9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΒΑΓΙΑΖIΤ

Στο Διδυμότειχο κτίσθηκε το πρώτο τζαμί των Οθωμανών, εκατό περίπου χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης – 2,1 εκατομμύρια ευρώ διαθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού – Δεν έχει άλλες ανάγκες ο ακριτικός Νομός Έβρου;

bc8_XL didimoteixo-660x330 Bayezid_Mosque_Mehmed_I_Didymoteicho_Evros_Greece_1

Να μην ξεχνούμε την ιστορία μας. Η Θράκη μας δεν έμεινε υπό τον ζυγό των Οθωμανών 400 χρόνια όπως η υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά 600.
Εκατό περίπου χρόνια πριν την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453, έγινε η κατάκτηση της Θράκης (1363).
Και στο Διδυμότειχο κτίσθηκε το πρώτο τζαμί επί Ευρωπαϊκού εδάφους.
Η Ελλάδα απελευθερώθηκε το 1821 και η Θράκη το 1920, δηλ. εκατό χρόνια μετά.
Τα γράφουμε αυτά εισαγωγικά για να καταλάβουν όσοι δεν γνωρίζουν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, γιατί φωνάζουμε εδώ και 70 χρόνια, από την πρώτη στιγμή της εκδόσεως της εφημερίδος μας, για την ανάγκη στήριξης της ακριτικής περιοχής μας από την Ελληνική Πολιτεία.
Μόνο που το ενδιαφέρον των Αθηνών για την Θράκη, είναι φειδωλό, έως ανύπαρκτο.
Δισεκατομμύρια θα διατεθούν για την ανάπλαση – πεζοδρόμηση της λεωφόρου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, την ώρα που ο Έβρος ερημώνει, καθώς φεύγουν οι κάτοικοι από τα χωριά τους, αυξάνονται τα λουκέτα των επιχειρήσεων, ενώ είναι πλήρης η αποβιομηχάνιση του Νομού, με το κλείσιμο και της τελευταίας μονάδας του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα.
Το λιμάνι μας δεν προχωρεί, ενώ το παραδοσιακό εμπόριο προϊόντων του Έβρου προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει πεθάνει, λόγω μη ύπαρξης ακτοπλοϊκής σύνδεσης.
Και αν κανείς θέλει να πάει π.χ. στην Μυτιλήνη, θα πρέπει, όπως έγραψε προχθές η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ (φύλλο 6/9/2014), να ταξιδέψει στην Καβάλα ή στην Θεσσαλονίκη, για να πάρει από εκεί το πλοίο.
Δεν είναι του παρόντος να περιγράψουμε ακόμη μια φορά τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας που ηχούν ακατανόητες, αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο τόπος μας διαθέτει απέραντες πλουτοπαραγωγικές πηγές που μπορούν, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψιν, να ταΐσουν ολόκληρη την Ελλάδα σε κρέατα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, οπωροκηπευτικά, ψάρια κ.λπ, κ.λπ.
Ο ορυκτός μας πλούτος (υδρογονάνθρακες, ζεόλιθος, χρυσός, λιγνίτες, μάρμαρα, και άλλες σπάνιες γαίες) παραμένει “προίκα αφάγωτη”.
Κι όμως τα πάντα σήμερα είναι σταματημένα, λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.
Και μπορεί σήμερα να αφανίζεται το ζωικό κεφάλαιο του Έβρου, λόγω της επιζωοτίας της ευλογιάς των προβάτων και του καταρροϊκού πυρετού, αλλά λεφτά δεν περισσεύουν για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Περισσεύουν όμως για την συντήρηση του τζαμιού του Διδυμοτείχου, την ώρα που το Μουσείο Μ. Δοξιπάρας με την θρακική άμαξα, μένει στάσιμο.
Η Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκήρυξε διαγωνισμό για την “εγκατάσταση εξωτερικού στεγάστρου προστασίας και εσωτερικών ικριωμάτων” στο Τέμενος Βαγιαζίτ Διδυμότειχου με προϋπολογισμό 2.110.000 ευρώ.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “09- Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης” του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2014.
Αναρωτιόμαστε όμως:
Αυτές είναι οι προτεραιότητες των αναγκών του Έβρου;
Όλα τα άλλα τα φτιάξαμε και απέμεινε το τέμενος Βαγιαζήτ;
Ή μήπως φοβούμαστε μην τυχόν στεναχωρηθεί ο Ερντογάν;
Σ.Κ.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This