Home / Πολιτισμος / Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Πολιτιστικό Κέντρο “Ρωσικό Σπίτι” σας προσκαλούν στην συναυλία της Χορωδίας της Μονής Υπαπαντής, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Δημοτικό Κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης

буклет_греция-согласованный-5 буклет_греция-согласованный-2 буклет_греция-согласованный-2-copy програмка_сретенский-1

Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός θα λάβει χώρα στην Αλεξανδρούπολη στις 5 Σεπτεμβρίου 2014.
Πρόκειται για την εμφάνιση της διεθνούς φήμης χορωδίας της Ιεράς Μονής Υπαπαντής της Μόσχας, η οποία θα παρουσιάσει στο Δημοτικό θέατρο ένα πλούσιο ρεπερτόριο με ρώσικα τραγούδια αλλά και ορθόδοξους εκκλησιαστικούς ύμνους.
Σημειώνουμε ότι η Αλεξανδρούπολη, είναι η μόνη πόλη όπου θα εμφανισθεί η χορωδία της Υπαπαντής, πέραν των Αθηνών σε συνεργασία με το “Ρώσικο Σπίτι”.
Σε μήνυμά του ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αναφέρει τα εξής:
***
Σας συγχαίρω εγκάρδια για το άνοιγμα των Ημερών του Ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα.
Η παλιά πολιτισμική συνεργασία ενώνει την Ρωσία και την Ελλάδα.
Το 1828 η Ρωσία ήτανε η πρώτη χώρα που αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το νέο Ελληνικό κράτος που μόλις απελευθερώθηκε από την τουρκοκρατία.
Το 2016 ανακηρύχθηκε ως έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην Ρωσία.
Ο στόχος του είναι να δυναμωθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα τέχνης και πολιτισμού. Γι’ αυτό το 2014 η διεξαγωγή των Ημερών του Ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο στάδιο για την προετοιμασία του έτους 2016.
Οι εκδηλώσεις των Ημερών του ρωσικού πολιτισμού θα παρουσιάσουν μια πλούσια ποικιλία της σύγχρονης ρωσικής μουσικής. Ανάμεσα στους μετόχους είναι η χορωδία της Ιεράς Μονής Υπαπαντής (Sretensky), το ενόργανο συγκρότημα “Grad-quartet”, οι αριστοτέχνες της ρωσικής σχολής φωνητικής.
Οι καλεσμένοι στις συναυλίες θα ακούσουν τους ορθόδοξους ψαλμούς, την κλασσική μουσική σε ιδιόμορφες ενορχηστρώσεις, τα τραγούδια της ρωσικής και ευρωπαϊκής όπερας.
Είμαι σίγουρος πως η εκτέλεση των Ρώσων καλλιτεχνών θα δώσει μια καινούρια εντύπωση στο Ελληνικό ακροατήριο και θα δυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας.
***
Η Χορωδία της Ιεράς Μονής Υπαπαντής

Πόσους αιώνες στέκεται η Ιερά Μονή Υπαπαντής, τόσους αιώνες υπάρχουν εκεί οι διαφορετικές χορωδίες που έγιναν γνωστές για τη πρώτη φορά τον 17 αιώνα, όταν οι τραγουδιστές της συνόδευαν τις επιβλητικές περιφορές του σταυρού της πόλης.
Αλλά το τέλος του 1925 η Μονής Ρέτενσκι κλείστηκε και επίσης κλείστηκε η χορωδία του.
Η Μονή ξανάρχισε να λειτουργεί το 1994. Η σημερινή χορωδία της υπάρχει εδώ και 10 χρόνια.
Το 2005 ο αρχιμανδρίτης Τύχων ευλόγησε να γίνει επικεφαλής της χορωδίας ο σημερινός χοράρχης Νίκων Υπαπαντής Ζίλα (Nikon Stepanovich Zhila) που είναι γιος του ιερέα, τραγουδούσε στις εκκλησιαστικές χορωδίες από την παιδική ηλικία και το 2001 αποφοίτησε από την Μουσική Ακαδημία Γκνέσιν.
Αργότερα, ταυτόχρονα με τις λειτουργίες, η χορωδία της Μονής Υπαπαντής άρχισε να ηχογραφεί ένα άλμπουμ και να δίνει συναυλίες.
Οι φοιτητές της ιερατικής σχολής της Μονής Υπαπαντής, καθώς και οι απόφοιτοι της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, αποτελούν βάση της χορωδίας. Επίσης τα μέλη της χορωδίας είναι οι τραγουδιστές της Ακαδημίας χορωδιακής τέχνης της Μόσχας, του κονσερβατορίου της Μόσχας και της Μουσικής Ακαδημίας Γκνέσιν.
Ο καθένας από τους 30 τραγουδιστές χορωδίας είναι αληθινό δώρο για την καλλιτεχνική ομάδα, πολλούς από αυτούς οι μουσικοί κριτικοί βάζουν πάνω από τους γνωστότατους ρώσους τραγουδιστές, αλλά παρ’ όλα αυτά τα μέλη της χορωδίας είναι ένα υπάκουο εργαλείο στα χέρια του χοράρχη Νίκων Στεπάνοβιτσ Ζίλα που μετατρέπει συνήχηση των φωνών σ’ ένα ζωντανό όργανο.
Εκτός από τις τακτικές λειτουργίες στην
Ιερά Μονή Υπαπαντής, η χορωδία τραγουδάει στις ιδιαίτερες πανηγυρικές πατριαρχικές λειτουργίες στο Κρεμλίνο της Μόσχας, παίρνει μέρος στους διεθνής μουσικούς διαγωνισμούς και στα ιεραποστολικά ταξίδια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.