Με επίκεντρο τον τουρισμό, το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδος – “Το 2014 θα σπάσουμε ρεκόρ” – Θα συνεχισθεί η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης – “Προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης” τόνισε ο Πρωθυπουργός
Το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας με επίκεντρο τον τουρισμό και τη σταθερότητα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΊΕ).
Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ τόνισε ότι τα προσεχή έξι χρόνια θα υπάρξουν επενδύσεις στον τουρισμό 3,5 δισ. ευρώ (3 από τους ιδιώτες και μισό δια τον χρόνο από την κυβέρνηση) για υποδομές.
Παράλληλα τόνισε ότι «το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ, το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει.
Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20.000.000 τουρίστες».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πρόγραμμα του υποστήριξε μεταξύ άλλων:
* Το επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ήδη μειώθηκε, χωρίς να είναι εύκολο, ο ΦΠΑ από το 23% στο 13°/ο και θα συνεχιστεί η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
* Προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.
* Θα προχωρήσει η αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων, ξεκινώντας από την Αθήνα.
* Η κυβέρνηση θα επενδύσει μισό δια τα προσεχή έξι χρόνια σε υποδομές.
Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 3 δισ.
Υπάρχουν 13 δράσεις που προωθούμε, μεταξύ των” οποίων αλλαγή κατεύθυνσης της εμπορικής στρατηγικής, ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση της κρουαζιέρας, αύξηση των μαρίνων, διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μείωση των τελών των αεροδρομίων.
Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας, με 7°/ο άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ, και πρόσθεσε ότι ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δια τα επόμενα πέντε χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα 10χρόνια, ενώ θαδημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας.
Επίσης ο πρωθυπουργός μίλησε για διείσδυση σε αγορές όπου η Ελλάδα έχει χαμηλή συμμετοχή, όπως η Ρωσία, η Κίνα, καθώς επίσης και για ανάπτυξη του θεματικού, του θρησκευτικού, του ιατρικού και του θαλάσσιου τουρισμού.
Ο Πρωθυπουργός επίσης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν, προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης», ενώ κλείνοντας, ευχαρίστησε και απέδωσε τα εύσημα στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που υλοποιεί με επιτυχία την κυβερνητική πολιτική στον τουρισμό.
Ν. Ελευθέρογλου