Home / Κοινωνια / Αλεξ/πολίτικες κοπροπαγίδες

Αλεξ/πολίτικες κοπροπαγίδες

dogpoop

Η σκυλορύπανση στην Αλεξ/πολη καλά κρατεί.

Ομολογώ ότι μου είναι αδύνατο να αποφύγω κοπροπαγίδες που υπάρχουν σε κάθε βήμα μου, από το σπίτι μέχρι τα γραφεία της εφημερίδας Ε.Θ. οσάκις επιχειρώ την διαδρομή αυτή με κεντρική όδευση.

Η θητεία μου στο Στρατό μου είχε προσδώσει ειδικότητα βαθμοφόρου ναρκαλιείας στα λεγόμενα “Μπούμπι τραπς”.

Αστεία και πανεύκολα πράγματα συγκριτικά με τα σημερινά ναρκοπέδια της κοπροπαγίδας και της σκυλορύπανσης που συναντώ σε κάθε δρόμο της σημερινής πόλης μου.

Έχουν γραφεί πολλά στις εφημερίδες, έχουν γίνει πάμπολλα ρεπορτάζ στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το πρόβλημα των περιττωμάτων των οικιστικών ζώων, στα πεζοδρόμια, στους δρόμους, στα πάρκα και στις παραλίες.

Λέμε κουλτουριάρα, τάχα, την Αλεξ/πολη, τουριστική και σύγχρονη, αλλά κάθε κυρά Κατίνα ή σοβαροφανής αστός, θεωρεί απαραίτητο να σέρνει μαζί του σε κάθε έξοδο, σκύλο, γάτα που τα θεωρεί απαραίτητα αξεσουάρ του περιπάτου του.

Και αυτή η μόδα που ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια, πάει καλά με τις ευλογίες της ζωοφιλίας. Κανένας δεν λέει όχι.

Αν και εδώ που τα λέμε, λιγότερο μετράει η ζωοφιλία σε μερικούς συντοπίτες μας παρά μόνο το έκδηλο σύνδρομο της συντροφικότητας και της στέρησης επικοινωνίας με τους συνανθρώπους τους.

Αλλά το πρόβλημα είναι σοβαρό από άλλη άποψη και χρειάζεται δραστική επέμβαση των αρμοδίων.

Και δεν εντοπίζεται μόνο στη ρύπανση, στην υγιεινή του περιβάλλοντος και στην ασχήμια, αλλά αποτελεί και παγίδα ολίσθησης του καθ’ ενός με απρόβλεπτες οδυνηρές συνέπειες, ιδίως των ηλικιωμένων.

Η κατηγορία των ανθρώπων αυτών, αμέριμνοι φουκαράδες στη βόλτα τους με αγχωμένη τη διάθεσή τους για την αγορά των καθημερινών ωνίων, απροσδόκητα γλυστρίνουν πατώντας την καφετί τελερμάν της σκυλοεκκένωσης με επακόλουθο πολλές φορές οι συνέπειες να έχουν κατάληξη ιατρών και φαρμακοποιών που είναι και φτωχοί άνθρωποι και η φροντίδα σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν αρκετά οδυνηρά οικονομικά βάρη.

Πολλά σημεία στην πόλη, κεντρικά ή όχι, πεζοδρόμια και πάρκα, ακόμα και μπροστά από το Δημαρχείο, Τράπεζες, μαγαζιά, παραλιακή λεωφόρος, διαζώματα συντριβανιού στο Φάρο και πεζόδρομους, αρκετοί οδηγούν τα τετράποδά τους για σωματικές ανάγκες και έχουν γίνει αφοδευτήρια στιγμιαία για σκυλιά και γάτες, οι χώροι αυτοί.

Η απαράδεκτη τέτοια κατάσταση, που προσβάλει βάναυσα τον πολιτισμό και ρυπαίνει την τουριστική κατά τα άλλα Αλεξ/πολη, πρέπει κάπου να σταματήσει.

Ας το πάρουν απόφαση οι αρμόδιοι και ιδίως οι Δημοτικές Αρχές, όποιες κι αν είναι, από τα εφαρμόζοντα στις πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν διατάξεις επιτέλους, ώστε καθ’ ένας που βγάζει σε περίπατο το ζώο, να φέρει υποχρεωτικά μαζί του και μια σακουλίτσα, σκουπάκι ή άλλο χρειώδη, μαζεύοντας τα ατάκτως διασκορπισμένα κόπρανα.

Και μόνο το αντιαισθητικό θέαμα αυτών των εικόνων επιβάλει δραστήρια μέτρα εξάλειψης.

Τώρα αν οι αρμόδιοι της καθαριότητας ή είναι της Δημοτικής Αρχής ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας εφαρμόσουν και επιβάλουν επί τόπου προβλεπόμενα πρόστιμα, τότε το εύλογο νομικό της εφαρμογής θα ‘ναι νομίζω αποδεκτό απ’ όλους.

Και επειδή η βεβαίωση της παράβασης είναι πολύ δύσκολη μέχρι αδύνατη, να προβλεφθεί ώστε όποιος καταλαμβάνεται σε δημόσιο χώρο να κυκλοφορεί με το ζώο του χωρίς να φέρει τα προαναφερόμενα σύνεργα, να θεωρείται παραβάτης και να τιμωρείται αμέσως και παρά χρήμα.

Επιτέλους κάποτε ας τεθεί κάποιο τέρμα στην απαράδεκτη αυτή συνήθεια.