Δημιουργείται “ασπίδα” 287 χλμ. στην ΑΟΖ της Κύπρου – Συμφωνία Αθήνας και Λευκωσίας για κοινή δράση, στις περιοχές έρευνας και διάσωσης – Φρένο στην “εισβολή” της Τουρκίας
Ασπίδα προστασίας (μήκους 287 χιλιομέτρων!), που αποβλέπει στην ισχυροποίηση της Κύπρου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, δημιουργείται με τη συμφωνία ενοποίησης των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης (περιοχές SAR) Ελλάδας και Κύπρου, που υπεγράφη στην Αθήνα από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών Ιωάννη Κασουλίδη και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η συμφωνία επιχειρεί να αποτρέψει μελλοντική «εισβολή» της Τουρκίας σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής ή κυπριακής κυριαρχίας, με πρόσχημα την εκτέλεση επιχειρήσεων διάσωσης.
Η συμφωνία επιτρέπει την από κοινού αντιμετώπιση από τις δύο χώρες καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (ναυάγια, με παράνομους μετανάστες, μεμονωμένες περιπτώσεις διάσωσης προσώπων κλπ.), που ενδεχομένως; να συμβούν εντός των δικών τους κατοχυρωμένων Περιοχών Έρευνας – Διάσωσης.
Ποιοτικά, πρόκειται για ενοποίηση “χώρων άσκησης κρατικής κυριαρχίας, με μη στρατιωτικό χαρακτήρα”, σε αντίθεση με τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο, που έχει σαφή στρατιωτικά χαρακτηριστικά.
Σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο θαλάσσιες περιοχές έρευνας διάσωσης (ρητά καθορισμένες με βάση το
διεθνές δίκαιο) συμπίπτουν μετά τη συμφωνία με τα όρια των Περιοχών Ελέγχου Πτήσεων (FIR) της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η συμφωνία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Ναυτική Έρευνα και τη Διάσωση (1979) και της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη θάλασσα (1974), ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από την Τουρκία.
Μέσω αυτής, η ενοποίηση του θαλάσσιου χώρου Ελλάδας – Κύπρου γίνεται κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας.
Το θέμα θα συζητηθεί και στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που προγραμματίζεται στην Αθήνα για τις 9 Νοεμβρίου, με κύριο αντικείμενο τη συνεργασία των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα.