9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΝΑ ΜΗΝ ΠΝΙΞΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ

Απαιτείται άμεση νομοθετική διόρθωση, για την προστασία της περιοχής – Ο Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. κ. Γιώργος Παυλίδης ζητά την δυνατότητα παρέμβασης για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων – Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα απαιτούμενα έργα στην περιοχής Ορμενίου

PAVLIDHS-150-plimmires-ormenio-9 plimmires-ormenio-diasosi-1

Πριν από 40 και πλέον χρόνια έγραφε η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, ότι για να αντικατασταθεί το σπασμένο τζάμι στο Δημοτικό Σχολείο του Ορμενίου, έπρεπε να υπάρξει η έγκριση της Αθήνας.
Γι’ αυτό και οι αείμνηστος ιδρυτής αυτής της εφημερίδος ζητούσε επίμονα, όχι μόνον την Διοικητική, αλλά και την οικονομική αποκέντρωση.
Που ούτε την μία ούτε την άλλη θέληση το Αθηνοκεντρικό κράτος μας, να χάσει από τα χέρια του.
Σήμερα λοιπόν, (βρισκόμαστε στο 2014 με Καποδίστρια και Καλλικράτη) εξακολουθεί ο άκριτος νομός Έβρου να αντιμετωπίζει τα ίδια δυσλειτουργικά φαινόμενα, ακόμα και για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.
Προχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργου Παυλίδη, με θέμα την διαχείριση των επαναλαμβανόμενων πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Έβρο.
Η ανάγκη της συνάντησης προέκυψε μετά το Π.Δ. 109/2014, που θα ισχύει από 28/10/2014 και με το οποίο δίνεται η αρμοδιότητα συντήρησης πλέον της κατασκευής και των υδραυλικών υποδομών του ποταμού Έβρου στην ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων – ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ.
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η ρύθμιση αυτή αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί.
Η ΕΥΔΕ, κατέστη σαφές ότι αδυνατεί ν’ ανταπεξέλθει στις ανάγκες άμεσης διαχείρισης σε περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνεται και η δυνατότητα να παρέμβει η Περιφέρεια για να προφυλάξει την περιοχή από ενδεχόμενες καταστροφές, αφού τάσσεται εμμέσως δημοσιονομική απαγόρευση για διάθεση οποιοδήποτε ποσού και κατασκευή οποιασδήποτε αναγκαίας παρέμβασης.
Σχετικά ο περιφερειάρχης δήλωσε:
«Η ερήμην, των τοπικών κοινωνιών, υιοθέτηση τέτοιων ρυθμίσεων οδηγεί σε λάθη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι επικίνδυνα, που δεν δημιουργούν απλώς εμπλοκή αλλά ακυρώνουν την δυνατότητα επέμβασής μας για την προφύλαξη και διάσωση της περιοχής χωρίς να υπάρχει υποκατάσταση με στοιχειώδη επάρκεια στο έργο αυτό.
Ζητούμε δημόσια από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη να προβεί στις δέουσες ρυθμίσεις και διορθώσεις ώστε να μην γίνουμε έρμαια της γραφειοκρατίας, που προδιαγράφει μελλοντικές καταστροφές στον Έβρο, η δε επέμβαση και η διόρθωση αυτή πρέπει να είναι άμεση.
Σημειώνω ότι ήδη υπάρχει εμπλοκή και μεγάλη καθυστέρηση στα απαιτούμενα έργα για την πλημμυρική προστασία στον Έβρο, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Ορμενίου.»
***
Σημείωση Ε.Θ.
Πιστεύουμε ότι έγινε αντιληπτό το νόημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. κ. Γιώργου Παυλίδη.
Η Περιφέρεια δεν μπορεί να παρέμβει για προφύλαξη και διάσωση της περιοχής, σε περιπτώσεις πλημμυρών, γιατί είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ο Αθηνοκεντρισμός ως πότε θα συνεχισθεί άραγε;
Σ.Κ.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This