9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, April 23, 2024

ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΗΤΑΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης με τους συσχετισμούς που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

vouli_esoteriko

Πως θα διαμορφώνονταν οι συσχετισμοί στα κοινοβουλευτικά έδρανα οι ευρωεκλογές ήταν εθνικές εκλογές και φυσικά αν το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο; Ποια θα ήταν η επόμενη κυβέρνηση;

Για να μη θεωρηθώ λαϊκιστής οφείλω να επισημάνω ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν πρέπει να ταυτίζεται με ενδεχόμενο αποτέλεσμα εθνικών εκλογών αφού είναι σημαντικές οι παράμετροι που διαφοροποιούν την επιλογή ψήφου σε εθνική και σε ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση.

- Advertisement -

Για παράδειγμα, υπάρχει ποσοστό ψηφοφόρων που δράττεται της ευκαιρίας να δείξει στο κόμμα του ότι διαφωνεί με συγκεκριμένες πολιτικές του και γι αυτό επιλέγει κάποιο μικρότερο κόμμα.

Δεν είναι δεδομένο όμως ότι και σε εθνικές εκλογές οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι θα επέμεναν στην επιλογή ψήφου δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας.

Επίσης είναι δεδομένο ότι όταν το διακήβευμα δεν είναι η διαμόρφωση κυβέρνησης και η ψήφος είναι πιο χαλαρή και η αποχή μεγαλύτερη με  σημαντικά μειωμένα τα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων.

Σε ότι αφορά τις δικές μας εθνικές εκλογές οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα γίνουν  μέσα στους επόμενους έντεκα μήνες, υπάρχουν πολλοί άγνωστοι Χ για να μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Εχουμε ως δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιουργεί αέρα νίκης στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κόσμο της Αριστεράς. Άλλο όμως αέρας νίκης και άλλο η ίδια η νίκη.

Οι άγνωστοι Χ μέχρι την εκλογική μάχη  σε εθνικό επίπεδο είναι:

-Δεν γνωρίζουμε πως θα διαχειριστεί Ο ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική του επιτυχία

-Δεν γνωρίζουμε αν η ΝΔ και η κυβέρνηση γενικότερα θα επιμείνουν στην ίδια  αδιέξοδη και καταστροφική για την κοινωνία και την οικονομία πολιτική ή αν θα κάνουν διορθωτικές κινήσεις, όπως ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε.

-Δεν γνωρίζουμε αν η ηγεσία της Ευρώπης θα επιμείνει στις πιέσεις για άσκηση πολιτικής σκληρής λιτότητας ή αν θα συμβάλλει στην δημιουργία πλαισίου αναπτυξιακής πολιτικής

-Δεν γνωρίζουμε πως θα αναδιαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό και ποια θα είναι η επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στο εσωτερικό των κομμάτων.

-Δεν γνωρίζουμε αν το σημαντικό ποσοστό που πήρε το Ποτάμι, ανοίξει την όρεξη και σε άλλους  για δημιουργία αντίστοιχου εγχειρήματος, κυρίως στον κεντροδεξιό χώρο.

Με δεδομένους λοιπόν τους παραπάνω αγνώστους Χ,  διερευνούμε τι θα συνέβαινε στην υποθετική περίπτωση που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν την δεδομένη χρονική στιγμή αποτέλεσμα εθνικών εκλογών.

*H ανάλυση έγινε με την βοήθεια προγράμματος του Δημήτρη Λίτσα

 

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (σε ενσωμάτωση 99,5%) έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 26,60%, ΝΔ: 22,71%, Χρυσή Αυγή: 9,39%, ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ: 8,02%, Το Ποτάμι: 6,61%, ΚΚΕ: 6,07%, Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3,46%, ΛΑΟΣ 2,70%,

 

Οι έδρες με επτακομματική Βουλή θα διαμορφώνονταν ως εξής:  ΣΥΡΙΖΑ 130, ΝΔ 69, Χρυσή Αυγή 28, ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ 24, ΠΟΤΑΜΙ 20, ΚΚΕ 19, ΑΝ.ΕΛ 11.

Με αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει σημαντικά από την αυτοδυναμία και είναι προφανές ότι η κυβερνητική λύση αναγκαστικά θα επέλθει μέσω συνεργασιών.

Ποιες θα ήταν οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας

 

Σενάριο Α

Ας δούμε πως και προς ποιες κατευθύνσεις μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει συμμαχίες.

Η Χρυσή Αυγή αποκλείεται εξ ορισμού.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βαρύνονται, στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών, για τα δεινά της μνημονιακής εποχής και έτσι επίσης αποκλείονται. Άλλωστε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με όσους ψήφισαν και διαχειρίστηκαν τα μνημόνια. Το ΚΚΕ, αυτοαποκλείεται ως κυβερνητικός εταίρος και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση παρά της πιέσεις μερίδας φίλων του που θα ήθελαν να ζήσουν την εποχή της πρώτης αμιγούς αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Απομένουν, για να υπάρξει κυβερνητική λύση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Παναγιώτη Καμένου και το νεαρό Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Μάλιστα απαιτείται η συμμετοχή και των δύο αφού οι αριθμοί για βιώσιμη κυβέρνηση βγαίνουν μόνο με τρικομματική κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ 130 + ΑΝ.ΕΛ 11 + ΠΟΤΑΜΙ 20 =161.

Σε αυτή την περίπτωση όμως θα επρόκειτο για μία κυβέρνηση με εύθραυστη συνοχή και περιορισμένες πιθανότητες μακροημέρευσης αφού οι σημαντικές πολιτικές διαφορές και θέσεις των τριών κομμάτων σύντομα θα άναβαν φωτιές ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων (είναι γνωστό ότι οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε κάποιους τομείς δεν συγκλίνουν).

 

Σενάριο Β

Η δεύτερη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να παραδώσει την διερευνητική εντολή ώστε να οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε 30 ημέρες σε εκλογές και σε αυτές υπό την απειλή της ακυβερνησίας να προσελκύσει ψήφους από ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και τα εκτός βουλής κόμματα στοχεύοντας πλέον είτε στην αυτοδυναμία είτε στην δημιουργία καλύτερων συσχετισμών για σχηματισμό συγκυβέρνησης.

Χρήστος Καψάλης

spot_img
spot_img
Tuesday, April 23, 2024

Latest News

Επίσκεψη των μαθητών του ΕΠΑΛ Σταυρού Θεσσαλονίκης

Στις εγκαταστάσεις του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Κονδύλη Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής μας εκδρομής στην Αλεξανδρούπολη και στο πλαίσιο του προγράμματός...

More Articles Like This