9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

“ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ”

Θερμότατη υποδοχή επιφύλαξε ο λαός του Έβρου κατά την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Ορεστιάδα, Διδ/χο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη

vartholomaios-orestiada syndimotis-16 ypodoxi-aleksa-34 ypodoxi-aleksa

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο λαός του Έβρου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που πραγματοποιεί επίσημη τριήμερη περιοδεία στην Θράκη

Τον Πατριάρχη καλωσόρισε στην Επαρχία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Αλεξάνδρου Δερμεντζόπουλου και τον Δήμαρχος της πόλεως Βασίλειο Μαύριδη.
Στο σύντομο χαιρετισμό του από την ειδική εξέδρα που στήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων τόνισε:
“Η παρουσία μας εδώ ανασύρει μνήμας από τα βάθη των αιώνων. Οφείλομεν να ομολογήσωμεν ότι δεν αισθανόμεθα ως φιλοξενούμενοι αλλά ως ευρισκόμενοι εις τόπον οικείον. Στην δική μας οικίαν, με τους δικούς μας ανθρώπους.”
“Η Κωνσταντινούπολη, η έδρα του μαρτυρικού μας Πατριαρχείου, είναι τμήμα της Θράκης όπως και η φιλόξενος πόλις σας. Τοιουτρόπως, είμεθα και συμπατριώται και συντοπίται και αισθανόμεθα ότι δεν ευρισκόμεθα εις άλλον τόπον αλλά εις στην πατρίδα μας”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.
Σε άλλο σημείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε προγόνους που αναγκάσθηκαν, για λόγους χωρίς την θέλησή τους, να εκπατρισθούν και να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες.
“Μας συνδέουν, λοιπόν, αδελφοί και τέκνα, ακατάλυτοι δεσμοί, καθώς η παλαιά πατρίς σας, η Ανδριανούπολη, απετέλεσε έδρα πολλών μακαριστών προκατόχων μας στην πολυτάραχον ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου”, σήμειωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στους Πατριάρχες και Αγίους που έζησαν στην Αδριανούπολη οι οποίοι όπως ανέφερε αποτελούν την κοινή πνευματική κληρονομιά, ενώ ζήτησε από τις Αρχές να τιμούνται με τις πρέπουσες τιμές, διότι έχυσαν το αίμα τους για το ευσεβές Γένος.
Εξ άλλου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Καραγιάννης ανακοίνωσε την Απόφαση με την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγορεύεται σε Επίτιμο Δημότη Ορεστιάδος.

Στο Διδυμότειχο

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης έγινε δεκτός στο Διδυμότειχο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.
Το πρωί της Κυριακής παρέστη στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό ναό της Παναγιάς Ελευθερώτριας. Αργότερα, παρουσία του Παναγιώτατοι, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Διδ/χου, κυρού Νικηφόρου.
Παρών στη Θεία Λειτουργία ήταν και ο σπουδαίος Θρακιώτης ερμηνευτής της παραδοσιακής μουσικής, Χρόνης Αηδονίδης, οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει τιμήσει με το οφφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Αρχικά, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, Δαμασκηνός, στον λόγο που απηύθυνε προς τον πατριάρχη, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία ανέγερσης αυτού του ναού, ο οποίος αποτελεί σύμβολο ενότητας των λαών.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ.κ. Βαρθολομαίος που μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το σπουδαίο ποιμαντικό έργο που έχει ο αναλάβει ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός.
Εν συνεχεία, ενθάρρυνε τους πιστούς, λέγοντας πως ο φάρος της ορθοδοξίας θα παραμένει αιώνια φωτεινός και πως το Φανάρι θα φροντίζει για την σωτηρία των εκκλησιών.
Ακολούθησε η απονομή του οφφικίου του αρχιμανδρίτου του οικουμενικού θρόνου σε δύο άξιους κληρικούς της μητρόπολης Διδ/χου, ενώ πιο μετά τελέστηκε και τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Διδ/χου, κυρού Νικηφόρου, που βρίσκεται έξω από τον ναό της Παναγιάς Ελευθερώτριας.
Στο δημοτικό αμφιθέατρο Διδυμοτείχου, αμέσως μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε στην παρουσίαση του αναμνηστικού τόμου, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Μητροπολίτη Δι/χου Φιλάρετο Βαφείδη.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, ανακήρυξε τον Παναγιώτατο σε επίτιμο δημότη της πόλης
Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την θερμή υποδοχή των κατοίκων της πόλης στο πρόσωπό του, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και τις ευλογίες του στον ιερό τόπο του Διδυμοτείχου.
Στο αμφιθέατρο, αμέσως μετά, έγινε η παρουσίαση του αναμνηστικού τόμου του δόκτορος Σάββα Σαββίδη, ο οποίος εργάστηκε πάνω στον βίο του μητροπολίτη Διδ/χου, Φιλάρετου Βαφείδη του Σοφού.
Η προσφορά του Φιλάρετου Βαφείδη στην εκκλησία, το έθνος και την επιστήμη είναι σπουδαία, τόνισε ο κ. Σαββίδης στην ομιλία του, ενώ υπογράμμισε και την μεγάλη επιστημοσύνη του.
Τις δοκιμασίες και τις αντίξοες συνθήκες, κάτω από τις οποίες διακόνησε και διετέλεσε σημαντικό ιστορικό έργο ο μητροπολίτης Φιλάρετος Βαφείδης, παρουσίασε ο καθηγητής της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, Ιωάννης Μπάκας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και την ανταλλαγή δώρων.

Στο Σουφλί

Μετά την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε και το Σουφλί, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός και οι Αρχές του τόπου…
Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον Πατριάρχη στο Σουφλί τονίζοντας ότι είναι μεγάλη ευλογία για την Θράκη η επίσκεψη του.
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Όσο μεταβαίνουμε προς νότια του ευλογημένου τούτου Νομού, διαπιστώνουμε ότι όλοι σας φέρετε εμφανή σημεία της πατρώας ευσέβειας χαραγμένα επί των τιμίων προσώπων σας.
Ο πλούτος του Σουφλίου είστε εσείς, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και θεοευλόγητα, οι παραμένοντες στον ακριτικό τούτο χώρο, εκ του ο οποίου ο περίπυστος ποταμός Έβρος απέχει λίγα χιλιόμετρα».
Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σουφλίου και στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Μουσείο Μετάξης.
Αμέσως μετά το δείπνο που παρατέθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών στο Σουφλί ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στον διοικητή της 50ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού ανέφερε:
«Εμείς θαρρούμε και με αυτό το θάρρος που αντλούμε από την πίστη μας και από τους λόγους του Κυρίου αγωνιζόμεθα επί των επάλξεων της Εκκλησίας και του Γένους εκεί που βρισκόμαστε, στο ιερό κέντρο της Ορθοδοξίας. Και πάντοτε ξεπερνούμε τις εκάστοτε δυσκολίες με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος μας εις την βασιλεύουσαν»
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον διοικητή της 50ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού και ευχήθηκε στον ίδιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, να είναι ετοιμοπόλεμοι, αλλά να μην χρειαστεί ποτέ να πολεμήσουν και να διεξάγουν έργα ειρήνης.

Στην Αλεξανδρούπολη

Τη Δευτέρα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το μοναστήρι της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Κορνοφωλιά Σουφλίου και στη συνέχεια βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου ολιγόωρη ήταν η παραμονή του.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως ο οικείος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος καλωσόρισε τον κ. Βαρθολομαίο στην Επαρχία του.
Στη συνέχεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία, παρουσία των Τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου.
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μεταξύ άλλων τόνισε: “Χαρὰν ἀπροσποίητον καὶ συγκίνησιν ζωηρὰν αἰσθάνεται σήμερον ὁ δῆμος τῆς Ἀλεξάνδρου πόλεως, ἁπάσης τῆς Μητροπόλεως αἱ κῶμαι, ἰδιαίτατα δὲ ἡ γνώριμος εἰς Σέ, ἐξ ἐναντίας ὀπτικῆς γωνίας, δροσώδης Νῆσος Σαμοθράκη.”
“Ὁ ἱερὸς κλῆρος, οἱ τὰ πρῶτα φέροντες, ὁ φιλόχριστος στρατὸς καὶ ὁ εὐσεβὴς λαός Σου, ἐκύκλωσαν στοργικῶς τὸν θρόνον Σου καὶ Σὲ περιβάλλουν μὲ ἀγάπην καὶ πίστιν, μὲ ἀφοσίωσιν καὶ ἐλπίδα, μὲ βεβαιότητα καὶ ἀσφάλειαν, οὐ τὴν τυχοῦσαν”, πρόσθεσε ο κ. Άνθιμος.
Σε άλλο σημείo ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τόνισε: “Πρὶν ὅμως παύσομαι λαλῶν, θεωρῶ ἐπιβεβλημένον ἵνα διαβεβαιώσω τὴν σεβαστοϋπερτάτην Ἀρχιερωσύνην Σου, ὅτι πάντες ἡμεῖς, ἐπὶ μέρους ἢ ὅλον συνεργοὶ Αὐτῆς, οὐδέποτε θέλομεν ὀκνήσει νὰ προσφέρωμεν τῇ Ἁγίᾳ Καθολικῇ Ἐκκλησίᾳ καὶ τῷ πολιῷ αὐτῆς Οἰακοστρόφῳ, τὴν ὀφειλομένην ὑπηρεσίαν, προθυμότατοι ὑπάρχοντες εἰς πᾶσαν προσφορὰν καὶ θυσίαν.”
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του, ανέφερε ότι “δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμπομεν εις τον εν Τριάδι υμνούμενον Θεόν, διότι μας αξιώνει να θέσωμεν αγαλλόμενοι τον πόδα εις την ωραίαν και ιστορικήν πόλιν σας.”
“Δοξάζομεν, λοιπόν, τον Θεόν των πατέρων μας, ο Οποίος μας κατηξίωσε να έλθωμεν πλησίον σας εκ της Πόλεως και να προσκυνήσωμεν την θαυματουργόν εικόνα του Αγίου, αλλά και τα όσια και τα ιερά των προσφύγων εκ της γειτονικής Ανατολικής Θράκης, τα μαρτύρια και τους αγώνας των, τον πόνον των, τας δημιουργίας και τα κατορθώματά των, ανοίγοντες την καρδίαν μας δια να ίδωμεν νοερώς μεν τους προπάτοράς μας εκείνους με την αγωνίαν εζωγραφισμένην εις τα πρόσωπά των, δεητικώς δε τα θεοαγάπητα πρόσωπα όλων σας, που προσετρέξατε από κάθε γωνίαν της Αλεξανδρουπόλεως δια να συναντήσετε τον Πατριάρχην σας και να λάβετε την ευλογίαν της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της οποίας είσθε τέκνα γνήσια, πιστά και θεοπειθή”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε και σε παλαιότερη επίσκεψή του, τονίζοντας ότι “αν και απεσκέφθημεν και παλαιότερον την Αλεξανδρούπολιν, ανυπομονούμεν να γνωρίσωμεν άπαξ έτι εκ του πλησίον δείγματα χαρακτηριστικά του παρόντος και του μεγάλου παρελθόντος αυτής, να θαυμάσωμεν τα επιτεύγματα και να πληροφορηθώμεν τας σημερινάς προόδους και τα σύγχρονα κατορθώματα ευημερίας και προόδου και ειρήνης του ευσεβούς και φιλογενούς λαού της πόλεως του Αλεξάνδρου.”
“Ευχαριστούντες και πάλιν θερμώς και ολοκαρδίως δια την γενομένην παλλαϊκήν υποδοχήν εις τον επισκεπτόμενον αποστολικώς εσάς και την πόλιν σας Πατριάρχην σας”, υπογράμμισε κλείνοντας ο Πατριάρχης.
Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: ”Ερχόμενος ο Σεβασμιώτατος μου είπε ότι σήμερα στο Ναό θα είναι και μαθητές, γι’ αυτό αφήνω την καθαρεύουσα και την ομιλία και θέλω να απευθύνω μερικά πατρικά λόγια στους νέους”.
“Αυτό που έχει νόημα στη ζωή μας για να καταξιωθούμε είναι να έχουμε πάνω από όλα αυτοσεβασμό ότι επάγγελμα και να κάνουμε”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This