9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ;

mousoulmana_psifizei mousoulmana_psifizei2Πλήρης αγνόηση της Θράκης, από τις συζητήσεις στα εσωτερικά των Κομμάτων, για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών – Το Αθηναϊκό Κράτος, σφυρίζει αδιάφορα για DEB και Προξενείο

 

Δεκαπέντε μέρες μετά την 25η Μαΐου η Θράκη δεν εντάσσεται στις αποτιμήσεις που γίνονται στο εσωτερικό των κομμάτων, αν και δεν μας παραξενεύει αυτή η αδράνεια του πολιτικού κόσμου.

Επί δεκαετίες η Θράκη αγνοείται συστηματικά. Επί δεκαετίες αφέθηκε χωρίς έστω κάποια στοιχειώδη πολιτική ανάπτυξης με σκοπό τη σταθεροποίηση της εθνικής ακεραιότητας, γεγονός που κατέστησε την τόσο ευαίσθητη περιοχή από τις πιο φτωχές όχι μόνον σε σχέση με τις άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, αλλά συνολικά της Ευρώπης.

- Advertisement -

Πλήρως ευάλωτη και εκτεθειμένη στις τουρκικές βλέψεις έως και την 25η Μαΐου, ημερομηνία που –φοβόμαστε- θα τη θυμηθούμε, και όπως συνηθίζεται στα κρίσιμα θέματα, εκ των υστέρων.

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση η αγνόηση της Θράκης όσο και αν επιλέγουμε την αναφορά ίσως διότι ελπίζουμε ότι σε αυτό τον τόπο, κάποια στιγμή, πιθανόν από άλλες γενιές Ελλήνων, τα ζητήματα που αφορούν ευθέως στην εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας και θα αναδειχθούν και θα αντιμετωπιστούν στην αρμόζουσα διάσταση.

Δυστυχώς, η ισχυρή εκλογική παρουσία που κατέγραψε το DEB συνοδεύεται ισόποσα από τη βαριά περιφρόνηση των κυρίαρχων πολιτικών πρωταγωνιστών των αθηναϊκών κέντρων, την ώρα που συνεχίζουν άλλες αποτιμήσεις με τις διάφορες αναγνώσεις του εκλογικού μηνύματος.

Επισήμως, πλέον, μετά τις ευρωεκλογές, το DEB πλαισιώνει πολιτικά και κυρίως εθνικά την πομακικής καταγωγής μουσουλμανική μειονότητα μαζί με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού των Ρομά που διαβιούν στη Θράκη προσδίδοντας εμμέσως σε αυτή τη φάση τουρκική υπόσταση.

Το αθηναϊκό κράτος, τα κατάφερε. Και την επαύριον σφυρά αδιάφορα μετατοπίζοντας τη συζήτηση σε φθηνές εκτιμήσεις επιπέδου πολιτικής υποκουλτούρας πάνω στους συσχετισμούς και στο νέο διπολισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε κουβέντα για τη Θράκη από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής, αποκαλύπτοντας στα σκεπτόμενα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας το βαθμό εξασθένησης της έννοιας του «έθνους» -κράτους στη σύγχρονη Ελλάδα της απόλυτης παρακμής και τη βαριά ανεπάρκεια του ελλαδικού συστήματος να διαχειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα.

Έστω και ως ομολογία των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν, ειδικά στην αποφράδα για τη χώρα δεκαετία του ’90 και των ηγεσιών της.

Τότε δηλαδή που οι Πομάκοι κατέληξαν η μοναδική στην ιστορία του ευρωπαϊκού χώρου πληθυσμιακή ομάδα που υπέστη αλλοίωση της εθνικής και πολιτιστικής της ταυτότητας και μάλιστα εντός εθνικών ορίων με εξωτερική παρέμβαση άλλης χώρας.

Της Τουρκίας, που εκμεταλλευόμενη τραγικές ανεπάρκειες του αθηναϊκού κέντρου τουρκοποίησε μεθοδικά και σταδιακά και μέσω της γνωστής δράσης του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής τους αυτόχθονες Πομάκους της περιοχής.

Η εξέλιξη στη Θράκη που εκ των πραγμάτων είναι άκρως ανησυχητική, κυρίως όμως ο εξοβελισμός της συζήτησης γύρω από το μείζον θέμα στις παρυφές του πολιτικού διαλόγου, συνιστά το μέτρο επιβεβαίωσης της βαριάς δομικής αποδιάρθρωσης που απειλεί την εθνική συνοχή.

Μόνο ερώτημα πλέον, που λογικά τίθεται, είναι εάν και πότε οι σύγχρονοι πολιτικοί πρωταγωνιστές συνειδητοποιήσουν επιτέλους πως καμία σοβαρή συζήτηση δεν μπορεί να διεξαχθεί για το μέλλον του τόπου, αν δεν μπουν κυρίαρχα και στο επίκεντρο τα εθνικά θέματα που μας απασχολούν.

Το μέλλον της Ελλάδας δεν κρίνεται από την εξέλιξη του χρέους και των οικονομικών ζητημάτων…

 

Σπύρος Καραλής

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024Download

More Articles Like This