9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

ΕΛΠΙΔΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΥΡΓΕΙΑ ΜΑΣ

Παίρνει στα χέρια της, την υπόθεση της ζάχαρης, η Τράπεζα Πειραιώς – Από το 2018 παύει για την Ελλάδα, το πλαφόν στην παραγωγή ζάχαρης και θα μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή των τριών εργοστασίων της χώρας – Θα αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με τεύτλα

zaxari-orestiada ZAXARH

Σχέδιο δύο φάσεων για την εξυγίανση και τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης φαίνεται να δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία και την άδοξη κατάληξη όλων των προσπαθειών πώλησης στο διάστημα της τελευταίας τριετίας.

Το πλάνο της Πειραιώς προβλέπει αρχικά τη μερική μετοχοποίηση των χρεών και, εν συνεχεία, την εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

- Advertisement -

Πρόκειται ουσιαστικά για το μοντέλο το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με επιτυχία στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με τον όμιλο εταιρειών MIG πριν από δύο εβδομάδες.

Σε δεύτερο στάδιο και αφού στο μεταξύ θα έχει διασφαλισθεί η χρηματοοικονομική εξυγίανση της ΕΒΖ, θα επιδιωχθεί να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής ο οποίος, με τη σειρά του, θα αναλάβει την αναδιάρθρωση της εταιρείας και τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται και «Το Βήμα», για τη μετοχοποίηση χρεών θα απαιτηθεί απόφαση συνέλευσης για αύξηση κεφαλαίου, στην οποία εκτιμάται ότι θα συναινέσει το Δημόσιο (σ.σ. το ποσοστό του αναπόφευκτα θα μειωθεί μετά την εξέλιξη αυτή) δεδομένου ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον απόηχο των πληροφοριών αυτών, από το πρωί της Τρίτης η μετοχή της ΕΒΖ στο Χ.Α. έχει σημειώσει άνοδο 6%.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) τόσο από την Αγροτική Τράπεζα όσο και από τον ειδικό εκκαθαριστή που τοποθετήθηκε μετά την ανάκληση της άδειας της τράπεζας έχει βαλτώσει αφού οι διεθνείς διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια κατέστησαν άγονοι.

Το τίμημα που προσέφεραν οι υποψήφιοι αγοραστές για να αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην Ελλάδα και τις δύο θυγατρικές στη Σερβία ήταν πολύ χαμηλό.

Την οικονομική χρήση 2013-2014 που λήγει στις 30 Ιουνίου, η εταιρεία  εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ζημίες της τάξης των 25 εκατ. ευρώ με πτώση τζίρου κατά 30%.

Οι ανείσπρακτες οφειλές ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και η εταιρεία έχει προβεί σε προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων την ώρα που οι δανειακές υποχρεώσεις της μητρικής ανέρχονται στα 138 εκατ. ευρώ.

Μετά την απόρριψη από την πλευρά του ειδικού εκκαθαριστή της ATEbank των προσφορών των επίδοξων «μνηστήρων», η εταιρεία έχει περάσει σε φάση αδράνειας και απαξίωσης.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η Πειραιώς «κληρονόμησε» (μέσω του «υγιούς» κομματιού της ΑΤΕbank) τα δάνεια της ΕΒΖ, η εξυπηρέτηση των οποίων καθίσταται πλέον επ’ αμφιβόλω, αποφάσισε να αναλάβει δράση.

 

Το σχέδιο αναλυτικά

Η Πειραιώς σχεδιάζει αρχικά να προβεί σε μερική μετοχοποίηση χρεών και να αποκτήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΒΖ εξασφαλίζοντας σε πρώτη φάση τη χρηματοοικονομική υγεία του ισολογισμού της εταιρείας.

Σε δεύτερη στάδιο η τράπεζα θα επιδιώξει συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή – αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου -, ο οποίος θα αναλάβει την αναδιάρθρωση της ΕΒΖ και σε συνεργασία με τους τευτλοκαλλιεργητές θα φροντίσει για την αύξηση της παραγωγής και τα μερίδια αγοράς της εταιρείας.

Τα στελέχη της τράπεζας έχουν σταθμίσει και το γεγονός ότι από το 2018 παύει η υποχρέωση της Ελλάδας για πλαφόν στην παραγωγή ζάχαρης και η  ΕΒΖ θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία και των τριών εργοστασίων της στην Ελλάδα.

Τα χρόνια της ακµής, η ΕΒΖ συνεργαζόταν µε 10.000 τευτλοπαραγωγούς, αλλά λόγω της ποσόστωσης και των χαμηλών τιμών έχουν αποµείνει µόνο 3.000, ενώ περίπου 1,5 εκατ. στρέµµατα βρίσκονται σε αγρανάπαυση.

Στην έκθεση του ορκωτού στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου της χρήσης 2013-2014 της ΕΒΖ «η εταιρεία αιτήθηκε και έλαβε ανανέωση του χρηματοπιστωτικού ορίου της από την Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2014.

Στα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και του Ομίλου της 31/12/2013 συμπεριλαμβάνεται η χορήγηση χρηματοδότησης ποσού 15,9 εκατ. ευρώ που ελήφθη την εν λόγω ημερομηνία από την Τράπεζα Πειραιώς στα πλαίσια της ισχύουσας δανειακής σύμβασης».

 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Σε αρσενική γάτα έκαναν επέμβαση… στείρωσης!!!

Ο κτηνίατρος δεν προβληματίσθηκε από τα γεννητικά όργανα του ταλαιπωρημένου ζωντανού;

Προσλήψεις 15 ατόμων στον Δήμο Αλεξ/πολης

Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τον τομέα καθαριότητας – Τα απαιτούμενα προσόντα Ο Δήμος...

Οριστική η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Την μετατρέπει σε Τζαμί – Πράκτορας του Γκιουλέν ο Βαρθολομαίος, «Αρχι-βρωμερός» ο Ιερώνυμος, λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ – Ψήφισμα της Ρωσικής Κάτω...

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν νεαροί τουρίστες – Μεταφέρθηκαν σε Ξενοδοχείο Καραντίνας για 14 ημέρες – Ανησυχία στο νησί

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η Τουρκία επιμένει να θέλει «τα δικά μας, δικά της» - Μόνη απάντηση στα άνομα σχέδιά της, είναι η ισχυροποίηση των Ενόπλων...

More Articles Like This