Αποτελεί απειλούμενο είδος – Μάλλον ξέφυγε από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της Βουλγαρίας – Παραδοσιακό τόπο αλιείας αποτελούσε ο ποταμός Έβρος – Έως την δεκαετία του ’60 συντηρούσε την κονσερβοποίηση χαβιαριού που έφθανε τα 120 κιλά ετησίως – Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του Έβρου, που χάνονται
Στις 21 Οκτωβρίου 2014, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), που εδρεύει στη Νέα Πέραμο του Δήμου Παγγαίου, ειδοποιήθηκε από την Εποπτεία Αλιείας Αλεξανδρούπολης, για τη σύλληψη ενός οξύρρυγχου από μέλη του Συνεταιρισμού παράκτιων αλιέων Αλεξανδρούπολης.
Στις 22 Οκτωβρίου 2014, προσωπικό του ινστιτούτου πήγε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να γίνει η αναγνώριση του είδους, το οποίο προσδιορίστηκε ως Acipenser queldenstaedtii (οξύρρυγχος Δούναβη).
Το είδος αυτό εκτρέφεται σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στη Βουλγαρία, απ’ όπου φαίνεται ότι διέφυγε. Ο οξύρρυγχος μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου και τοποθετήθηκε σε ενυδρείο. Το ψάρι είναι ιδιαίτερα ζωηρό και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει παθολογικά προβλήματα.
Οι οξύρρυγχοι (Acipenser και Huso), είναι αρχέγονα μεγαλόσωμα ψάρια, μεταναστευτικά που ζούνε στη θάλασσα και αναπαράγονται στα ποτάμια. Λόγω του περίπλοκου βιολογικού τους κύκλου (άνοδος και κάθοδος ποταμών) θεωρούνται απειλούμενα είδη και πολλά εθνικά και διεθνή προγράμματα, έχουν στόχο τη διάσωσή τους.
Η υπεραλίευση, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και τα εμπόδια στη μετανάστευσή τους, είναι οι σημαντικότερες απειλές για την επιβίωση των ειδών αυτών.
Ο ποταμός Έβρος αποτελούσε την τελευταία περιοχή αλιείας του ενδημικού είδους Acipensersturio στην Ελλάδα. Η αλιεία του είδους στην περιοχή, μπορούσε να συντηρήσει μία μικρή βιομηχανία κονσερβοποίησης χαβιαριού, η οποία έως τη δεκαετία του 1960 παρήγαγε 90 έως 120 κιλά χαβιάρι ετησίως.
Το 1980, αλιεύτηκε ένα μόνο ώριμο θηλυκό, όπως καταγράφηκε από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Αλεξανδρούπολης.
***
Σημείωση Ε.Θ.
Και η περίπτωση του οξύρρυγχου αποτελεί μία ακόμη πλουτοπαραγωγική πηγή του Νομού Έβρου που χάθηκε.
Όπως χάνεται τώρα και το ζωικό κεφάλαιο του τόπου μας.
Άραγε δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί και εδώ, μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για την παραγωγή χαβιαριού, όπως αυτή που λειτουργεί στην Βουλγαρία;
Ποιος θα το τολμήσεις
Σ.Κ.