9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020

Τουρισμός – πολιτισμός: Η “ατμομηχανή” για την Περιφέρεια “Α.Μ.-Θ.”

“Η καθοδική πορεία στην Ανατ. Μακεδονία-Θράκη, πρέπει να ανακοπεί”, τονίζει ο νέος Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης – Κατέθεσε γραπτή πρόταση για το νέο σχέδιο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2014-2020

PAVLIDHS PAVLIDHS_XEFONT

Ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης  είχε στις 16 Ιουνίου 2014, πολύωρη συνάντηση εργασίας με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Πέραν των επιμέρους γενικών-αρχικών ενημερώσεων που του έγιναν, έθεσε τις νέες συγκεκριμένες προτάσεις για το ΠΕΠ του  νέου ΕΣΠΑ  2014-2020.

- Advertisement -

Τόνισε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία,  χρειάζεται αναδιάρθρωση των αναπτυξιακών και οικονομικών  στόχων της, ώστε ,όπως είναι αναγκαίο να γίνει, να ξεφύγει από την αναδιαρθρωτική αδράνεια των τελευταίων ετών.

Επισήμανε ότι, δια της στρατηγικής  της έξυπνης εξειδίκευσης,  ο τουρισμός-πολιτισμός μπορεί και επιβάλλεται να αποτελέσει ενιαίο μοχλό αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης, διά του ΠΕΠ ΑΜΘ, κάνοντας την εκτίμηση ότι, πλέον των κλασσικών τομέων όπου γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια,  ο τομέας αυτός μπορεί να μας δώσει έδαφος ανάπτυξης, νέες εισροές και πρωτόγνωρη  δυναμική.

Ζήτησε  στο υπό συζήτηση νέο σχέδιο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως με ολοκληρωμένη γραπτή πρόταση κατέθεσε, να συμπεριληφθεί:

Η ένταξη του τουρισμού- πολιτισμού στον πυρήνα της περιφερειακής αναπτυξιακής εξειδίκευσης.

2) Η υιοθέτηση του μεσο-μακροπρόθεσμου στόχου να καταστεί η ΑΜΘ τουριστικός προορισμός αριστείας.

Αυτό μπορεί να γίνει πράξη με βάση  μια σειρά διαδραστικών ενεργειών και έργων, με γνώμονες τον πολιτιστικό πλούτο, την παράδοση και την ιστορία, την  ακεραιότητα των τοπίων, την βιοποικιλότητα, την  τοπική ποιότητα ζωής και κοινωνική ευημερία, τους οικονομικά βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς και επιχειρήσεις κλπ.

Σημειώνεται ότι με την  πρότασή αυτή, μπορούν να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση  στο ΠΕΠ  ΑΜΘ 2014- 2020  μεγάλες κατηγορίες  δράσεων όπως,  Πολιτισμός και Πολιτιστική Κληρονομιά, Περιβάλλον, Δομές, Μάρκετινγκ – Πωλήσεις, Πληροφόρηση – Υποδοχή και Ασφάλεια, πολιτιστικές, αθλητικές εκπαιδευτικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές, καθώς και η ανακάλυψη της φύσης, η ευεξία, τα ιαματικά και η υδροθεραπεία, μορφές εμπορίου, καθώς και οι συνεδριακές και εκθεσιακές εκδηλώσεις.

Επίσης οι μεταφορές, τα καταλύματα, τα παραδοσιακά είδη  και πολλές άλλες κλπ.

Ζήτησε να ληφθεί τεχνοκρατική πρόνοια, χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, την γραφειοκρατία , την καταπολέμηση των κουνουπιών και όχι μόνον.

Σχολιάζοντας  μετά την συνάντηση ανέφερε: « Πρέπει να αλλάξουμε πολλά. Η πρότασή μας, που θα ακολουθηθεί και από πολλές άλλες, είναι ολοκληρωμένη και τεχνοκρατικά  υλοποιήσιμη.

Θέλουμε πόρους στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της περιφερειακής οικονομίας και γι αυτό προσθέτουμε τον συνδυασμό τουρισμού- πολιτισμού , ως ατμομηχανή, στον πυρήνα της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής.

Για να καταστήσουμε την Περιφέρειά μας συγκροτημένα τουριστικό προορισμό αριστείας, πανευρωπαϊκής αναγνωσιμότητας.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.»

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Tα «κλειστά» σύνορα με Βουλγαρία είναι καταστροφή για τον τουρισμό της Θράκης

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης

Κινηματογράφος στο λιμάνι μας

Ξεκίνησε το έργο της ανακατασκευής των αποθηκών του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη

Αεροψεκασμοί σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

Θα διενεργηθούν από τις 5:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο νότιο τμήμα του Δήμου, κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Μέχρι 70.000 οι αποζημιώσεις «ΕΛΓΑ» σε αγρότες

Πότε διπλασιάζεται το ποσό, για καλλιέργειες οπωροκηπευτικών Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο- «σκούπα»...

Γιατί δεν μιλούν Μόσχα-Βατικανό;

Ηχηρή σιωπή των Χριστιανών θρησκευτικών ηγετών, Ανατολής και Δύσης, για τηνμετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί – Ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέλει να...

More Articles Like This