9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 7 Απριλίου, 2020

Αποβλάκωση με την ηλεκτρονική οθόνη

Γράφει ο ΣΧΟΛ-ιαστής

92_XL

Πρωινό σε παραλιακή καφετέρια της Αλεξ/πολης καθόταν στο διπλανό τραπέζι από την δική μου παρέα, πατέρας και κόρη.

Ο μπαμπάς αυτός γύρω στα 45, με περιποιημένη και προσεγμένη εμφάνιση, για την οποία όπως φαινόταν, ξόδευε κάμποσα χρήματα για την απόκτησή της.

Ο γονιός αυτός, σίγουρα συγκαταλεγόταν στους ακαθόριστους μεσοαστούς της πόλης μας.

Η κόρη του, οκτώ με δέκα ετών επίσης καλοντυμένη.

Ο μπαμπάς παρήγγειλε καφέ, η μικρή χυμό. Αμέσως μετά άνοιξαν καθένας τους τα φορητά κομπιούτερ που τα λένε και lap top ή πιο προοδευτικά ταμπλέτες.

Του μπαμπά η ηλεκτρονική ταμπλέτα με δερμάτινο κάλυμμα καφέ χρώματος με γκρι αυλακώσεις, της κόρης με κάλυμμα χρώματος ροζακί στολισμένο με παιδικά καρτούν στην κορνίζα.

Τα επόμενα τρία τέταρτα της ώρας (τόσο καθίσαμε με την παρέα μου στην καφετέρια), όχι απλώς δεν αντάλλαξαν λέξη, μπαμπάς και κόρη. Ούτε κοιτάχτηκαν.

Βυθισμένοι και οι δύο στον κόσμο τους και στην συσκευή τους.

Η μικρή με τα παιχνίδια της, ο πατέρας με το e-mail και το data entry.

“Αυτός τώρα θεωρεί ότι έχει βγάλει το παιδί του βόλτα” αναρωτήθηκε φίλος της παρέας μας. “Και ότι κάνει το καθήκον του ως πατέρας” συμπλήρωσε ένας άλλος.

“Εξαρτάται πως αντιλαμβάνεται τα καθήκοντα του γονιού”, είπε ο κολλητός μου ο Κουλούρας.

Πάντως (άραγε να ήταν σύμπτωση;) και η διπλανή, πιο πέρα σ’ άλλο τραπέζι, οικογένεια με ηλεκτρονικές ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα καταπιανόταν.

Συζητούσαν μάλιστα ταυτοχρόνως και δυνατά (εμείς ακούγαμε περίεργα) για κάτι μοντέρνα φίλτρα που προσθέτοντας στα γυαλιά και προστάτευαν από την ακτινοβολία της ταμπλέτας.

Περιμέναμε με την παρέα, πότε στο διάολο θα υπάρξει πιθανότητα να κλείσουν την οθόνη τους, για λίγο έστω, και να στρέψουν το βλέμμα τους στο ανοιχτό πέλαγος που ανοιγόταν μπροστά από την καφετέρια “ΑΡΓΩ” που εκείνη τη μέρα ήταν Θεού χαρά η θάλασσα και ο ορίζοντας. Να ξεκουράσουν βρε αδελφέ το βλέμμα τους.

Δεν το σκεφτόταν άραγε αυτό;

Σε λίγο κατέφθασε και μια συντροφιά από αγόρια και κορίτσια νεολαία ξεπερασμένης αθωότητας, με εξοπλισμό τελευταίας ηλεκτρονικής συνδεσμολογίας στα κινητά τους τηλέφωνα.

Στα αγόρια τα καλώδια σύνδεσης με το κινητό και τον δείκτη επιστροφής της επικοινωνίας, έτρεχαν σπυρωτά από τα αυτιά τους στην συσκευή, κατέληγαν στην κωλοτσέπη στο ύψος του καβάλου του μπλου τζιν και τούμπαλιν διαδρομή τερμάτιζαν στην άλλη παλάμη του χεριού που προφανώς υπήρχε το τσιπάκι μετατροπής επιλογής αριθμών κλήσεων.

Ηλεκτρονικό κοκορέτσι με τα καλώδια οι νεαροί.

Τα κορίτσια πάλι, όσα καλώδια περίσσευαν τα απέκρυπταν στο κορσάζ του στήθους τους και οι απολήξεις χανόταν μέσα στα αχτένιστα μαλλιά πίσω από τα αυτιά.

Ένα πιθανό βραχυκύκλωμα της συσκευής να γινόταν, τα θηλυκά αυτά, σίγουρα η μετά Ζαν Ντάρκ ηλεκτρονικές ηρωίδες με φαλακρό κρανίο.

Αυτό αν δεν λέγεται εξάρτηση από την τεχνολογία της επικοινωνίας.

Δηλαδή περνούσε η νεολαία αυτή συνοπτική διαδικασία σ’ ένα είδος ηλεκτρονικής – επαναστατικής εποχής, όπου η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω ασυρμάτων επαφών, του internet και της ταμπλέτας.

Τώρα αυτοί οι άνθρωποι ήταν ή δεν ήταν καταδικασμένοι να ζουν σε μια απέραντη προσωπική μοναξιά, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τους γύρω τους, επειδή δεν κατέχουν πλέον τους κώδικες, της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας;

Παραδέχομαι την τεχνολογία και τις διευκολύνσεις που παρέχει στους τομείς της υγείας, της κοινωνιολογίας, της κατασκευής, του εμπορίου και σ’ άλλους παρεμφερείς της σημερινής προόδου.

Όμως στην παραθαλάσσια καφετέρια, τη σχέση του πατέρα του διπλανού τραπεζιού με την κόρη του και το ηλεκτρονική μπέρδεμα των νεαρών θαμώνων με τα κινητά και τα τρεχούμενα καλώδια, ένοιωσα τυχερός που στην π.i (προ internet) εποχή, όταν ήμουν παιδί, η βόλτα με τους γονείς μου σήμαινε τρεχάλα στο χορτάρι, μπάλα, ποδήλατο και παιχνίδι μ’ άλλα παιδιά.

Όταν συνειδητοποιώ τι χαμός γίνεται σήμερα στον τομέα της επικοινωνίας με υπολογιστές, gps, κινητά, ταμπλέτες, lap top και το κακό συναπάντημα, μακαρίζω την ώρα και τη στιγμή που βρίσκομαι ακόμη στην εποχή του γραμματοκιβωτίου.

Ο ΣΧΟΛ-ιαστής

Latest News

Σε κατάσταση ετοιμότητας το αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Επί 24ωρου βάσεως, παρ’ όλο που η κίνηση έχει μειωθεί κατά 50% - Μειώθηκαν οι πτήσεις Κατά 50% είναι...

Διόπτρες για νυχτερινή όραση στην 12η Μεραρχία

Δώρισε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Ζακύνθου, για την αντιμετώπιση προσφυγικών ροών στον Έβρο Συνεπείς στην πρόθεση που είχε εκδηλώσει προ...

Ελληνική αυτόνομη συνοριοφυλακή χρειάζεται ο Έβρος

Τι προτείνει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος - Να αποσπασθεί η Συνοριοφυλακή από την Ελληνική Αστυνομία και να αποτελέσει Ειδικό...

ΔΩΣΤΕ ΤΟ 12% ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΑΜ-Θ»

Δεν πρέπει να μεταβληθεί η ακριτική μας περιοχή σε «Κρανίου τόπο» - Τώρα οι Επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, περισσότερο από κάθε άλλη...

More Articles Like This