9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

ΜΕΝΕΙ ΕΞΩ Η ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Το μόνο έργο από τα διευρωπαϊκά δίκτυα που αφορά την Θράκη, είναι η νέα γέφυρα Κήπων – Υψάλων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα – Τι συμβαίνει και η Θράκη μας μένει στο περιθώριο; – Μήπως εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας εθνοκτόνα σχέδια, που εμείς δεν τα βλέπουμε;

ALEX-POLI-LIMANI.7dievropaiki-diadromoi--2013

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (φύλλο18-9-14) με τίτλο «ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ» και για μια ολοκληρωμένη εικόνα των αναγνωστών καθώς το θέμα, το οποίο δεν αφορά μόνο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολη αλλά γενικότερα όλη τη Θράκη, παρουσιάζουμε μια ανάλυση από το συνεργάτη μας Υποναύαρχο Λ.Σ (ε.α) ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟΛΑΟ.
***
Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, μεταξύ άλλων θεσμοθετήθηκαν και τα «Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών ΔΕΜ-Δ» (Απόφαση αριθ.1692/96/EΚ), τα οποία περιελάμβαναν δέκα (10) ευρωπαϊκούς διαδρόμους – άξονες. Τρεις από αυτούς είχαν και ελληνικό ενδιαφέρον.
Ο IV (Βερολίνο, Πράγα, Βουδαπέστη, Σόφια, Θεσσαλονίκη) και X (Σάλτσμπουργκ, Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι, Σκόπια, διακλάδωση στο Βέλες και μέσω Εγνατίας για Θεσσαλονίκη – Ηγουμενίτσα), αφορούσαν τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας όπου κατέληγαν, ενώ ο τρίτος ΙΧ, θα συνέδεε τη Βαλτική (Ελσίνκι) με τη Μεσόγειο (Αλεξανδρούπολη).έχοντας κομβικά σημεία τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Κίεβο, και το Βουκουρέστι .
Η διεύρυνση της ΕΕ με Κύπρο, Μάλτα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία το 2004, με Βουλγαρία, Ρουμάνια το 2007 και με Κροατία το 2013, δημιουργούσε και νέες ανάγκες αλλά και υποχρεώσεις της ΕΕ προς τα νέα κράτη-μέλη
Οι αποφάσεις αριθ. 1346/2001, 884/2004 και1791/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου άνοιγαν το δρόμο για τη διαμόρφωση των νέων Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών ΔΕΜ-Δ.Τα δεδομένα της δεκαετίες του ’90, είχαν αλλάξει ριζικά.
Στις 23 Μαΐου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την αναβάθμιση 319 ευρωπαϊκών λιμανιών, μεταξύ των οποίων και 25 ελληνικών – όχι όμως της Αλεξανδρούπολης –  στα πλαίσια της επικείμενης διαμόρφωσης του Κανονισμού για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.
Στις 19 Νοεμβρίου 2013, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε η πιο ριζική αναθεώρηση πολιτικής της ΕΕ στο θέμα των ΔΕΔ-Μ με προοπτική το 2030.
Εγκρίθηκε ο Κανονισμός για τη νέα πολιτική των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (Regulation on Union guidelines for the development of the trans-European transport network) με εννέα (9) διαδρόμους – άξονες που θα λειτουργούν ως σπονδυλική στήλη για τη μεταφορά στην ενιαία αγορά της Ευρώπης και να φέρουν επανάσταση στη σύνδεση Ανατολής – Δύσης και Βορρά-Νότου καθώς και ο Κανονισμός για το νέο χρηματοδοτικό τους εργαλείο “Συνδέοντας την Ευρώπη” ( Regulation establishing the Connecting Europe Facility).
Οι εννέα (9) διάδρομοι – άξονες είναι : Βαλτικής-Αδριατικής, Βόρειας Θάλασσας-Βαλτικής, Μεσογείου, Ανατολικής Μεσογείου, Σκανδιναβίας-Μεσογείου, Ρήνου-Άλπεων,  Ατλαντικού, Βόρειας Θάλασσας-Μεσογείου και Ρήνου-Δούναβη.
Άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον έχει ο αριθ. 4 ‘’Ανατολικής Μεσογείου’’ και έμμεσο ο αριθ. 9 ‘’Ρήνου-Δούναβη ’’ καθώς συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με τη Μαύρη Θάλασσα
Στις 28 Απριλίου 2014, στην επίσημη και τελική έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ports 2030, Gateways for the Trans European Transport Network» συμπεριελήφθησαν 329 ευρωπαϊκά λιμάνια, τα αρχικά προταθέντα 25 ελληνικά, και πάλι όμως όχι της Αλεξανδρούπολης.
Η Θράκη και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εξοβελίζονται από τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.
Η Σόφια, ενώνεται με τη Θεσσαλονίκη και το Μπουργκάς.
Το προς Ανατολάς βέλος, κατευθύνεται προς την Τουρκία, μέσω Βουλγαρίας…
Δεν απουσιάζει απλά η σύνδεση Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αλλά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχει στο χάρτη…
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη χρηματοδότηση, με πρώτη δόση 11,9 δισ. ευρώ, των κρατών – μελών της, για τη βελτίωση των εννέα διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και διασυνοριακών έργων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την πρώτη δόση, η Ελλάδα θα πάρει 580 εκατ. ευρώ και τα έργα που θα ενταχθούν σε αυτή τη χρηματοδότηση, είναι :
Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Σόφια για το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας για αναβάθμιση και ανάπτυξη των υποδομών και των συνδυασμένων μεταφορών.
Τα λιμάνια Πειραιά, Ηράκλειου και Λεμεσού για επέκταση και ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών.
Το λιμάνι Πάτρας για ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών.
Αθήνα – Πάτρα για το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Κλειδί – Πολύκαστρο – Εύζωνοι για αναβάθμιση των οδικών έργων.
Σέρρες – Προμαχώνας – Ελληνοβουλγαρική μεθόριος για αποπεράτωση των υπό εκτέλεση οδικών έργων.
Ιωάννινα – Κακαβιά – Ελληνοαλβανική μεθόριος για μελέτες στο οδικό τμήμα.
Αλεξανδρούπολη – Κήποι – Ελληνοτουρκική μεθόριος για μελέτες και έργα στο οδικό δίκτυο.
Σιδηροδρομική Εγνατία.
Ηράκλειο – Καστέλι για μελέτες, έργα, αναβάθμιση και ανάπτυξη των υποδομών και διατροπικών συνδέσεων.
Από τα παραπάνω έργα το μοναδικό έργο για τη Θράκη άφορα το τμήμα
«Αλεξανδρούπολη – Κήποι – Ελληνοτουρκική μεθόριος για μελέτες και έργα στο οδικό δίκτυο» και προφανώς, αφορά την κατασκευή (διασυνοριακό έργο) της νέας γέφυρας στη συνοριακή δίοδο «Κήπων – Υψάλων» για την οποία τον Ιούνιο του 2013 και τον Απρίλιο του 2014, Τουρκία και Ελλάδα, υπέγραψαν εκατέρωθεν συμφωνίες.
Μέχρι το 2020, θα ολοκληρωθεί η συνολική χρηματοδότηση, 26,3 δισ. ευρώ, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από την ΕΕ για υποδομές στον τομέα των μεταφορών, ώστε το 2030 τα νέα ΔΕΜ-Δ να λειτουργούν όπως τα προγραμμάτισαν από την Ε.Ε .
Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν πρέπει να είναι ενταγμένα στους εννέα άξονες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να συγχρηματοδοτούνται από τα κράτη μέλη..
Συνεπώς, η Θράκη και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μένουν εκτός χρηματοδότησης για έργα υποδομής στον τομέα των μεταφορών (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα).
Το όνειρο να ‘σβήσουν’ τα Στενά του Βοσπόρου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αρχικά το ‘έσβησαν’ αυτοί που αδιαφόρησαν για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων και τώρα το ‘σβήνουν’ οι νέοι διευρωπαϊκοί άξονες, συνεπικουρούμενοι από ενδογενείς καταστάσεις και εξελίξεις, όπως:
(1) Το γεγονός ότι τα έργα στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης ενώ έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2005 (άρχισαν τον Αύγουστο 1995) συνεχίζονται ακόμα και οι δυνατότητες του λιμανιού παραμένουν στα επίπεδα του 1995.
Κανένας δεν μπορεί μετά βεβαιότατος να πει αν και πότε θα ολοκληρωθούν καθώς όποιοι το επιχείρησαν, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 13,5 δις. δραχμές (1995 – 1999) από Β Κ.Π.Σ, 23.100.000 € (2000 – 2006) από το Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ και 3.940.000 € (2007–2013) από το Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης.
Τα έργα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ως εξής : Εκβάθυνση (-14 μ,) μέχρι 12/2004, σύνδεση με Εγνατία και σιδερόδρομο μέχρι 08/2004, προμήθευα εξοπλισμού μέχρι 12/2004.
Εδώ τίθεται και ένα επιπλέον ερώτημα : Στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Θεσσαλονίκης που ήταν ενταγμένα τότε στο ίδιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ευρωπαϊκούς διαδρόμους – άξονες γιατί τα έργα ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και σήμερα μπαίνουν και στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους νέους ΔΕΜ-Δ για αναβάθμιση και ανάπτυξη των υποδομών τους και των συνδυασμένων μεταφορών ;
(2) Σε παρουσίαση των 10 (παλαιών) Πανευρωπαϊκών Διαδρόμων και των 9 (νέων) Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, που έγινε πρόσφατα από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ο άξονας ΙΧ διερχόμενος από τη Βουλγαρία διακλαδίζεται και κατευθύνεται προς Κομοτηνή και Κήπους αγνοώντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που κατέληγε αρχικά.
(3) Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως την 3-12-2013 «… ο ΟΛΘ υποστηρίζει θερμά την ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών αξόνων. Ο άξονας 4, θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια ενώ θα διατρέχει το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας, ανοίγοντας νέες προοπτικές στο εμπόριο.
Όπως έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, το κόστος μεταφοράς θα είναι μικρότερο μέσω Θεσσαλονίκης καθώς θα παρακάμπτονται τα Στενά του Βοσπόρου που προκαλούν σημαντικές χρονικές απώλειες και πρόσθετες χρεώσεις…»
(4) Τον Ιανουάριο του 2014, η Διοίκηση του ΟΛΘ υπέγραψε συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και την Τουρκία και αποφάσισε τη μείωση των ναύλων. Η συμφωνία άρχισε να υλοποιείται σταδιακά από το Μάιο.
(5) Από το βήμα της ΔΕΘ, πριν λίγες μέρες (6/9), και ο πρωθυπουργός μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Παπανικολόπουλος Νικόλαος
Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α.
***
Σημείωση Ε.Θ.
Περίεργες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας και φέρνουν ανατριχίλα, καθώς βλέπουμε η Θράκη και η Αλεξανδρούπολη, να μένουν συνεχώς στο περιθώριο.
Προχθές γράφαμε ότι για να ταξιδέψει κανείς στην Λέσβο, θα πρέπει από την Αλεξανδρούπολη να μεταβεί στην Καβάλα ή στην Θεσσαλονίκη.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Αλεξανδρούπολης με το Βόρειο Αιγαίο.
Και ακόμη γράφαμε ότι από τον σχεδιασμό των υδατοδρομίων που εγκρίθηκαν για όλη την Ελλάδα, απουσιάζει πάλι η Αλεξανδρούπολη.
Μήπως ξετυλίγονται προς στα μάτια μας εθνοκτόνα και αποσχιστικά σχέδια, που εμείς δεν θέλουμε να τα δούμε; Μήπως….
Σ.Κ.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης στα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020»

Στοδιασυλλογικό αγώνα Optimist &  Laser 4.7 ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020 που διοργάνωσε ο Ομιλος Θαλασσίων...

O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ σας καλεί

Σε μια μυθική Πεζοπορική διαδρομή, Μαρώνειας-Πετρωτών, την Κυριακή 1/11/2020 Ύστερα από την πολύ επιτυχημένη...

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τον 25ο Μεσημβρινό

Κάτω από τον κωδικό «25ος Μεσημβρινός» η Τουρκία συγκετρώνει όλες τις διεκδικήσεις της, για υφαλοκρηπίδα, FIR, έρευνα-διάσωση και αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Σχολικό πείραμα από Ξάνθη θα ταξιδέψει στο διάστημα

Οι μαθητές του 2ουΛυκείου Ξάνθης πραγματοποίησαν το όνειρό τους για ένζυμο σε συνθήκες μικροβαρύτητας – Στις αρχές του 2021 η εκτόξευση στο...

Πρόστιμα 30.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ σε 15 Περιφερειακά Κανάλια

Ανάμεσα σ’ αυτά και το ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, λόγω της μετάδοσης των αναφορών που έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά των Σκοπιανών – Λογοκρισία...

More Articles Like This