Home / Κοινωνια / Παραμένει ο Έβρος σε συναγερμό για τις πλημμύρες

Παραμένει ο Έβρος σε συναγερμό για τις πλημμύρες

Οριακά πάνω από το όριο συναγερμού παραμένει η στάθμη των υδάτων στο Πέταλο και στο ύψος του Πυθίου, ενώ έχουν ήδη πλημμυρίσει χιλιάδες στρεμμάτων – Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή

=5_n n

Πάνω από το όριο συναγερμού (Πύθιο 6.05 μ., Πέταλο 6.10 μ.) παραμένει, η στάθμη του ποταμού Έβρου, σε όλο το μήκος, κινητοποιώντας περαιτέρω τις αρμόδιες υπηρεσίες, που εδώ και τέσσερις μέρες παρακολουθούν και παρεμβαίνουν για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, περίπου δέκα χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή Πετράδων – Πραγγίου πλημμύρισαν από ρήξη αναχωμάτων, ενώ άλλα δέκα χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή του Πυθίου, έπειτα από τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου. Πλημμύρες καταγράφονται από σπάσιμο αναχώματος στην περιοχή Αμορίου και Λαβάρων, ενώ τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου καταγράφηκε και στη θέση Μελισσοκομείο, στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου.

«Ενισχύονται τα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα με κατοικημένες περιοχές, δηλαδή το νερό να απειλήσει κατοικημένες περιοχές» τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.

Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες Περιφέρειας, η Πυροσβεστική, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και ετοιμότητα  σε περίπτωση που κληθούν να παρέμβουν για απεγκλωβισμό ατόμων.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς – όπως είπε ο κ. Πέτροβιτς – τεράστιοι υδάτινοι όγκοι «κατεβαίνουν» από τη Βουλγαρία (πάνω από 1000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, κατάσταση που καταγράφεται από την περασμένη Παρασκευή).

Χαρακτηριστικό δε, της εικόνας που επικρατούσε το περασμένο Σάββατο είναι το γεγονός ότι, η στάθμη του ποταμού έφτασε τα 6,93 μέτρα στο Πύθιο, όταν το όριο συναγερμού είναι στα 5,70 μέτρα (στο Πύθιο).

Τις περιοχές επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, που ζήτησε το συντονισμό όλων των φορέων προκειμένου να γίνονται όλες οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αναχωμάτων και την αποτροπή κάθε κινδύνου. Οι τέσσερις δήμοι (Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου) βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με την Περιφέρεια.»Τώρα, πλέον εστιάζουμε στο κρίσιμο 24ωρο που έχουμε μπροστά μας, όπου αναμένεται επιδείνωση του καιρού με νέες καταρρακτώδεις βροχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς.

Εν τω μεταξύ το πρωί της Δευτέρας, σήμα για εντοπισμό 25 περίπου λαθρομεταναστών, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχουν εγκλωβιστεί σε περιοχή των Λαβάρων, έφτασε στην αστυνομία και στην πυροσβεστική.

Οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν και στην περιοχή έφτασε κλιμάκιο της 4ης ΕΜΑΚ για να συνεχίσει τις έρευνες.

Παράλληλα συνεχίζονται τα μεγάλα προβλήματα με τις πλημμύρες και στην Αδριανούπολη.

Λόγω των προβλημάτων δεν επιτρέπεται η έξοδος ελληνικών οχημάτων από τις Καστανιές, ενώ οι Τούρκοι αφήνουν ελάχιστα τουρκικά αυτοκίνητα να περάσουν τα σύνορα.

Τέλος, σε σύσκεψη κάλεσε τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 306 – 2ος όροφος).

Θέμα του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου αποτελεί η οργάνωση, ο συντονισμός και η εν γένει ετοιμότητα των αρμοδίων εμπλεκομένων Υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2014-2015.

Θα συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν τόσο την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από χιονοπτώσεις-παγετούς καθώς και πλημμυρικών φαινομένων.