9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΕΡΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ

Την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, το ραντεβού των τριών Υπουργών Ενέργειας, με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, για να περιληφθεί ο αγωγός στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

VRIKSELESeksedra-petrelaiou-kipros

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να «κλειδώσουν» τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.
Σε δηλώσεις ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι οι τρεις Υπουργοί απέστειλαν κοινή επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον Σέφκοβιτς, η οποία καθορίστηκε για τις 19:00 την ερχόμενη Δευτέρα.
Δύο ώρες νωρίτερα ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο.
Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ.
Η συνάντηση γίνεται ενόψει της νέας πρόσκλησης για υποβολή έργων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα κοινού ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση γίνεται προκειμένου το έργο, που στην ουσία αποτελεί τη συγχώνευση της κυπριακής πρότασης για τον αγωγό Trans Med, με τον αγωγό East Med που πρότεινε η Ελλάδα, να περιληφθεί στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (projects of common interest – pci) της ΕΕ, με φορέα υλοποίησης την ελληνική ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου).
Αφού περιληφθούν τα έργα στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος, τότε θα μπορεί να ζητηθεί χρηματοδότηση για τη διενέργεια μελετών για την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα, ενώ η ύπαρξη του έργου στον κατάλογο με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος ανοίγει το δρόμο για την τελική χρηματοδότησή του.
«Πάμε για να ζητήσουμε για να το δουν με καινούργιο φακό, ότι υπάρχουν ποσότητες στην ανατολική μεσόγειο, ειδικά στο Ισραήλ, καθώς και κυπριακά δυνητικά κοιτάσματα, και να ζητήσουμε να συμβάλουν για να εξεταστεί αν το έργο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό και απ` εκεί και πέρα πώς να προχωρήσουμε το έργο αυτό καθεαυτό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.
Τα έργα που θα εγκρίνονται αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση «Ενώνοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility) με ένα προϋπολογισμό €5,85 δισεκατομμυρίων.
Ήδη η Κομισιόν ενέκρινε την παραχώρηση €647 εκατομμυρίων για σημαντικά ενεργειακά έργα.

Εκτός τα κοιτάσματα της Αφροδίτης
Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι τα κυπριακά κοιτάσματα που θα χρησιμοποιηθούν για το έργο αυτό θα αφορούν τις δυνητικές νέες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ (ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ) και όχι τα κοιτάσματα της Αφροδίτης, για τα οποία γίνονται διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη διοχέτευσή τους στην Αίγυπτο.
Εξάλλου, ερωτηθείς ο Υπουργός Ενέργειας αν ο τερματισμός του αγωγού South Stream, όπως αυτός ανακοινώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ενισχύει την προοπτική αγωγών από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση για τα έργα της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία αποτελούν μια δυνητικά νέα ενεργειακή πηγή της ΕΕ.
ΚΥΠΕ

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο κορονοϊός πιέζει το Γεν. Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Δεν γκρέμισαν τοίχο, γκρέμισαν γυψοσανίδες για δημιουργία νέας πτέρυγας ΜΕΘ – Ευχαριστήριο του Δ/τη Ευάγγελου Ρούφου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Ο...

Συγχαρητήρια στην Δ/ση Ασφαλείας Ορεστιάδος

Συνέλαβαν στο Διδυμότειχο τον αρχηγό σπείρας Πακιστανών που προσπαθούσε, μετά το άγριο έγκλημα στα Καμίνια, να διαφύγει στην Τουρκία Συνελήφθη στο Διδυμότειχο ο βασικός ύποπτος για την...

Εκκίνηση διαδικασίας συμψηφισμού για το 12%

Το Επιμελητήριο Έβρου καλεί τα μέλη του να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται Στη διάθεση των επιχειρηματιών-δικαιούχων του λεγόμενου 12% είναι πλέον όλα τα στοιχεία...

Ποιοι δεν… θέλουν τον κόμβο του Νοσοκομείου;

Την ώρα που η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έχει εξασφαλίσει πιστώσεις, υπάρχουν αντιδράσεις, γιατί τα ασθενοφόρα θα περνούν από το Campus της Ιατρικής Σχολής και θα…...

Κέντρο υποδοχής επισκεπτών για τους Πελαργούς στον Πόρο Φερών

Το μοναδικό Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών, βρίσκεται στον Έβρο – Παρεμβάσεις στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Πόρου – Παιχνίδια, Θεατράκι, κλπ. Οι Πελαργοί εδώ και μήνες...

More Articles Like This