Home / Πολιτικη / ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Πέντε βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να αποφύγουν περιττά έξοδα και προβλήματα, τα οποία όμως μπορεί να καταλήξουν μέχρι και την ολική ΑΠΩΛΕΙΑ της ιδιοκτησίας τους 

gardener-s agroikia

Το Κτηματολόγιο που σύντομα ξεκινά και στο Νομό Έβρου αφορά 213.308 Εγγραπτέα Δικαιώματα δηλαδή ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία.

Η Ελλάδα σήμερα διαμέσου της Εταιρίας Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση κάνει ένα τιτάνιο έργο καταγραφής , τακτοποίησης , αναγνώρισης και οριοθέτησης όλης της Ελληνικής επικράτειας, κατοχυρώνοντας όλα τα νόμιμα και πιθανά ιδιοκτησιακά καθεστώτα που μπορεί να υπάρχουν.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το Κτηματολόγιο, μαζί με τους “εξωτερικούς συνεργάτες” ιδιώτες (όπως Π.Χ. είναι στην ουσία όλοι οι Τοπογράφοι Μηχανικοί, Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ) αποτελούν την ελίτ σήμερα στην Ελλάδα, με υψηλές γνώσεις στο αντικείμενο και βαθιά αίσθηση ευθύνης, ασχολούμενοι με τον μόχθο και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων Δικαιωματούχων (Ιδιοκτητών).

Για να επιτελέσουν όμως το έργο τους απροβλημάτιστα πρέπει και οι (Δικαιοματούχοι) , οι ιδιοκτήτες δηλαδή, να καταθέσουν (μόλις τους ζητηθούν) όλα τα ΣΩΣΤΑ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ έγγραφα που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους.

Πριν από αυτό όμως πρέπει να γνωρίζουν τις……..:

 

ΠΕΝΤΕ (5) ΒΑΣΙΚΕΣ “ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ” ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ , ΠΕΡΙΤΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ “ΑΠΩΛΕΙΑ” ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥΣ :

 

1) ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

Το Τοπογραφικό Διάγραμμα πρέπει να γίνεται από τους ειδικούς για τις μελέτες αυτές δηλαδή τους Τοπογράφους Μηχανικούς.

Ένα λάθος Τοπογραφικό Διάγραμμα μπορεί να “παρασύρει” όλη την ιδιοκτησία σε “αδιέξοδο”, με λάθος γεωαναφορά και προσδιορισμό, λάθος συμβόλαια – λάθος μεταβιβάσεις – αγοραπωλησίες – εκτιμήσεις εφορίας – λάθος οικοδομική άδεια και τέλος πιθανή δημιουργία αυθαιρέτου και επιπλέον λάθους καταγραφής της ιδιοκτησίας στην διαδικασία Κτηματογράφησης και σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, με περιπτώσεις όπου “χάνονται” δικαιώματα και ιδιοκτησίες από τους “φερόμενους”, σημερινούς, ιδιοκτήτες.

 

2) ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΣΧΥΡΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ.

Ένα Συμβόλαιο είναι πάντα συνδεδεμένο και συσχετισμένο άρηχτα με ένα Τοπογραφικό Διάγραμμα που αναφέρεται , με τις αντίστοιχες προδιαγραφές και Νόμους , στην εκάστοτε ιδιοκτησία μας.

Πολλά, κυρίως παλαιά, συμβόλαια – γονικές παροχές – διαθήκες – δικαστικές αποφάσεις – παραχωρήσεις – συμφωνητικά – χρησικτησίες – δουλείες κλπ έχουν ασάφειες , αδιευκρίνιστα όρια, γενικολογίες όπως “τρία κεφάλια μαντρί” ή εμβαδά “στο περίπου”, νομικές ελλείψεις, παρατυπίες

Π.Χ. σε πυλωτές, γκαράζ, αποθήκες κλπ , τα οποία τελικά όταν εξετάζονται από τους αρμόδιους επιστήμονες του Κτηματολογίου, ΔΕΝ νομιμοποιούν και ΔΕΝ κατοχυρώνουν το “ιδιοκτησιακό καθεστώς” που εμείς πιστεύαμε ότι είχαμε για το ακίνητο μας!

Άρα πρέπει αυτά τα “συμβόλαια” να ελεγχθούν από την αρχή πριν τα καταθέσουμε στην διαδικασία Κτηματογράφησης.

 

3) ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΑ Π.Χ. ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ (ΟΠΩΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ).

Στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν διανομές – κλήροι, αναδασμοί κλπ με συγκεκριμένα όρια, εμβαδά, συντεταγμένες, γείτονες και ορόσημα, αλλά αντιθέτως υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις όπου εκεί μέσα βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες με ασαφή προσδιορισμό ορίων……..  οι εκτάσεις αυτές συνήθως βρίσκονται στον “αέρα”, όπως λέγεται.

Συνήθως αυτές οι εκτάσεις έχουν απλά συμφωνητικά με μη ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας ή άγνωστη προέλευση, με αδιανέμητες θέσεις στο χώρο δικαιούχων και ποσοστών.

Αυτοί οι φερόμενοι “ιδιοκτήτες” θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα όταν κληθούν να αποδείξουν την κυριότητα του ακινήτου τους.

Πολύ περισσότερο όταν οι εκτάσεις αυτές είναι παραχωρημένες σαν βοσκοτόπια ή χορτολίβαδα ή εκτάσεις που προήλθαν από Μουσουλμανικές ιδιοκτησίες βακούφια κλπ.

Έτσι οι ιδιοκτήτες μιας έκτασης πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν μεταξύ τους και έπειτα να προχωρήσουν στο πρώτο και δεύτερο βήμα που προαναφέρουμε.

 

4) ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – ΑΙΓΙΑΛΟΙ & ΠΑΡΑΛΙΕΣ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΟ & Ο.Τ.Α. – ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΝ – ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ – ΠΑΡΚΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ – ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ – ΣΤΡΑΤΟΣ & ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΛΙΜΕΝΩΝ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΡΕΜΑΤΑ – ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΕΣ – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΟΣΕ – ΔΕΠΑ – ΕΟΤ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ – ΕΤΑΙΡΙΕΣ – ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ – ΚΛΗΡΟΙ – ΔΙΑΝΟΜΕΣ -ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ & ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ κλπ κλπ.

Πολλοί Φερόμενοι ιδιοκτήτες ΔΕΝ γνωρίζουν πως ίσως η ιδιοκτησία τους εμπλέκεται ή ακόμη χειρότερα ανήκει σε κάποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς από τα προαναφερόμενα.

Τότε οι Φερόμενοι αυτοί “ιδιοκτήτες” ακινήτων πρέπει ή με Δικηγόρο ή με Τοπογράφο Μηχανικό ή με συμβολαιογράφο να ερευνήσουν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς πριν κληθούν να το δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.

 

5) ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ , ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΜΒΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΜΟΡΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ.

Τέλος αφού τακτοποιήσουμε όλα τα προαναφερθέντα , λίγο πριν καταθέσουμε τον πλήρη φάκελο της εκάστοτε ιδιοκτησίας μας στο Κτηματολόγιο , με ιδιοκτησίες πχ της παραγράφου “3” να ερχόμαστε σε επικοινωνία με τους όμορους ιδιοκτήτες , ώστε από κοινού να συμφωνούμε τελικά στα όρια μας και άρα στα Τοπογραφικά Διαγράμματα που έχουμε ή πρόκειται εκ νέου να συντάξουμε , ώστε να αποφεύγονται οι μετ’ έπειτα ενστάσεις και διαφωνίες που με την σειρά τους θα επιφέρουν χρονοβόρες και οικονομικές επιβαρύνσεις.

——————————-

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1400 μ.Χ. ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ (ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ) ΙΣΧΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ !!

 

Με την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Τούρκους όλα τα κτήματα, σύμφωνα με το κοράνι, περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Αλλάχ και στην εξουσία του σουλτάνου, του αντιπροσώπου του επί γης.   Σύμφωνα με τον Μουσουλμανικό νόμο υπήρχαν τα εξής είδη ιδιοκτησιών :

 

ΒΑΚΟΥΦΙΑ

Ακίνητα αφιερωμένα σε κοινωφελή ιδρύματα, μοναστήρια εκκλησίες, νοσοκομεία, κ.λ.π. Δεν επιτρεπόταν με κανένα τρόπο να αλλάξει η ιδιοκτησιακή τους κατάσταση.

ΜΕΒΑΤ

Νεκρές ή έρημες εκτάσεις που δεν ανήκαν σε κανένα, ήταν μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ήταν ορεινές πετρώδεις ή δασώδεις περιοχές.

ΜΕΤΡΟΥΚ

Ήταν κοινόχρηστες εκτάσεις, δρόμοι, πλατείες, βοσκές, χειμαδιά, στις οποίες απαγορευόταν οποιαδήποτε επέμβαση, φύτεμα κ.λ.π.

ΜΙΡΙΓΙΕ

Δημόσιες εκτάσεις που ανήκαν στο δημόσιο ταμείο και τις διαχειριζόταν ο σουλτάνος, είτε σαν Χάσια, είτε σαν Τιμάρια.

ΜΟΥΛΚΙΑ

Καθαρές ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Δηλαδή κατά το Μουσουλμανικό νόμο τα δημιουργήματα του ανθρώπου, σπίτια, δεντροφυτείες, αμπέλια, μύλοι, κ.λ.π. Τα μούλκια μπορούσαν να μεταβιβαστούν και να κληρονομηθούν. Αν όμως έπαυαν να υπάρχουν τα ανθρώπινα δημιουργήματα, ξεριζωνόταν το αμπέλι π.χ. τότε η γη ξαναγινόταν δημόσια.

ΤΑΠΙ

Παραχωρητήριο από το δημόσιο σε ιδιώτη ότι μπορεί να χρησιμοποιεί δημόσια γη, δάση, λίμνες, αλυκές κ.λ.π. για λογαριασμό του. Η ψιλή κυριότητα παρέμενε στο δημόσιο, ενώ ο ιδιώτης είχε μόνο την επικαρπία . Κατ’ ουδένα τρόπο σύμφωνα με τον Μουσουλμανικό νόμο δεν μπορούσε να γίνει καθαρή ατομική ιδιοκτησία (μούλκι) ένα δημιούργημα της φύσης, δάσος, λίμνη, ποτάμι, βοσκότοπος, βουνό. Η χρησικτησία στα δάση απαγορευόταν από τον νόμο.

ΤΕΣΑΡΟΥΦ

Το δικαίωμα κάποιου να έχει την επικαρπία, τη νομή, κάποιου ακινήτου γη, σπίτι, μύλος, κ.λ.π. μετά από παραχώρηση βάσει κάποιου Ταπί.

ΤΙΜΑΡΙΑ

Εκτάσεις γης που τις παραχωρούσε ο σουλτάνος για χρήση σε πολεμιστές (Σπαχήδες) του Οθωμανικού στρατού οι οποίοι είχαν την υποχρέωση να συμμετέχουν στις εκστρατείες με ένα συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών.

ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ

Μεγάλες ιδιοκτησίες που εμφανίστηκαν όταν άρχισε η παρακμή της αυτοκρατορίας και περιλάμβαναν μούλκια και δημόσια γη. Δηλαδή πολλές μικρές ιδιοκτησίες περιερχόταν λόγω της οικονομικής κρίσης σε ένα ιδιοκτήτη και δημιουργούσαν μεγάλα αγροκτήματα. Φυσικά αυτές οι ιδιοκτησίες δεν ήταν συνεχόμενες αλλά παρεμβαλλόταν ενδιάμεσα, κρατικές εκτάσεις, λιβάδια, βοσκότοποι, δάση που είτε τα νοίκιαζε ο Τσιφλικάς από το κράτος είτε ήταν κοινόχρηστα.

ΧΑΣΙΑ

Γαίες που ανήκαν στην ατομική ιδιοκτησία του Σουλτάνου και τις εκμεταλλευόταν αυτός ή οι δικοί του άνθρωποι.

ΧΟΤΖΕΤΙ

Έγγραφο που εξέδιδε ο Τούρκος ιεροδικαστής (Καδής) για να επικυρώσει μια μεταβίβαση ακινήτου μεταξύ ιδιωτών. Αποτελούσε τίτλο ιδιοκτησίας. Αντικείμενο χοτζετιών αποτελούσαν μόνο τα καθαρά ιδιωτικά ακίνητα (σπίτια, δέντρα, μύλοι, κ.λ.π.) δηλαδή τα Μούλκια.

Κριτού Κριτής

Τοπογράφος Μηχανικός