9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Αναβλήθηκε για το 2015 η δίκη του τελωνειακού

Πρόκειται για το κύκλωμα στο Τελωνείο Ορεστιάδος, που εξαρθρώθηκε από το ΣΔΟΕ, το οποίο φορολογούσε στο 1/3 τα εμπορεύματα που έρχονταν από την Τουρκία

Dikastiria-komothnhs

Σε αργία έχει τεθεί ο τελωνειακός που κατηγορείται για λαθρεμπόριο.

Πρόκειται για τον  προϊστάμενο του τελωνείου Απόστολο Κέσογλου που είχε συλληφθεί για εκτελωνισμό εμπορευμάτων, που εισάγονταν από την Τουρκία, χωρίς την απόδοση του συνολικού ΦΠΑ και των λοιπών δασμών.

- Advertisement -

Για δύο ημέρες, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου ο κατηγορούμενος, η δικηγόρος του από την Αλεξανδρούπολη Ίλια Μαρινάκη και οι δέκα περίπου μάρτυρες, βρίσκονταν στο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, αναμένοντας τη σειρά τους, αλλά η δίκη αναβλήθηκε για το νέο έτος.

Η δικηγόρος Αλεξανδρούπολης Ίλια Μαρινάκη υπερασπίζεται τον κατηγορούμενο τελωνειακό.

Στο Τριμελές Εφετείο Θράκης επρόκειτο να εκδικαστεί η σημαντική αυτή υπόθεση λαθρεμπορίας, που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ και η ΕΛ.ΑΣ. το καλοκαίρι του 2012, που είχε αριθμό 25 στο πινάκιο.

Η υπόθεση, κατόπιν πρώτης αναβολής της στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, επανήλθε προχθές Τρίτη στο πινάκιο του δικαστηρίου, αλλά λόγω παρέλευσης του ωραρίου παραπέμφθηκε για να εκδικαστεί προχθές.

Για δύο ημέρες, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου ο κατηγορούμενος, η δικηγόρος του από την Αλεξανδρούπολη Ίλια Μαρινάκη και οι δέκα περίπου μάρτυρες, βρίσκονταν στο δικαστικό μέγαρο αναμένοντας τη σειρά τους.

Όμως η σοβαρότητα πολλών υποθέσεων με προγενέστερους αριθμούς, είχε ως αποτέλεσμα χθες το μεσημέρι, μετά από δύο ημέρες υπομονής, να κριθεί αναγκαία η αναβολή της.

Είστε σε αργία, ρώτησε ο εισαγγελέας τον κατηγορούμενο, όταν εκφωνήθηκε η υπόθεση. Εκείνος αποκρίθηκε θετικά, οπότε σχολιάστηκε το γεγονός ότι η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί γρήγορα.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης τον Ιούλιο του 2012, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, συνελήφθησαν ο προϊστάμενος τελωνείου Ορεστιάδας και ο προϊστάμενος του τμήματος δικαστικών, για εκτελωνισμό εμπορευμάτων, που εισάγονταν από την Τουρκία, χωρίς την απόδοση του συνολικού ΦΠΑ και των λοιπών δασμών.

Όπως είχε γνωστό, το κύκλωμα των τελωνειακών της Ορεστιάδας που εξαρθρώθηκε από το ΣΔΟΕ και την ΕΛ.ΑΣ φορολογούσε μόνο το 1/3 των εμπορευμάτων που μετέφεραν φορτηγά από την Τουρκία.

Στις εκθέσεις που συνέτασσαν οι επίορκες τελωνειακοί υπάλληλοι, ανέφεραν ψευδώς ότι το υπόλοιπο εμπόρευμα – τα 2/3 δηλαδή – είχαν ως τελικό προορισμό χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μόνο που τα φορτηγά από την Τουρκία, άδειαζαν όλο το φορτίο τους στην ελληνική αγορά, αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων, καθώς δεν κατέβαλλαν τους αναλογούντες φόρους και δασμούς.

Η υπόθεση είχε πάρει ευρεία δημοσιότητα σε πανελλαδικό επίπεδο, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο της συστηματικής τέλεσης λαθρεμπορίας από τους συλληφθέντες, θα συνεπάγονταν ανυπολόγιστη ζημία για τα ελληνικά και για τα κοινοτικά ταμεία.

Πρωτόδικα ο τελωνειακός από την Ορεστιάδα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 17 μηνών για παράβαση καθήκοντος και για συνέργεια σε απόπειρα λαθρεμπορίας.

Η νέα αναβολή στην υπόθεση λαθρεμπορίας με κατηγορούμενο τον προϊστάμενο του τελωνείου Ορεστιάδας, Απόστολο Κεσόγλου, από το Τριμελές Εφετείο Θράκης, δόθηκε για το νέο έτος και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Δήμητρα Συμεωνίδου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This