Home / Κοινωνια / ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Πότε συμφέρει να βγουν στη σύνταξη οι Δημόσιοι Υπάλληλοι – Αναλυτικά τα όρια ηλικίας – Πίνακες

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Πότε συμφέρει να βγουν στη σύνταξη οι Δημόσιοι Υπάλληλοι – Αναλυτικά τα όρια ηλικίας – Πίνακες

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

dimosio7-480x0 dimosion-ypallilon

Στην έξοδο για συνταξιοδότηση οδηγούνται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, φοβούμενοι τυχόν επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και πιθανή απώλεια των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Είναι γεγονός ότι τόσο η φημολογία που καλλιεργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όσο και η έλλειψη εμπιστοσύνης των εργαζομένων σε ένα ασφαλιστικό σύστημα, που σύμφωνα με τους περισσότερους είναι περίπλοκο, δαιδαλώδες και ασταθές, προκαλούν αναστάτωση και φόβο και πολλοί εξ αυτών σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν.

Στον Δημόσιο τομέα, όπου και υπάρχουν αρκετές διαφορές στις προυποθέσεις συνταξιοδότησης ανάμεσα σε διορισθέντες πριν ή μετά το 1983, γονείς ανηλίκων, τρίτεκνους κλπ. , οι περισσότεροι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (25ετία) και δύνανται να αποχωρήσουν μέσα στο 2014 , το κάνουν, φοβούμενοι  πρωτίστως το νέο υπολογισμό των συντάξεων, που θα ισχύσει 1.1.2015 αλλά και πιθανή αλλαγή των ορίων ηλικίας.

Πολλοί εξ αυτών δε καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης με αναστολή, ώστε να κλειδώσουν τα δικαιώματά τους και να λάβουν τη σύνταξή τους όταν θα συμπληρώσουν το όριο ηλικίας.

Άλλοι σπεύδουν να εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο, ώστε να φτιάξουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τα δεδομένα του 2010, του 2011 και του 2012.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα όλοι όσοι έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα και 25ετία μέχρι το 2010 φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από τις  αλλαγές ούτε στα όρια ηλικίας ούτε στο ποσό που θα λάβουν ως σύνταξη.

Αυτοί που υπέστησαν και είναι πιθανό να υποστούν και άλλες αλλαγές, είναι όσοι κάνουν 25ετία από τι 2011 και μετά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

19-2 19-319-4

*Οι πίνακες είναι από την εφημερίδα «¨Ελεύθερος Τύπος»

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΕΡ: Είμαι εκπαιδευτικός  γεννημένος στις 6/8/1956. Διορίστηκα στο Δημόσιο στις 28/8/1992. Έχω 9 μήνες σαν αναπληρωτής καθηγητής και 10 μήνες ένσημα ΙΚΑ στον ΟΤΕ, όλα μετά το 1982. Η κόρη ενηλικιώθηκε την 1/2/2009. Επίσης έχω 22 μήνες στο στρατό.

α) Πότε θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης ,το 2011 η το 2012 ;

β) Επειδή οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών γίνονται Απρίλιο  , ενώ εγώ πιθανόν θα συμπληρώνω το όριο ηλικίας τον Αύγουστο (γεννηθείς 6/8/1956), παίρνω μειωμένη σύνταξη;

γ) Με συμφέρει γενικά η μειωμένη σύνταξη (1 η 2 χρόνια πριν το όριο ηλικίας);

ΑΠ: Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με πλήρη σύνταξη στα 60 σας με 30 χρόνια υπηρεσίας με τις διατάξεις περί εκπαιδευτικών άλλως με μειωμένη σύνταξη κάνοντας εξαγορά πλασματικών και 25ετία το 2011 (γενικές διατάξεις).  Για φέτος ούτως ή άλλως χάστε την προθεσμία για δήλωση παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης, άρα του χρόνου καλό θα ήταν να το ξαναεξετάσετε, αφού θα μπορούμε πια με ασφάλεια να δούμε το ποσό που θα λάβετε και στην περίπτωση της πλήρους και στην περίπτωση της μειωμένης σύνταξης.

 

ΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΕΡ: κ. Αποστολίδου καταρχήν συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας παρέχεται μέσω των ΜΜΕ της Θράκης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:

Έχω εργαστεί 18 μήνες στον ιδιωτικό τομέα ως νοσηλεύτρια 2004-2006. Στη συνέχεια το 2008 προσλήφθηκα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως υγειονομική υπάλληλος και το 2014 μετατάχθηκα στο ΠΕΔΥ στα πλαίσια μεταφοράς των υπαλλήλων του ΕΟΠΠΥ στο ΠΕΔΥ. Η νέα μου υπηρεσία μας ανακοίνωσε πρόσφατα να επιλέξουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον προηγούμενο ασφαλιστικό μας φορέα ή να επιλέξουμε για την ασφάλιση μας το φορέα του δημοσίου. Θα μπορούσατε να μου πείτε τι με συμφέρει να επιλέξω; (συνημμένα σας αποστέλλω το έγγραφο της υπηρεσίας μου.)

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας.

ΑΠ: Είσαστε νέα ασφαλισμένη , (μετά το 1993), επομένως αν με ρωτάτε συνταξιοδοτικά, θα σας έλεγα ότι για τους νέους ασφαλισμένους οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι πλέον ίδιες σε όλα τα ταμεία. Θα πρέπει να κρίνετε με βάση άλλες παροχές (πχ υγείας, επιδόματα, κλπ…)

 

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος  – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100

E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR

ΦΑΞ:       2551031030