Home / Πολιτικη / ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ… ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ… ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Ετοιμάζει ο Ερντογάν για τις 29 Μαΐου , ημέρα αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, από τους Οθωμανούς – “Χρυσώνει” το χάπι με τη Σχολή της Χάλκης

ag-sofia-esoteriko agia-sofia

Να μετατρέψει σε Τζαμί την Αγιά Σοφιά για να προσευχηθεί ο ίδιος και μερικοί επίσημοι προσκεκλημένοι του κατά την  επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως στις 29 Μαΐου, επιθυμεί και σχεδιάζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Τ. Ερντογάν! Την αποκάλυψη των σχεδίων Ερντογάν, που ίσως θα ”γαρνίρει” με υποσχέσεις για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Της Χάλκης, κάνει ο ο συνεργάτης της εφημερίδας Radikal κ. Ομέρ Σαχίν, σε άρθρο του που αφορούν τις κινήσεις Ερντογάν  στο δρόμο προς την εκλογή του για Πρόεδρος της Τουρκίας το καλοκαίρι. Σε επτά κινήσεις – βήματα του Ερντογάν αναφέρεται ο αρθρογράφος που μάλιστα τα ονομάζει ”ανοίγματα” και τα εντάσσει σε μια προσπάθεια ”ομαλοποίησης” του πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας για δικούς του εκλογικούς σκοπούς!.

Αναμένει διεθνείς αντιδράσεις

Ένα από αυτά που εξετάζει – για να κατευνάσει, προφανώς,τους σκληρούς  ισλαμιστές προφανώς – είναι το να κάνει “ναμάζι” (προσευχή)  στην Αγία Σοφία! Όπως γράφει η εφημερίδα, το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στην προσευχή  ( σ.σ. δηλαδή μετατροπή σε τζαμί),ήταν ένα όραμα των συντηρητικών ηγετών. Είναι γνωστό ότι και το κυβερνών κόμμα, ΑΚΡ, αυτό το θέλει. Είναι διαδεδομένη, αναφέρει,  μία προσδοκία για κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό, πριν από τις Προεδρικές Εκλογές. Γίνονται σκέψεις – αναφέρει η εφημερίδα- για τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας (σ.σ. που θα είναι,βεβαίως ισχυρότατες). Και στην περίπτωση ακόμα που δε γίνει το άνοιγμα στο προσκύνημα ( σ.σ. μετατροπή σε τζαμί), τουλάχιστον λέγεται ότι κατά την εβδομάδα (της επετείου) της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης , ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν, με ορισμένους αρχηγούς κρατών ισλαμικών χωρών, θα κάνει ναμάζι (προσευχή) στην Αγία Σοφία!  Ο σχεδιασμός του Ερντογάν, όπως παρουσιάζεται από την Ραντικάλ, είναι πολύπλευρος και αφορά όλα τα καυτά θέματα του εσωτερικού της Τουρκίας- πλην αυτό των σχέσεων με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φ.Γκιουλέν, που ο Ερντογάν θέλει είτε να τον εκδώσει η Ουάσιγκτον στην Τουρκία είτε να τον απελάσει.Εικάζεται από τον αρθρογράφο πως τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2015, οι σχέσεις με τον Γκιουλέν θα συνεχιστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

”Άνοιγμα” της Θεολογικής Σχολής για ”χρύσωμα” χαπιού

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς θέλει να εμφανιστεί με θετικό πρόσωπο στο εσωτερικό η κυβέρνηση του ΑΚΡ σχεδιάζει, πέραν της Αγίας Σοφίας τα εξής – όπως τα χαρακτηρίζει – ”ανοίγματα” που έχουν άμεση σχέση  με την ”κοινωνική ειρήνη” της Τουρκίας, ενώ ένα μέρος είναι θέματα προτεραιότητας στην εξωτερική πολιτική: • Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.  Η κυβέρνηση του κόμματος ΑΚΡ, εδώ και αρκετό χρόνο, έδινε μηνύματα πως μπορεί να ανοίξει η Θεολογική Σχολή. Ως προσδοκία, είχε ανακοινωθεί το να παραιτηθεί η Ελλάδα από το διορισμό μουφτήδων  και να κατασκευαστεί στην Αθήνα τέμενος. Δηλαδή, η υλοποίηση της αρχής της αμοιβαιότητας. Η Τουρκία,κατά την εφημερίδα,  χωρίς να περιμένει αντίκρισμα, πλησίασε, κατά ένα βήμα ακόμα,  στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής. Ολοκληρώθηκαν οι ετοιμασίες της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα. Οι φόρμουλες είναι έτοιμες, αναφέρει η εφημερίδα και  αναμένεται η οδηγία του κ. Ερντογάν.(Σ.σ. βεβαίως η εφημερίδα δεν αναφέρει ότι για την διευθέτηση του θέματος δεν ”έκανε βήμα” η Τουρκία οικειοθελώς, αλλά πιέστηκε πολύ για αυτό από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και φορείς υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Λ.Λιγουριώτης