιαστικά και μέσα στη σύγχυση από τις πολλές νουθεσίες του Δημάρχου, πετάγεται ένας αντιδήμαρχός του που ήταν αραγμένος στο παραπλήσιο σύννεφο και λέει:

“Η καθαρή Αλεξ/πολη δεν επιτυγχάνεται με διατάγματα και πρόστιμα. Χρειάζεται ουσιαστική ευαισθητοποίηση των δημοτών για ίσα τους αφορούν. Γιατί τα μυαλά, τα αλεξίπτωτα και τα τρανζίστορ, δουλεύουν καλύτερα, όταν είναι ανοιχτά”.

Ένας άλλος παρατρεχάμενος σύμβουλος που παρακολουθούσε την πνευματική συνδεσμολογία, συμπλήρωσε:

“Και να απαγορεύσεις, κύριε υποψήφιες, μόλις βγεις νικητής, τους αλλοδαπούς που όλη την μέρα εκεί στο πάρκο Αργώ παίζουν μπιρίμπα και ντόμινο και η πόλη έχει αισθητική χασαποταβέρνας Ουκρανίας”.

Τους κοίταξε και τους δύο δικούς του ο ΜΑΣΤΡΑΦΗΣ με απογοήτευση μ’ αυτά που πρότειναν και είπε:

“Τέτοια μπαρμούτσαλα λέγανε όταν ήμασταν στην εξουσία, γι αυτό δεν ξαναβγήκαμε δεύτερη φορά δήμαρχοι”.

Τέλος πάντων, το πνευματικό αλαλούμ με τον κρυόκωλο εγγλέζο πνευματιστή, ήταν κάπως επιτυχημένο. Άκουσε ο υποψήφιος κάτι σωτήριο για την Αλεξ/πολη.

Τελικά και οι δύο αντιμαχόμενοι για τον θώκο το Δημαρχιακό, έβγαλαν τα προσωρινά συμπεράσματά τους.

Τουτέστιν όλοι οι παλιοί άρχοντες του Δήμου, σκέφτονταν με βάση τα δεδομένα της εποχής τους.

Παρ’ όλα αυτά, είχαν όλοι τους και σήμερα κάτι να πουν, που νομιμοποιούν τις απόψεις τους.

Και το ταξίδι με το διαολομηχάνημα και η πνευματική επαφή με το εγγλέζικο μέντιουμ, θεωρήθηκαν, αν και υπερθεματισμένα, άκρως επιτυχή.

 

Σαν. Υ.Γ.

Για τους άλλους δύο υποψήφιους στην Ε.Θ. την άλλη Πέμπτη ή την προτελευταία βδομάδα προ των εκλογών.

Ο ΣΧΟΛ-ιαστής