9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, July 2, 2025

Ναργιλές τέλος για τους Τούρκους

kafeneio-nargiles nargiles

 

Η απαγόρευση προκαλεί ήδη αντιδράσεις, αφού ο ναργιλές αποτελεί μέρος της “κουλτούρας” της Τουρκίας 

Καμπάνια για την αποτροπή καπνίσματος ναργιλέ κάνει η κρατική τουρκική τηλεόραση καθώς η Τουρκία είναι μια από τις χώρες με μεγάλα ποσοστά χρήσης στον πληθυσμό, από παλιά.

- Advertisement -

Αλλά και παγκοσμίως τα καινούργια ευρήματα εξάπλωσης της χρήσης ναργιλέ θεωρούνται άκρως ανησυχητικά, κυρίως για ομάδες του πληθυσμού όπως οι έφηβοι, στις οποίες ο ναργιλές έχει αρχίσει να γίνεται μόδα.

Σε ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε και στην ιστοσελίδα της Τουρκικής κρατικής τηλεόρασης αναφέρεται ότι καπνός του ναργιλέ περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, βαρεά μέταλλα και καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Μάλιστα ο καπνός αυτός δεν φιλτράρεται σε καμία περίπτωση ενώ περνά μέσα από νερό. Ο ναργιλές προκαλεί πολλές θανατηφόρες ασθένειες.

“Υπάρχει θάνατος στο στόμιο του ναργιλέ” είναι μια από τις αποτρεπτικές φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν.

Μια χρήση ναργιλέ =100 τσιγάρα

Ο ναργιλές ξεκίνησε την «καριέρα» του από την Ινδία κατά τον 15ο αιώνα, ωστόσο η συσκευή ήταν σε μια πρωτόλεια μορφή φτιαγμένη από κέλυφος καρύδας.

Από εκεί, έγινε γνωστός αρχικώς στο Ιράν και στη συνέχεια στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο.

Στην Τουρκία όμως – που όπως προαναφέραμε τώρα κάνει την τηλεοπτική παρουσίαση των αρνητικών συνεπειών – καθιερώθηκε ως άκρως δημοφιλής τρόπος καπνίσματος από τα μέσα του 17ου αιώνα μέχρι και σήμερα καθώς ο ναργιλές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της χώρας.

Πάντως ολοένα και περισσότερα μαγαζιά όμως σε πολλές χώρες «σερβίρουν» πλέον ναργιλέ – εκτιμάται ότι περί τα 100.000.000 άτομα παγκοσμίως καπνίζουν ναργιλέ κάθε ημέρα.

Aegean
Wednesday, July 2, 2025

Latest News

Θα μπαίνουν φωτοβολταϊκά στις πολυκατοικίες;

Μόλις του 51% των συνιδιοκτητών κάθε πολυκατοικίας, αντί του 100% που προέβλεπε το πλαίσιο που ίσχυε έως σήμερα, θα μπορεί να...

More Articles Like This