9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ “ΦΟΡΟΥΜ” ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

Στόχος η μόνιμη διοργάνωσή του κάθε άνοιξη στην πρωτεύουσα του Έβρου – Τα θέματα του φετινού φόρουμ

sosnovi2 825384_n Pen

Μετά από έξι χρόνια που το δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης σταμάτησε, για διάφορους λόγους, τόσο οικονομικούς όσο και ουσιαστικούς, αφού είχε χάσει τη δυναμική και την σχέση του με τα πραγματικά προβλήματα και τεκταινόμενα στη δημοσιογραφία, η ελληνορωσική συνεργασία που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στα πολιτιστικά, μορφωτικά, κοινωνικά κλπ θέματα, αναδεικνύει την Αλεξανδρούπολη σε ακόμη σημαντικότερο δημοσιογραφικό κέντρο με διεθνή απήχηση.

Η Αλεξανδρούπολη υποδέχεται τον Ντιμίτρι Πουλιαέφσκυ, Δήμαρχο της αδελφοποιημένης πόλης Σοσνόβυ Μπορ, μαζί με μία ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων από την Περιφέρεια Αγίας Πετρούπολης.

- Advertisement -

Θα συμμετάσχουν στο ελληνορωσικό δημοσιογραφικό φόρουμ που οργανώνει το πολιτιστικό σωματείο «Ρώσικο σπίτι» σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Το φόρουμ ξεκινάει σήμερα 29η Απριλίου 2014, 7.30 μ.μ., στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Thraki Palace.

Ο σχεδιασμός του φόρουμ άρχισε στα τέλη του 2013 ως αρχικό στάδιο για την μόνιμη διοργάνωση ετήσιου διεθνούς ελληνορωσικού δημοσιογραφικού Συνεδρίου με οργάνωσή του από Έλληνες και Ρώσους στην Αλεξανδρούπολη, διεθνή συμμετοχή και παράλληλες εκδηλώσεις στις γύρω περιοχές του Νομού.

Η υλοποίηση του φόρουμ και του μετέπειτα Συνεδρίου είναι στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Ρωσικής Πρεσβείας και του Πολιτιστικού Σωματείου «Ρώσικο Σπίτι».

Το «Ρώσικο Σπίτι» υλοποιεί πρακτικά τα συμφωνηθέντα στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με υποστήριξη από τον Δήμο και το Πολιτιστικό Κέντρο.

Οι εκπρόσωποι των τριών φορέων που υπέγραψαν τον Μάρτιο 2014 το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, δηλαδή ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Διευθυντής του Κέντρου κ. Πέτερ Κούπρικοφ και η Πρόεδρος του «Ρώσικου Σπιτιού» κυρία Ιουλία Γαβρίλοβα, δεσμεύθηκαν ότι θα έχει άμεση εφαρμογή και ότι δεν είναι μία κίνηση εντυπωσιασμού.

Η κυρία Γαβρίλοβα τόνισε ότι αυτά είναι μόνο η αρχή και οι κόποι τριών ετών τώρα αρχίζουν να φέρνουν σημαντικά και ορατά αποτελέσματα.

Το πρώτο γεγονός υλοποίησης του Πρωτοκόλλου ήταν ο ελλιμενισμός της ρωσικής ιστιοφόρου φρεγάτας Mir στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την οποία επισκέφθηκαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλεξανδρούπολης. Το δημοσιογραφικό φόρουμ είναι το δεύτερο γεγονός.

Οι Εκλογές, εκλογικές διαδικασίες, συστήματα, δημοσιογραφική κάλυψη, προτάσεις κλπ είναι το βασικό θέμα του φόρουμ.

Το γεγονός ότι γίνεται στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου για δημοτικές, περιφερειακές και Ευρωπαϊκές εκλογές ενισχύει το βεληνεκές της σημασίας του.

Μας υπενθυμίζει όμως ότι αν και οι εκλογές είναι σημαντικό γεγονός για τον τόπο, υπάρχει και η επόμενη μέρα.

Βασικός σκοπός του φόρουμ επίσης είναι οι ίδιοι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι να δουν τα αξιοθέατα και μοναδικά στοιχεία της περιοχής μας και να τα παρουσιάσουν στο πολύ μεγάλο ρωσικό κοινό.

Το διεθνές ελληνορωσικό Συνέδριο θα γίνεται κάθε Άνοιξη περίπου προς την επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, η οποία είναι στις 3 Μαΐου.

Είναι ευνόητο ότι η προβολή της Αλεξανδρούπολης σε όλα τα μεγάλα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης και σε πολλά διεθνή, θα αποτελέσει την αποτελεσματικότερη και μόνιμη μέθοδο για διεθνή παρουσίαση των τουριστικών και αναπτυξιακών χαρακτηριστικών του τόπου μας.

Συνοπτικά, με το φόρουμ θα ξεκινήσει μία πορεία αντικειμενικής, παραγωγικής και αξιόπιστης εξέτασης (και παροχής λύσεων) όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία και με παράλληλη διεθνή προβολή της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής ως τουριστικού προορισμού και προβολής του αναπτυξιακού δυναμικού της.

 

Το πρόγραμμα

 

29 Απριλίου

09.30 Επίσκεψη στον ραδιοφωνικό Σταθμό Maximum

10.30 Επίσκεψη στο «Ρώσικο Σπίτι»

11.30 Επίσκεψη στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Κονδύλη (ThrakiNet, ThrakiFM, Ελεύθερη Θράκη)

13.00 Επιστροφή στο ξενοδοχείο

19.00 Προσέλευση συμμετεχόντων στο Φόρουμ

19.30 Έναρξη εργασιών του Φόρουμ

20.30 Διάλλειμα 15 λεπτών

22.00 Δείπνο

 

30 Απριλίου

10.00 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Άνθιμο και

10.45    Επίσκεψη στο Μνημείο

11.15 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

12.00 Επίσκεψη σε ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης, κατασκήνωση της Μητρόπολης και περιήγηση σε τουριστικούς, ιστορικούς και άλλους χώρους ενδιαφέροντος

14.00 Γεύμα

15.30 Συνέχιση της περιήγησης και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

19.00 Εργασίες κλεισίματος του Φόρουμ, τοποθετήσεις, ανακοινώσεις, σχεδιασμός για τη συνέχεια.

21.00 Δείπνο

 

1 Μαΐου

Αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη

 

Ομιλητές και θέματα

Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Ευάγγελος Λαμπάκης

Γενικός πρόξενος της Ρωσίας κ. Αλεξέι Ποπόβ

Δήμαρχος Σοσνόβυ Μπορ κ. Ντιμίτρι Πουλιαέφσκυ

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης

Πρόεδρος Δημοσιογραφικού Οργανισμού Κονδύλη, κ. Σταύρος Κονδύλης

Πρόεδρος Maximum FM, κ. Δημήτρης Κολλιός

Διευθυντής του Κέντρου Τύπου του Δήμου Σοσνόβυ Μπορ, κ. Ρενάτ Αριμπζάνοβ

 

Θέματα

Ρωσικές εταιρίες ΜΜΕ. Ποιες είναι, ποια ΜΜΕ έχουν. Νομικό καθεστώς για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εργατικά θέματα όπως Συλλογικές Συμβάσεις, αμοιβές, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ.

Εικόνα της Ελλάδας στα ρωσικά ΜΜΕ. Πώς βλέπουν τα ρωσικά ΜΜΕ την κρίση και μέσα από ποιές πηγές την πληροφορούνται;

Ελληνικές επιχειρήσεις ΜΜΕ και ευρωπαϊκή κρίση. Παρουσίαση περίπτωσης για τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό (π.χ. Maximum) και τοπικό τηλεοπτικό σταθμό (π.χ. ThrakiNet).

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στα ελληνικά ΜΜΕ από άποψη δεοντολογίας και ελευθερίας του Τύπου.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Βασικά στοιχεία της ελληνικής και της ρωσικής κοινωνίας σήμερα που είναι απαραίτητα για την κατανόηση και ερμηνεία των εξελίξεων και γεγονότων.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This