– Αναλυτικά όλες οι αλλαγές – Ποιοι θα δουν μείωση έως 30% στο εφάπαξ που αναμένουν
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 313 τ.Β΄12/2/2014), αφού επανεκτυπώθηκε λόγω παραλείψεων, η Υπουργική Απόφαση για τον υπολογισμό του εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία Πρόνοιας με το νέο μαθηματικό τύπο, που θα χρησιμοποιείται πλέον για τον υπολογισμό του βοηθήματος.
Οι μειώσεις αυτές, οι οποίες αγγίζουν κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους , υπολογίζεται ότι θα κυμαίνονται από 12% έως 14% κατά μέσο όρο , ενώ θα υπάρξουν περιπτώσεις που η μείωση στο εφάπαξ που αναμένει να λάβει ο συνταξιούχος θα φτάσει το 30%!!!
Για να γίνει αντιληπτή η μείωση που πρόκειται να λάβει χώρα στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αρκεί να σκεφτούμε ότι αν σήμερα το μέσο εφάπαξ που λαμβάνει ένας συνταξιούχος είναι περίπου 29.000€ (με τις περσινές μειώσεις των Ν.4024/2011 και 4093/2012), φέτος το μέσο εφάπαξ θα διαμορφωθεί στις 25.000€.
Καμία νέα μείωση για 25.427 υπαλλήλους που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013
Από τις αλλαγές αυτές διασώζονται όσοι πρόλαβαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους έως τις 31 Αυγούστου 2013. Σε αυτές τις περιπτώσεις το εφάπαξ θα υπολογιστεί με το παλιό σύστημα, χωρίς να υπάρξει νέα περικοπή. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της απόφασης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, χαρακτηριστικά τονίζεται πως «για ασφαλισμένους που αποχώρησαν από την υπηρεσία ή την εργασία ή το επάγγελμά τους μέχρι 31 Αυγούστου 2013, η εφάπαξ παροχή υπολογίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη γενικότερη νομοθεσία»
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως με την Υ.Α λαμβάνεται πλέον υπόψη η ημερομηνία αποχώρησης και όχι η ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο. Με τον τρόπο αυτόν γλιτώνουν τις περικοπές ακόμα περισσότεροι δικαιούχοι του εφάπαξ, οι οποίοι είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά δεν είχε σταλεί η σχετική πράξη στο Ταμείο Πρόνοιας.
Οι υπόλοιποι 18.573 υπάλληλοι που έχουν αποχωρήσει από 1-9-2013 μέχρι 31-12-2013 αναμένεται να υποστούν μειώσεις στο εφάπαξ τους, που θα κυμανθούν έως 15%.
Όσοι αποχωρούν από 1-1-2014 και μετά, θα πάρουν την αναλογία του εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 και την αναλογία από το εφάπαξ που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης από το 2014 και μετά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το εφάπαξ που αναλογεί για τα χρόνια ασφάλισης ως το τέλος του 2013 θα υπολογιστεί με το συντελεστή βιωσιμότητας τη χρονιά που αποχωρεί ο υπάλληλος και δεν θα είναι η αναλογία του παλιού εφάπαξ.
Ο νέος μαθηματικός τύπος προβλέπει τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου
Το κλειδί στο νέο τύπο υπολογισμού του εφάπαξ είναι ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου, που θα είναι διαφορετικός κάθε χρόνο, καθώς εξαρτάται από τις εξής παραμέτρους:
α) Τις συνολικές εισφορές των ασφαλισμένων
β) Τα διοικητικά έξοδα του έτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του φορέα προς τους ασφαλισμένους
γ) Την ειδική τακτική εισφορά του έτους ,όπου υπάρχει.
δ) Την περιουσία του Ταμείου (έσοδα επενδύσεων ,έκτακτα έσοδα κ.ά), όπως θα έχει διαμορφωθεί την τελευταία ημέρα του προηγούμενου έτους χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνολικές εισφορές εργαζομένων, τα διοικητικά έξοδα και η τακτική ειδική εισφορά.
ε) Τα εφάπαξ που οφείλονται σε όσους έχουν αποχωρήσει και δεν έχουν λάβει το βοήθημα.
στ) Το οικονομικό έτος για το οποίο υπολογίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας
Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ δεν εξασφαλίζει ποτέ σταθερό εφάπαξ, αφού τα ανωτέρω δεδομένα θα μεταβάλλονται κάθε χρόνο και θα βγάζουν διαφορετικά ποσά εφάπαξ, παρατείνοντας έτσι την αγωνία των συνταξιούχων και αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τη ζωή και τα έξοδά τους μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η προσαρμογή που γίνεται στα νέα εφάπαξ του Δημοσίου είναι η πιο ήπια δυνατή, καθώς για τον υπολογισμό τους «απλώνονται» οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 15ετίας» (αρθ 3).
Σίγουρο είναι πάντως ότι με τις συνεχείς μειώσεις του εφάπαξ τα τελευταία χρόνια χάνεται ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του. Οι εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, αντί να επιστρέφονται στον συνταξιούχο, τουλάχιστον προσαυξημένες με τον τόκο της Τράπεζας Ελλάδος , είναι πια αμφίβολο αν θα καταφέρουν να επιστραφούν στους δικαιούχους συνταξιούχους , έστω και άτοκα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΒΕ- ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ
ΕΡ:«Ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ πρώτη φορά το 1981 και έχω 4650 ένσημα. Από το 1997 και μέχρι σήμερα είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ- ΤΕΒΕ. Σε τι ηλικία θα πάρω σύνταξη;»
ΑΠ: Σύμφωνα με τα όσα αναφέρετε , έχετε 15,5 χρόνια στο ΙΚΑ και περίπου 17 χρόνια στο ΤΕΒΕ. Αν κάνετε μια εξαγορά 5 πλασματικών ετών , θα μπορέσετε να κάνετε 35ετία το 2012 και να βγείτε από το ΤΕΒΕ στα 60
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΗΛΙΚΟ
ΕΡ:«Είμαι καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 52 χρόνων, διορίστηκα το 1989 και δεν έχω ανήλικο. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;»
ΑΠ: Με τα στοιχεία που μου δίνετε , θα πρέπει να εξαγοράσετε 4 πλασματικά χρόνια για να κάνετε 25ετία το 2010 και να βγείτε στα 55 σε μειωμένη και στα 60 σε πλήρη σύνταξη.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR
ΦΑΞ: 2551031030