9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Ποιοι δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από το ΙΚΑ – Ευκαιρίες, προϋποθέσεις και παγίδες

ΠΩΣ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

ika sintakseis

Η λήψη μειωμένης σύνταξης από το ΙΚΑ είναι μια πολύ συνηθισμένη λύση στην οποία καταφεύγουν χιλιάδες ασφαλισμένοι , προκειμένου να γλιτώσουν από τις συνεχείς αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

- Advertisement -

Η ποινή που πληρώνουν οι συνταξιούχοι είναι 6% για κάθε έτος που υπολείπεται από το πλήρες όριο, με «οροφή» τη μείωση ύψους 30% στο ποσό που θα λάβει ο συνταξιούχος.¨

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης απαιτείται η πραγματοποίηση 100 ημερών εργασίας ανά έτος κατά την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση σε όλες τις κατηγορίες μειωμένης συνταξιοδότησης εκτός από:

Την κατηγορία που συνταξιοδοτείται με 10.5000 ένσημα εκ των οποίων 7.500 βαρέα

Την κατηγορία που συνταξιοδοτείται με 5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί

Την κατηγορία που συνταξιοδοτείται με 4.500 ένσημα εκ των οποίων 3.600 βαρέα εκ των οποίων τα 1000 μέσα στα τελευταία 13 έτη πριν τη συνταξιοδότηση

Μικρότερη ποινή αποχώρησης αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οι άνδρες που συνταξιοδοτούνται με 10.000 ένσημα , καθώς το  πλήρες όριο από το όριο της μειωμένης σύνταξης απέχει μόλις 2 έτη και έτσι μιλάμε για μείωση μόνο 12% στη σύνταξη.

Πέραν όμως της μείωσης που θα έχουν αν βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, όλοι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, πριν λάβουν την απόφασή τους, θα πρέπει να σταθμίσουν καλά όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το ποσό της προσδοκώμενης σύνταξης γήρατος, όπως η ηλικία και οι επιπλέον κρατήσεις που γίνονται με βάση αυτή, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δείτε αναλυτικά όλες τις κατηγορίες που δίνουν μειωμένη σύνταξη στο ΙΚΑ

21-121-2

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ:

Στο εξώφυλλο της περασμένης εβδομάδας, ήτοι το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014, εκ παραδρομής ετέθη στον τίτλο ότι «Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό: σχέδιο για πλήρη κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων κάτω από τα 68 χρόνια» αντί για το ορθό που είναι «Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό: σχέδιο για πλήρη κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων κάτω από τα 62 χρόνια». Ζητούμε συγγνώμη για το λάθος.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1983

ΕΡ: «Είμαι υπάλληλος του Δημοσίου από το 1982. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;»

ΑΠ: Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με 35 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Αν είσαστε άνδρας μπορείτε να εξαγοράσετε και τη στρατιωτική σας θητεία για να συμπληρώσετε την 35ετία. Καλό θα ήταν να μας δίνατε κάποια επιπλέον στοιχεία , διότι στο Δημόσιο υπάρχουν και αρκετές υποκατηγορίες εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και φορείς.

ΜΗΤΕΡΑ 2 ΤΕΚΝΩΝ

ΕΡ: «Ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ πρώτη φορά το 1975 έως το 1983. Μετά άνοιξα δική μου επιχείρηση και από το 1984 και μετά έχω ΤΕΒΕ. Έχω 2 παιδιά. Σε τι ηλικία θα πάρω σύνταξη; Μπορώ να πάρω πλασματικά; »

ΑΠ: Σύμφωνα με τα όσα αναφέρετε , έχετε 8 χρόνια στο ΙΚΑ και περίπου 30 χρόνια στο ΤΕΒΕ. Δε σας χρειάζονται εξαγορές, μπορείτε να βγείτε στα 60 από τον ΟΑΕΕ.

 

 

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος  – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100

E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR

ΦΑΞ:       2551031030

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πεζοπορία του «ΔΡΟΜΕΑ της ΘΡΑΚΗΣ» στον Βόρειο Έβρο

Γνωρίζουμε στις 4 Οκτωβρίου 2020, την μαγεία του Πενταλόφου Ορεστιάδος

Στην Εθνική Ομάδα Στίβου για ακόμη μία χρονιά

Η Εβρίτισσα αθλήτρια της Δισκοβολίας του Εθνικού Αλεξ/πολης Ιωάννα Αραμπατζή Το διοικητικό συμβούλιο του...

Το τσίμπημα της μέλισσας

Η υποδοχή που ανέμενε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δεν ήταν σίγουρα αυτή που αντίκρυσε στην Αλεξανδρούπολη

Ασύμμετρη απειλή από τα τουρκικά… drones!!!

Τουρκικά dronesέχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Έβρο και σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και συνιστούν μία ασύμμετρη απειλή - Ποιοι είναι οι τρόποι...

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Σούδα, φρεγάτες και Αλεξανδρούπολη

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάϊκ Πομπέο, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, πριν από την έναρξη των...

More Articles Like This