Home / Πολιτικη / Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ;

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ;

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει να “γονατίζει” μετά την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο – Οι Έλληνες όμως απορούν από την στάση της Ρωσικής ηγεσίας κατά των ομοδόξων Ελλήνων και Κυπρίων – Έκανε λάθος ο Πρόεδρος Πούτιν – Δεν κερδίζονται έτσι οι λαοί

Vladimir.Putin kirill

Μόλις 20 ημέρες πέρασαν από την επιβολή του εμπάργκο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επέβαλε ως αντίποινα η Μόσχα στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της και ήδη οι επιπτώσεις για την Ευρώπη γίνονται ήδη αισθητές σε επίπεδο αριθμών και η αδύναμη ευρωζώνη ήδη ταρακουνήθηκε:
Η μικρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που κατέγραψε τον Αύγουστο η έρευνα Markit προοιωνίζεται ένα δύσκολο φθινόπωρο για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Ο δείκτης Markit, ο οποίος συντίθεται από τις προθέσεις των Ευρωπαίων επιχειρηματιών να επενδύσουν για τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους, περιορίστηκε στο 52,8 τον Αύγουστο από το 53,8 που ήταν τον Ιούλιο, ενώ οι ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια συγκρατημένη υποχώρησή του στο 53,4 (διευκρινίζεται ότι κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη της αγοράς και κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση).
Μετά την εξέλιξη αυτή η Markit προέβλεψε ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων μόλις κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους στην ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή η Γερμανία μπήκε σε ύφεση 0,2% και δεδομένου ότι είναι το κράτος με την μεγαλύτερη έκθεση σε ενεργειακές ανάγκες, φαίνεται ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
Οι παραγωγοί όμως και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται μεγάλη πίεση από το ρωσικό εμπάργκο.
Κι ας είναι συντριπτικά υπέρ της Ευρώπης το εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία, υπό την έννοια ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν από τη Ρωσία πολύ υψηλότερης αξίας προϊόντα (με πρώτους βεβαίως τους υδρογονάνθρακες) από όσα εξάγουν σ’ αυτήν.
Απλά η Ρωσία μπορεί να αγοράσει και από αλλού φρούτα, λαχανικά, κρέας κλπ.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει από πουθενά φυσικό αέριο ή τουλάχιστον δεν μπορεί να το βρεί άμεσα!
Έπειτα αν και η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ρωσίας (το 41% του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας διεξάγεται με ευρωπαϊκές χώρες) το κόστος των κυρώσεων για τη Μόσχα είναι εξαιρετικά μικρό, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με χώρες εκτός ΕΕ,, όπως η Νορβηγία.
Άλλωστε, όπως πως έγραφε σε πρόσφατη ανάλυσή του ο «Economist», η Ρωσία «είναι μια χώρα που δεν στηρίζει τους επιχειρηματίες και τους πολίτες, είναι μια χώρα που έχει συνηθίσει να ακροβατεί μεταξύ της καταστροφής και του θριάμβου και ως εκ τούτου οι προσδοκίες και οι φοβίες της κοινωνίας της για το μέλλον είναι περιορισμένες».
Με απλά λόγια: Οι Ρώσοι πολίτες είναι “έτοιμοι για όλα” και μπορούν να αντέξουν πολλά, οι Ευρωπαίοι, όχι…
Από την άλλη πλευρά, έρευνα της ING που δημοσίευσε το περιοδικό «Businessweek» ανεβάζει την εκτίμηση για τις ζημιές που θα έχουν οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα (όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι απαγορεύσεις, όχι αν επεκταθούν…) στα 9 δισ. δολάρια ή 6,7 δισ. ευρώ.
«Είναι προφανές ότι οι ζημιές, στις οποίες συνυπολογίζονται και οι απώλειες και των προμηθευτών των αγροτών, ξεπερνούν κατά πολύ τη βοήθεια των 167 εκατ. δολαρίων (125 εκατ. ευρώ) που έχουν προσφέρει οι Βρυξέλλες στους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο» γράφει το αμερικανικό περιοδικό.
Οι αναλυτές της ING θεωρούν επίσης ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να στοιχίσει στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ 130.000 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων οι 23.000 θέσεις μόνο στην Πολωνία).
Πρόκειται για τεράστιες απώλειες αν συγκριθούν με τα μόλις 1,7 δισ. δολάρια και τις μόλις 12.000 θέσεις εργασίας που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στις ΗΠΑ ο εμπορικός πόλεμος Μόσχας – Δύσης.
Και, σημειωτέον, οι εκτιμήσεις αφορούν την έκταση που ως σήμερα έχει λάβει ο εμπορικός πόλεμος.
Αν οι κυρώσεις επεκταθούν και στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, τότε η εκτίναξη στα ύψη των τιμών ενέργειας θα γονατίσει την ευρωπαϊκή οικονομία – και αυτός ασφαλώς δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός!
Ήδη, δίχως τίποτε να αλλάξει, οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των τιμών φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα που έρχεται…
Οι ΗΠΑ με το να πιέσουν την ΕΕ να λάβει μέτρα, πετυχαίνουν “μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”:
Πιέζουν τη Ρωσία σε επίπεδο βασικά “δημοσίων σχέσεων” και “γονατίζουν” την ΕΕ!
Και ενώ συμβαίνουν αυτά η Ελληνική κοινή γνώμη εξακολουθεί να διακατέχεται από απορία για τα μέτρα που πήρε η Ρωσία κατά της Ελλάδος… και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Στην περιοχή της Θράκης, μπορεί να μην έχουμε παραγωγή ροδάκινων κ.λπ., που εξάγονται στην Ρωσική αγορά.
Όμως οι κάτοικοι της περιοχής μας, δεν μπορούν να κατανοήσουν πως η Ορθόδοξη Ρωσία στράφηκε κατά των ομόδοξων της χωρών της Ελλάδος και της Κύπρου.
Μοιάζει αδιανόητο και όμως συμβαίνει.
Νομίζουμε πως η Ρωσική γηεσία έκανε ένα μεγάλο λάθος, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Γι’ αυτό περιμένουμε θετικά αποτελέσματα μετά την επιστολή που απηύθυνε η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, ζητώντας την παρέμβαση του, προς τον Πρόεδρο Πούτιν, για άρση των αντιμέτρων κατά της χώρας μας.
Και όπως έπραξε η Ρωσία για την Σερβία που ήρε το εμπάργκο για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα, το ίδιο πρέπει να πράξει και για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες επαναλαμβάνουμε είναι οι μόνες ορθόδοξες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ελληνικός λαός που τρέφει τα πλέον φιλικά αισθήματα προς την Ρωσία, έχει πληγωθεί, έχει πικραθεί.
Έκανε λάθος ο Πρόεδρος Πούτιν και οφείλει να το αναγνωρίσει.
Γιατί άλλο είναι να κερδίζεις Κράτη και άλλο να κερδίζεις λαούς.
Τα παραπάνω τα καταγράφουμε, για την ιστορία που μελλοντικά θα καταγράψει τα γεγονότα της εποχής μας.
Σ.Κ.