Home / Πολιτικη / ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΡΕΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ !!!

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΡΕΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ !!!

Η αρετή έχει χαθεί ή μάλλον δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα μας – Τρεις αρχές πρέπει να διέπουν τη φορολογία – ΠΡΩΤΟΝ: Μέγιστη αρετή είναι η απλότητα – ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο φόρος να είναι δίκαιος και – ΤΡΙΤΟΝ: Το φορολογικό σύστημα να έχει σταθερότητα – Αυτά όμως δεν τα θέλει το πολιτικό μας σύστημα

foro XERI-ARPAZEI-LEFTA-APO-THN-TSEPH-KONDYLHS-(150)

Για πάρα πολλούς μήνες η επικαιρότητα κυριαρχείται από ζητήματα πού έχουν άμεση σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση της Χώρας.
Λες και δεν υπάρχουν άλλα σοβαρά θέματα οικονομικής πολιτικής, με τα όποια θα μπορούσε και θα έπρεπε να ασχοληθεί η Κυβέρνηση και οι οικονομολογούντες δημοσιογράφοι.
Τελευταία, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατέκτησε την πρώτη θέση στην καθημερινή κουβέντα. Στις ειδήσεις, τα τηλεπαράθυρα, στα πρωϊνάδικα, στις εφημερίδες, στη Βουλή, στα καφενεία, παντού.
Δικαιολογημένα άλλωστε μια και η κυβερνητική ατζαμοσύνη και η ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης (ή μήπως υπάρχει και σκοπιμότητα;) να θεσμοθετήσει σωστά και να διαχειρισθεί αποτελεσματικά ένα λογικό και δίκαιο φόρο επί της περιουσίας, έδωσε λαβή για δυσμενή σχόλια κατά της Κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, τους δημοσιογράφους άλλα και τον απλό κόσμο.
Πέρα από τη ζημιά πού προκαλεί ένας άδικος φόρος επί της περιουσίας, στο οικονομικό σύστημα της φιλελεύθερης οικονομίας και στα νοικοκυριά με την υποτίμηση της ιδιοκτησίας τους, ο ΕΝΦΙΑ, όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται, προκαλεί στα κυβερνητικά κόμματα τέτοια απώλεια πολιτικού κεφαλαίου πού υπερβαίνει κατά πολύ το πιθανό πολιτικό όφελος από τα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, από τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» και από το «αφήγημα επιτυχίας» πού μας προβάλλει η Κυβέρνηση και οι έπαινοι των εταίρων μας και δανειστών μας.
Εσχάτως φούντωσε και πάλι η συζήτηση για τον ΦΠΑ, για τους φορολογικούς συντελεστές του φόρου εισοδήματος και επιχειρήσεων, για τις φοροαπαλλαγές, για το φόρο πετρελαίου θέρμανσης κ.ά.
Θα μειωθεί ο ΦΠΑ; Θα υπάρξει ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες;
Θα καταργηθεί το προνομιακό καθεστώς στα Νησιά του Αιγαίου; Θα μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις;
Θα υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής στα εισοδήματα; Θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής;
Θα μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν… οι τσέπες των λαθρεμπόρων; Σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ, κ.λπ. κ.λπ.
Δεν προλαβαίνουν οι φορολογούμενοι και η Κοινή Γνώμη να συνηθίσουν μια φορολογική αλλαγή και αμέσως αρχίζει η συζήτηση για την αλλαγή της. Και έπεται συνέχεια.
Κάθε χρόνο πολυάριθμοι νόμοι για τα φορολογικοί Δυσνόητες υπουργικές αποφάσεις, πολυσέλιδες ερμηνευτικές εγκύκλιοι! Χιλιάδες σελίδες, άρθρα, εδάφια, παραπομπές.
Ένας πραγματικός λαβύρινθος, μέσα στον όποιο χάνονται εφοριακοί υπάλληλοι, φοροτεχνικοί, επιχειρήσεις, απλοί φορολογούμενοι πολίτες!
Η «αρετή» του φορολογικού συστήματος έχει χαθεί ή μάλλον δεν υπήρξε ποτέ στη Χώρα μας.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι ένα «ενάρετο» φορολογικό σύστημα.
Η “αρετή” του συστήματος χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές αρχές.
Η μεγίστη «αρετή» είναι η απλότητα. Να μπορεί να το καταλάβει ακόμα και ο μη ειδικός πολίτης τι φόρο πληρώνει για τα εισοδήματα του και όποια άλλη φορολογητέα ύλη τον άφορα.
Να μη χρειάζεται να καταφεύγει σε ειδικούς για κάθε φορολογική αλλαγή. Η απλότητα είναι το φάρμακο ενάντια στη φοροδιαφυγή.
Η δεύτερη «αρετή» είναι ο φόρος πού πληρώνει ο φορολογούμενος να είναι δίκαιος.
Να ανταποκρίνεται στη βασική συνταγματική επιταγή, ότι κάθε πολίτης συμβάλλει στα δημόσια οικονομικά ανάλογα με τις οικονομικές του δυνάμεις.
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζει ο πολίτης ότι οι φόροι που πληρώνει «πιάνουν τόπο».
Ότι πραγματικά καλύπτουν γνήσιες κοινωνικές και εθνικές ανάγκες και δεν τους καρπούνται κάποιες προνομιούχες κοινωνικές ομάδες συμφερόντων με χαρακτηριστικό παράδειγμα
τους φόρους υπέρ τρίτων.
Το αίσθημα του δίκαιου ενισχύεται επίσης όταν κανείς δεν ξεφεύγει από την «τσιμπίδα» της εφορίας και όταν το φορολογικό σύστημα δεν περιλαμβάνει διατάξεις και «παραθυράκια» για να ξεφεύγουν οι ευνοούμενοι ημέτεροι!
Η τρίτη, σπουδαία επίσης «αρετή», είναι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος.
Το φορολογικό σύστημα να παραμένει σταθερό και αμετάβλητο για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Π.χ. τουλάχιστον για μια 10ετία!
Ο φορολογούμενος συνηθίζει τον σταθερό φόρο και δεν τον ενοχλεί, όταν δεν αλλάζει συνεχώς.
Πολύ περισσότερο οι επιχειρηματίες και επενδυτές έλκονται από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το όποιο είναι κρίσιμος παράγων της ποιότητας του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
Ο επενδυτής, πριν αποφασίσει για μια παραγωγική επένδυση, θέλει να γνωρίζει για το χρονικό διάστημα απόσβεσης της επένδυσης αυτής, τι φόρους θα πληρώνει, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει την οικονομική της αποδοτικότητα.
Επομένως, η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την ανάπτυξη.
Διαπίστωση μου είναι ότι για πολλές δεκαετίες η Χώρα μας δε διαθέτει «ενάρετο» φορολογικό σύστημα.
Η φαυλότητα του είναι συνάρτηση της φαυλότητας του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης. Αυτά πηγαίνουν χέρι-χέρι.
Η “ενάρετη” δημοσιονομική διαχείριση δεν επιτρέπει στις Κυβερνήσεις, με «έντεχνες» φορολογικές διατάξεις να ευνοούν τους ψηφοφόρους τους, ούτε να χρησιμοποιούν τα φορολογικά έσοδα ή τα ποσά πού δανείζονται στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, για να εξαγοράζουν ψηφαλάκια.
Ο Χατζηγάκης και ο Κώστας Καραμανλής δε θα μοίραζαν τα 500 εκατομμύρια στους αγρότες για να μην κλείσουν τους δρόμους.
Δε θα υπήρχαν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και δε θα δίδονταν άδικες μισθολογικές αυξήσεις, αυξήσεις στις συντάξεις και στα κάθε είδους κοινωνικά επιδόματα και δαπάνες.
Δε θα διορίζονταν στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, τα ΝΠΔΔ και στα χρηματοδοτούμενα από το Κράτος ΝΠΙΔ και ΜΚΟ κατά χιλιάδες, σε βάρος του δημόσιου προϋπολογισμού, με στόχο και πάλι τις ψήφους.
Δε θα γινόταν τεράστια σπατάλη σε ψευτο-εργάκια βιτρίνας κατά την προεκλογική περίοδο για τον εντυπωσιακό των αφελών.
Και τα χρήματα από τα διάφορα προγράμματα από την ΕΕ (ΜΟΠ, ΚΠΣ, ΕΣΠΑ) θα έπιαναν τόπο και θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομίας, επενδυμένα παραγωγικά αντί να σπαταλώνται σε διορισμούς, σε ανώφελες κοινωνικές παροχές, σε θεατρικές παραστάσεις, σε μουσικές εκδηλώσεις, σε γιορτές και πανηγύρια!
Όμως το πολιτικό μας σύστημα και η κρατική γραφειοκρατία τρέφονται από το φαύλο φορολογικό σύστημα.
Χωρίς αυτό δεν μπορούν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.
Θα έχουμε επομένως για πολλά χρόνια τα ίδια θέματα να συζητάμε!
Γιώργος Συκιανάκης