9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΡΩΣΙΑΣ;

Μήπως οι Ευρωπαίοι πρέπει να ρίξουν μια ματιά στον χάρτη και να μπουν στη θέση της Ρωσίας, σε σχέση με την Ουκρανία; – ΗΠΑ, Πολωνία και Βαλτικές χώρες, παρέσυραν την Ευρώπη σε μια περιπέτεια χωρίς σχέδιο και στόχο – Έκθεση ΟΑΣΕ: Ούτε σφαίρα δεν έχει μεταφερθεί από Ρωσία στην Ουκρανία

poutin-1 electionsukraine2010

Οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων κατά κανόνα αποφέρουν δυσάρεστες καταστάσεις στις άλλες χώρες, οι οποίες καλούνται να πάρουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης.
Κι επίσης κατά κανόνα, πάντα βγαίνουν ζημιωμένες.
(Σε τι ωφέλησε την Ελλάδα η ανάμιξή της στον πόλεμο της Κορέας, ή στην αμερικανική εκστρατεία κατά του Αφγανιστάν, της Λιβύης, αλλά κυρίως κατά της Γιουγκοσλαβίας;)
Η Ελλάδα, ούτε για εσωτερικούς λόγους φέρει αντιρρήσεις, αλλά και ούτε σιωπά.
Ο λαλίστατος υπουργός μας επί των Εξωτερικών, μόλις αρθρώσουν λέξη οι Δυτικοί σπεύδει να πάρει θέση για να υποδηλώσει την πλήρη εναρμόνιση στην υπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων.
Επειδή, οι ΗΠΑ είναι που επέβαλαν στην Ευρώπη να αδιαφορήσει για την υπηρέτηση των λαών της, ζημιώνοντάς τους μάλιστα.
Ομολογώ, πως με πολλή ευχαρίστηση διάβασα άρθρο του κ. Παπαχελά, με τίτλο «Διπλωματία χωρίς αφέλειες και δογματισμούς απέναντι στη Ρωσία», στην εφημερίδα «Καθημερινή», με το οποίο αποστασιοποιείται από τις αμερικανικές θέσεις, αναλύοντας αντικειμενικά την κατάσταση.
Αναφέρεται αρχικώς σε συζήτηση ξένων διπλωματών, που συζητούσαν για την κρίση της Ουκρανίας:
«Ένας φίλος που κινείται με μεγάλη άνεση στο ευρωπαϊκό κατεστημένο εδιηγείτο πρόσφατα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία του.
Βρέθηκε σε μια κλειστή συζήτηση με κορυφαίους αξιωματούχους και αναλυτές, οι οποίοι συζητούσαν την κρίση στην Ουκρανία.
» Όλοι αναμασούσαν την επίσημη γραμμή κάνοντας πολύ σκληρή κριτική στον Πούτιν.
Η συζήτηση πήρε, όμως, άλλη τροπή όταν κάποιος τόλμησε να εκφέρει μία διαφορετική άποψη.
Λίγο έως πολύ μίλησε για φιάσκο της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παραδέχθηκε ότι η Πολωνία και οι βαλτικές χώρες παρέσυραν την Ευρώπη σε μια περιπέτεια χωρίς σχέδιο και σαφή στρατηγικό στόχο.
» Εξέφρασε, μάλιστα, την αγωνία του ότι αν αρχίσει ένας πόλεμος κλιμακούμενων κυρώσεων, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, όχι μόνο για τη Μόσχα, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήταν εντυπωσιακό ότι χρειάστηκε ένας να ανοίξει την κουβέντα και αμέσως ακολούθησαν και οι υπόλοιποι, αναιρώντας τα πολιτικώς ορθά που μόλις είχαν πει».
Είναι ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος έλεγε πρόσφατα ακριβώς τα ίδια σε ένα σεμινάριο στο οποίο ήταν ο κεντρικός ομιλητής, με αρκούντως παραστατικό τρόπο:
Ζήτησε από τους Ευρωπαίους να «ρίξουν μια ματιά στον χάρτη και να μπουν στη θέση της Ρωσίας και τού Πούτιν, σε σχέση με την Ουκρανία».
Ο ίδιος προχώρησε, όμως, ένα βήμα παραπέρα και πρότεινε ως μόνη εφικτή και λογική λύση τη φινλανδοποίηση της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι το συμφέρον της Ευρώπης επιβάλλει τη συνεργασία με τη Ρωσία.
«Μία Ρωσία σε εσωτερική αστάθεια και με απρόβλεπτες διαθέσεις δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να επιδιώξουμε», κατέληξε.
Αυτό ακριβώς, που γράφω στη στήλη πάρα πολλές φορές.
Ότι για την Ρωσία, η προσχώρηση των γειτόνων της στο ΝΑΤΟ αποτελεί θανάσιμο εναγκαλισμό, την μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της, αλλά και μείωση του κύρους της διεθνώς. Ως εκ τούτου, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.
Δεν είναι δυνατόν να μη το γνώριζαν αυτοί που σχεδίασαν την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας με δόρυ τους νεοναζί Ουκρανούς (διεφθαρμένου προέδρου, ναι, αλλά όποιος παρακολουθεί τα πράγματα επισταμένως -όχι από το διαδίκτυο και την wikipedia- ας μού υποδείξει έναν Ουκρανό πολιτικό που δεν είναι διεφθαρμένος).
Ως προς δε την «ομολογία» του κ. Ομπάμα, ότι δεν τον είχαν ενημερώσει ορθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες στο θέμα της ρωσικής αντίδρασης, μάλλον θα πρόκειται περί αστεϊσμού.
Επανερχόμενος στο γραπτό του κ. Παπαχελά, αφού διαφωνήσω ότι η Ευρώπη δεν «παρασύρθηκε σε περιπέτεια από τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία», όπως φαίνεται παραπάνω, αλλά υποχρεώθηκε από τις ΗΠΑ να μπει στην περιπέτεια, κλείνει το άρθρο του ως εξής:
«Καμία χώρα δεν μπορεί να παραβιάζει τα αναγνωρισμένα σύνορα μιας άλλης.
Από την άλλη, στον πραγματικό κόσμο που ζούμε, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εξωτερική πολιτική με βάση τις καλές προθέσεις δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Κοιτάξτε τι συνέβη στη Συρία, όπου, αίφνης, η Ουάσιγκτον συμμαχεί ατύπως με το καθεστώς Άσαντ απέναντι στον κίνδυνο των ισλαμιστών».
Ο Μακεδών

Ηχηρό χαστούκι

- Advertisement -

Εν τω μεταξύ ένα ηχηρό “χαστούκι” εισέπραξαν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία από τον (ελεγχόμενο σε μεγάλο βαθμό από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον) ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη):
Το πόρισμα της ερευνητικής ομάδας του ΟΑΣΕ η οποία επί εβδομάδες και μέχρι την περασμένη Τρίτη “”τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα αναζητώντας στοιχεία διέλευσης ρωσικών όπλων, ειδικά βαρέων όπλων (ΤΟΜΠ, αρμάτων μάχης, ΤΟΜΑ, στοιχείων πυραυλικού πυροβολικού κλπ) ήταν απόλυτα αρνητικό!
Κανένα όχημα ή οπλικό σύστημα δεν είχε περάσει από την Ρωσία στην Ουκρανία!
Η αποστολή εντόπισε την έρευνά της ειδικά στα “ύποπτα” σημεία διέλευσης “Γκούκοβο” και “Ντονέτσκ”, για τα οποία υπήρχαν καταγγελίες από το Κίεβο.
“Δεν παρατηρήσαμε καμία μεταφορά ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων ή άλλου εξοπλισμού,  να κινούνται προς την Ουκρανία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή Ροστόφ, Paul Picard.
«Ορισμένα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι προς την πλευρά της Ουκρανίας μετακινείται ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός, αλλά οι οργανικές θέσεις παρατήρησης μας, δεν εντόπισαν καμία τέτοια μετακίνηση.
Τα μόνα όπλα που υπάρχουν στην περιοχή είναι τα όπλα που έχουν οι συνοριοφύλακες, αλλά αυτά αποτελούν μέρος της δουλειάς τους», είπε ο Picard.
Προφανώς δεν είχε ακούσει ούτε την εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, την περιβόητη Τ. Ψάκι, ούτε τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι “Έχουν στοιχεία για τις αποστολές ρωσικού οπλισμού στην Ουκρανία και μάλιστα ολόκληρων τεθωρακισμένων φαλαγγών” τα οποία όμως στοιχεία δεν δίνουν στην δημοσιότητα, εκτός από κάτι αστείες δορυφορικές που δείχνουν κάτι σημαδάκια στα οποία έδωσαν την ονομασία “ρωσικά στοιχεία αυτοκινούμενου πυροβολικού” τα οποία υποτίθεται ότι … βομβάρδιζαν την Ουκρανία!
Φυσικά ούτε οι ΗΠΑ έχουν δώσει έστω μία φωτογραφία, έστω ενός οχήματος, το οποίο να εισέρχεται από την ρωσική πλευρά των συνόρων στην Ουκρανία.
Και το ερώτημα είναι αν είναι τόσο αναξιόπιστα τα δορυφορικά τους συστήματα (δεν το πιστεύουμε…) ή αν δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα το μεμπτό στην υπόθεση, κάτι που το παραδέχεται σήμερα και ο ΟΑΣΕ!
Ο ίδιος ο ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή Ροστόφ, Paul Picard. σημείωσε ότι:
“Τον τελευταίο καιρό, το μόνο που παρατήρησαν είναι ότι από τη ρωσική πλευρά, είχαν φθάσει μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας στρατιωτικά διαφόρων κατηγοριών και τύπων ελικόπτερα καθώς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), τα οποία όμως κινούνται στη γραμμή των ουκρανο-ρωσικών συνόρων και όχι πέραν αυτής”!
Μετά από αυτό το πόρισμα που κατέδειξε μια στοιχειώδη αντικειμενική προσέγγιση η Ρωσία δήλωσε ότι επιθυμεί η αποστολή του ΟΑΣΕ να παραμείνει ως παρατηρητής στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σημειώνει το ρωσικό Ίντερφαξ, κάτι για το οποίο αρχικά είχε επιφυλάξεις, αλλά το δέχθηκε εκτιμώντας ότι τυχόν άρνησή της θα μπορούσε να δείξει “ενοχή”.
Πάντως το συγκεκριμένο πόρισμα δείχνει και το “βρώμικο” της υπόθεσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μια υπόθεση στην οποία ενεπλάκη και η Ελλάδα και πληρώνουν οι Έλληνες αγρότες, αφού οι κυρώσεις επιβλήθηκαν λόγω της “στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στους αυτονομιστές”.
defencenet.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This