9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Ο “τυφώνας” τρόικα έρχεται με σχέδιο για αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων – Σε ποια Ταμεία θα έλθουν τα πάνω-κάτω και ποιοι διασώζονται

Η Εργατολόγος Αποστολίδου Ελισάβετ απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών της “ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” για συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά θέματα

sintaksiouxoi-150

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΕΠΙΜΟΝΑ Η ΤΡΟΊΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ
Δεν αποτελεί πια μυστικό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των πενιχρών τους εσόδων και των δυσανάλογα υψηλών συνταξιοδοτικών παροχών. Η συζήτηση για το εάν και κατά πόσον μπορούν να διασωθούν και να συνεχίσουν να καταβάλλουν συντάξεις έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια και πλέον έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.
Η «ώρα των μεγάλων αποφάσεων» πλησιάζει και χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το αν θα καταφέρουν τελικά να λάβουν τη σύνταξή τους σε νεώτερη ηλικία ή αν θα χρειαστεί να εργάζονται μέχρι τα 62, σε πολλές περιπτώσεις και μέχρι τα 67 τους χρόνια.
Στο στόχαστρο μπαίνουν οι μητέρες ανηλίκων, οι τρίτεκνοι και όσοι βγαίνουν στη σύνταξη σε ηλικία από 50 έως 60 ετών κυρίως από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και το ΙΚΑ.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, φαίνεται πως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έχει ήδη απεργαστεί ένα plan B με σκοπό την κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62, ακόμη και για όσους έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα από το 2011 και το 2012.
Το σενάριο αυτό προβλέπει αύξηση κατά δύο (2) έτη στα όρια ηλικίας όλων όσων έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα με διατάξεις του 2011 και του 2012.
Μάλιστα η εφημερίδα επανέρχεται με δημοσιοποίηση των εγγράφων που απέστειλε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή στον Υπουργό Εργασίας κο Βρούτση, με την εισήγηση και το σχέδιο αναλυτικά, γεγονός το οποίο διαψεύστηκε από την ΕΑΑ.
Εάν επαληθευθούν τα ανωτέρω, τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα τσουνάμι αλλαγών που έρχεται να καταργήσει και τα τελευταία απομεινάρια του παλιού ασφαλιστικού μας συστήματος.
Το σενάριο προβλέπει αύξηση κατά δύο έτη του ορίου ηλικίας που είχε προβλεφθεί με το αρθ 10 Ν.3869/2010 για όλες τις κατηγορίες υποψήφιων συνταξιούχων με έτος κατοχύρωσης από το 2011 και μετά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θίγονται μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα, γυναίκες που ασφαλίστηκαν πριν το 1983, δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι σε Ειδικά Ταμεία.
Από την αύξηση του ορίου ηλικίας φαίνεται ότι θα διασωθούν οι γονείς αναπήρων τέκνων καθώς και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι – ασφαλισμένοι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας καθώς και το προσωπικό ΙΔΑΧ του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ κλπ έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας (αρ. 34 Ν. 4024/2011)
Επίσης εξετάζεται η αύξηση της ποινής για κάθε πρόωρη έξοδο, η οποία σήμερα είναι 6% για κάθε έτος μέχρις συμπληρώσεως του πλήρους ορίου ηλικίας, με μέγιστη ποινή το 30%. Ουσιαστικά, η πρόωρη συνταξιοδότηση θα καθίσταται πλέον εντελώς ασύμφορη, μιας και , εάν επαληθευτεί το σενάριο, δύναται να φτάσει ακόμα και στο -60%!!!!
ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Για πολλούς εργαζόμενους που έχουν «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα και πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, σωτήρια μπορεί να αποβεί η εξαγορά πλασματικού χρόνου , ώστε να θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους με τις διατάξεις του 2010, του 2011 και του 2012 και , θεωρητικά, να γλιτώσουν από τις αλλαγές.
Για το 2011 μπορούν να εξαγοράσουν έως 4 πλασματικά χρόνια ενώ για το 2012 έως 5 πλασματικά χρόνια (χρόνος παιδιών, σπουδών, κενά ασφάλισης κλπ…)
Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να φτάσουν να εξαγοράσουν έως και 10 πλασματικά χρόνια, γιατί για αυτούς ο χρόνος των παιδιών υπολογίζεται επιπλέον.
Χρειάζεται ωστόσο μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εξαγορά δεν βοηθά και ο ασφαλισμένος καταλήγει να πληρώνει μεγάλα ποσά στα Ταμεία, χωρίς αυτά να του ανταποδώσουν τα αναμενόμενα.
Επίσης, είναι πιθανό με τις επερχόμενες αλλαγές που θα συζητηθούν μέσα στο Σεπτέμβριο στη Βουλή, να θίγονται ακόμα και όσοι θεωρούν εαυτούς ασφαλείς. Εξαρτάται πάντα από τον τρόπο που θα διατυπωθούν οι αλλαγές στο νέο νόμο.
Η παραπάνω φημολογία και τα καθημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο είναι λογικό να προκαλούν τρομερή αναστάτωση στους υποψήφιους συνταξιούχους, καθώς ακόμα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν, κατά πόσο, με ποιον τρόπο και από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα.
Επίσης είναι αναμενόμενο αρκετοί υποψήφιοι συνταξιούχοι να θελήσουν να υποβάλλουν αιτήματα συνταξιοδότησης, ακόμα και για μειωμένη σύνταξη, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις, ή και για σύνταξη ως απασχολούμενοι, με αναστολή.
Δυστυχώς , συμβουλή – γραμμή για όλους δεν μπορεί να δοθεί, θα πρέπει η κάθε περίπτωση να εξετάζεται ατομικά.
Μένει να φανεί εάν θα επαληθευθούν οι φήμες ή εάν για, ακόμα μία φορά, πρόκειται για αναστάτωση που προκαλείται τεχνηέντως στους ασφαλισμένους, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και όχι μόνο.

- Advertisement -

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ
ΕΡ: «θα ήθελα παρακαλώ τη συμβουλή σας σχετικά με το αν πρέπει να εξαγοράσω τώρα 3 πλασματικά έτη πριν την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, στο οποίο μπορεί και να καταργηθούν οι εξαγορές πλασματικών χρόνων. Είμαι 47 ετών και με τα τωρινά δεδομένα βγαίνω σύνταξη στα 52 με ανήλικο και 25ετία. σας ευχαριστώ εκ προτέρων
ΑΠ: Μπορείτε να κάνετε την αίτησή σας στο ΓΛΚ για να εξαγοράστε πλασματικό χρόνο. Η αίτηση θα αργήσει πολύ να απαντηθεί. Καλό θα είναι να «τρέχει» η αίτηση και όταν θα πλησιάζει η ηλικία, τότε να εξετάσουμε τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί στο ασφαλιστικό και να δούμε αν μπορείτε όντως να συνταξιοδοτηθείτε.

ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ
ΕΡ: «ΕΙΜΑΙ 45 ΕΤΩΝ ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 2 ΧΡΟΝΩΝ ΠΡΩΤΟΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑ ΤΟ 1988  ΜΕ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΠΡΌΩΡΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΊΑ. ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΗΣΑ ΕΧΩ 3.000 ΕΝΣΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΒΑΖΩ 300 ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ 8 ΜΗΝΕΣ ΤΕΒΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ »
ΑΠ: Δυσκολεύομαι να καταλάβω αν είστε στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ. Έχει σημασία ποιο ταμείο είναι τελευταίο και αρμόδιο να απονέμει τη σύνταξη. Επίσης έχει σημασία ποιο ταμείο είχατε το 2011 ή το 2012. Αν τα 3000 ένσημα είναι συνολικά όλα σας τα ένσημα και στα δύο ταμεία τότε πολύ φοβάμαι ότι μπορείτε να σκέφτεστε τη συνταξιοδότηση μετά τα 62. Σίγουρα όμως θα ήταν χρήσιμο να είχατε ένα πιο πλήρες ασφαλιστικό ιστορικό για να βγάλουμε σαφέστερα συμπεράσματα.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR
ΦΑΞ: 2551031030

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θα υπάρξουν οφέλη από την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξ/πολης;

Η χερσαία ζώνη, κάτω από τον Φάρο, θα δοθεί προίκα στον μελλοντικό ξένο επενδυτή;

«Συντονιστείτε» για τα καύσιμα στο αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης έκανε την κίνησή του, μετά το δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» - Περιμένουμε τώρα τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο...

Αθώοι οι τέσσερις αγρότες των Φερών

Είχαν διαμαρτυρηθεί κατά του τέως Υφυπουργού Γεωργίας, Παναγιώτη Σγουρίδη Αθώοι, και μάλιστα με εισαγγελική...

Εμείς δεν στήσαμε καμπαναριό στο Τέμενος Βαγιαζήτ

Ας εφαρμόσουμε «Συμμετρική Διπλωματία» μετά… Δώρων – Η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως...

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Ξάνθη

Είναι μία «πυρκαγιά» που αναζωπυρώνεται και δεν μπορούμε να την σβήσουμε – Ανησυχητικά τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας

More Articles Like This