Home / Πολιτικη / ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φθάνει σήμερα το μεσημέρι (προερχόμενος από Θεσσαλονίκη) στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, για να πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ροδόπη και Ξάνθη – Κρυφή η ατζέντα της συνάντησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο – Θα διακοπούν οι γεωτρήσεις της Κύπρου;

Venizelos-Tsavousoglou TSABOUSOGLOU01-09OCTOBER2014

Περιοδεία στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Ροδόπη θα πραγματοποιήσει σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ο Τούρκος Υπουργός θα αφιχθεί σήμερα το μεσημέρι (προερχόμενος από την Θεσσαλονίκη) στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, με ιδιωτικό αεροσκάφος 15 θέσεων.

Στο αεροδρόμιο έχει δώσει εντολή να τον περιμένουν δύο οχήματα του Τουρκικού Προξενείου για να τον μεταφέρουν αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στην Κομοτηνή.

Σημειώνουμε ότι δεν έχει διευκρινισθεί πόσα άτομα θα συνοδεύουν στην Θράκη τον κ. Τσαβούσογλου, ούτε έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα και η ιδιότητά τους.

Με λίγα λόγια, από την… πίσω πόρτα στέλνει σήμερα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη για περιοδεία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος και πραγματοποιούν συνάντηση με «κρυφή» ατζέντα στη Θεσσαλονίκη.

Εκτιμάται πώς σε αυτή συμπεριλαμβάνονται τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και συγκεκριμένα «η προδοσία» όπως έχει γράψει το «defencenet.gr» της Κύπρου, αφού εν αγνοία της, ελληνική και τουρκική κυβέρνηση συζητούν παύση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για να απομακρυνθεί το «Barbaros».

Μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και την επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, ο οποίος έθεσε όλες τις τουρκικές αξιώσεις οι Τούρκοι επιστρέφουν και πάλι.

Εκεί που η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν πανηγύριζε πώς δεν έκανε αποδεκτή την αξίωση Νταβούτογλου να επισκεφθεί και να κάνει υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα, τελικώς αυτό συμβαίνει χάρη στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επιτρέπει στον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να περιοδεύσει στη Θράκη και να συναντηθεί με εκπροσώπους του τουρκικού προξενείου και της μειονότητας, οι οποίοι, αυτό που επιδιώκουν είναι η ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους βαφτίζοντας τη μειονότητα «τουρκική».

Και όπως φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση τους αφήνει ελεύθερο το πεδίο να δράσουν στη Θράκη.

Ο κ. Τσαβούσογλου λοιπόν θα επισκεφθεί σήμερα τη Ροδόπη και την Ξάνθη με αφορμή την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Στο περιθώριο αυτής ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με την ατζέντα να παραμείνει «κρυφή», αφού καμία ανακοίνωση δεν υπάρχει σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμάται πάντως πώς το μείζον θέμα είναι η Κύπρος και η κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει επισημάνει πώς το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» δεν πρόκειται να φύγει αν δεν σταματήσουν οι «μονομερείς» (άκουσον άκουσον) γεωτρήσεις της Κύπρου και αυτή την αξίωση, που συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος πιθανόν με την έγκριση του Ν. Αναστασιάδη μεθοδεύουν τη διακοπή των γεωτρήσεων στο «οικόπεδο 9», δήθεν προσωρινά και με το επιχείρημα της αποχώρησης του «Barbaros», ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα εισόδου της Τουρκίας στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ και της Μεσογείου, δηλαδή και στην ελληνική ΑΟΖ.

Τις τελευταίες φαίνεται πινελιές στον ανθελληνικό αυτό σχέδιο αναμένεται να βάλει ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Τσαβούσογλου σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Κι αυτό τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλεί πώς θα κατασκευάσει πλατφόρμα γεωτρήσεων και θα την στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που οι προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Θράκη συνεχίζονται με ακόμη μεγαλύτερες αξιώσεις από πλευράς Άγκυρας.

Αυτά γράφει το defencenet.gr και συμπληρώνουμε εμείς πως ο κ. Τσαβούσογλου έχει λάβει άδεια αναχώρησης από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για Κωνσταντινούπολη, μέχρι τις 10 το βράδυ.

Και αν καθυστερήσει κανείς δεν θα τον βάλει… “τιμωρία”.

Σ.Κ.