9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

Θα ξεκινήσουν στις 12 Ιανουαρίου και μέχρι τις 27 του μηνός θα έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις ψηφοφορίες – Θα έχουμε Πρόεδρο ή εκλογές;

vouli_esoteriko-150megaro_maksimou-150

Στην επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κατά έναν μήνα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή και τη μετάβαση σε ένα άλλο καθεστώς πιο ήπιας εποπτείας, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να θέσει σε κίνηση τις σχετικές διαδικασίες τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα τη 12η του μήνα, ημέρα που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, επαναλαμβάνονται οι εργασίες της Βουλής μετά τη διακοπή για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

- Advertisement -

Εάν αυτή η εισήγηση προκριθεί τελικά, τότε -σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό- η όλη διαδικασία και ειδικότερα οι τρεις ψηφοφορίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 27η Ιανουαρίου, οπότε και θα αποφασιστεί οριστικά το εάν η χώρα θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ή θα έχει νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο άμεσα στις διαδικασίες, ενώ είναι βέβαιο ότι και ο Κ. Παπούλιας δεν θα θέσει θέμα για το εάν όλα γίνουν έναν μήνα νωρίτερα…

Σε πολιτικό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευθεί το momentum της εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή εποχή και να μη μεσολαβήσει ένα «νεκρό διάστημα», μέσα στο οποίο μπορεί να υπάρξουν τυχαία γεγονότα, λάθη ή αστοχίες που να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα και στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου.

Κατά συνέπεια, δεν θα έχει κανέναν λόγο να εξαντλήσει τις συνταγματικές προθεσμίες, αφού θα έχει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στα «χέρια του» μια νέα συμφωνία που θα παραπέμπει ευθέως σε έξοδο της χώρας από τη δύσκολη περίοδο του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτόν ο κ. Βενιζέλος πολύ πρόσφατα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι μέχρι την προεδρική εκλογή οι πολίτες και άρα και οι βουλευτές θα έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο μαγικός αριθμός ‘5’

Έθεσε μάλιστα και το βασικό πολιτικό δίλημμα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η χώρα θα συνεχίσει με ένα οργανωμένο, συντονισμένο σχέδιο ανασυγκρότησης ή θα υιοθετήσει ένα υψηλού ρίσκου σχέδιο και μέσα σε πέντε ημέρες θα χαθούν θυσίες πέντε χρόνων.

«Αυτό ακριβώς το δίλημμα ο κ. Σαμαράς θα το θέσει καταρχήν στους βουλευτές, με την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών.

Για να το κάνει όμως, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα βήματα που έχει ήδη αποφασίσει και τα οποία είναι τα εξής:

1 Ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης

2  Συμφωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν την προληπτική γραμμή στήριξης

3 Απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους

4 Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων

5 Αποστολή στους δανειστές επιστολής του πρωθυπουργού με την οποία θα ανακοινώνει την απόφασή του για έξοδο της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα

Τα πέντε αυτά βήματα θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους και η επιστολή του κ. Σαμαρά θα φτάσει στους δανειστές τα τελευταία 24ωρα του ’14.

Κατά συνέπεια, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, το κλίμα που θα δημιουργηθεί λόγω αυτών των εξελίξεων, θα βοηθήσει έτσι ώστε να πειστούν ανεξάρτητοι βουλευτές και να στηρίξουν την πρόθεση της κυβέρνησης για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και εντός χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Σαμαράς δεν έχει κανέναν λόγο να περιμένει μέχρι τον Φλεβάρη για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Αυτό ακριβώς θα επικαλεστεί και στη σχετική δήλωση που θα κάνει και θα τονίσει την ανάγκη η χώρα να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα προκειμένου να προστατευθούν τα όσα μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί.

Μεταξύ δε των τριών ψηφοφοριών που προβλέπονται μεσολαβούν δύο εξαιρετικά κρίσιμα (εκ των πραγμάτων) πενθήμερα, κατά τη διάρκεια των οποίων -όπως εκτιμούν κορυφαίοι υπουργοί- και το παρασκήνιο θα ενταθεί, ενώ παράλληλα θα καταγραφούν οι αντιδράσεις τόσο των ξενών ηγεσιών όσο και (κυρίως) των αγορών.

Ο φόβος της πολιτικής αστάθειας (διότι θεωρείται δεδομένο ότι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες δεν θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων) είναι πιθανόν να ξυπνήσει μνήμες από την πρόσφατη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την εκτίναξη των spreads.

Και αυτό το κλίμα -όπως πιστεύουν μέλη της κυβέρνησης- θα βοηθήσει έτσι ώστε οι βουλευτές να συνειδητοποιήσουν τους κίνδυνους που ελλοχεύουν εάν η χώρα οδηγηθεί τώρα σε εκλογές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

saradakos@pegasus.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This