9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ Έρχονται επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό – Ποιοί προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62 χρόνια

Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη

sintakseis

ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΙΝ ΤΑ 62

- Advertisement -

Σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Κυβέρνηση, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή διαπραγματεύεται τις νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Για ακόμα μία φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τίθενται θέματα όπως  η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση των παροχών και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,  καθώς η τρόικα αξιώνει κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αδικαιολόγητων εξαιρέσεων, πλήρη εξίσωση των δύο φύλων και απεμπλοκή των Ταμείων από την κρατική χρηματοδότηση με την ισχυροποίηση της ανταποδοτικότητας εισφορών –  παροχών.

Τα νέα μέτρα που φέρνει αυτή η διαπραγμάτευση πλήττουν περίπου 100.000 εργαζομένους, κυρίως μητέρες ανηλίκων, σαραντάρηδες εργαζόμενους καθώς και ασφαλισμένους στα ταμεία των Τραπεζών και των πρώην ΔΕΚΟ.

To πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων προδιέγραψε την περασμένη Τετάρτη ο Υπουργός Εργασίας κος Βρούτσης τονίζοντας ότι « τα εθνικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 62 για μειωμένη σύνταξη και τα 67 για πλήρη σύνταξη, και τα οποία θα τηρηθούν»

Προωθείται λοιπόν ένα σχέδιο κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με μια μικρή μεταβατική περίοδο μέχρι το 2019, οπότε και, σύμφωνα πάντα με το πλάνο της Κυβέρνησης, τοποθετείται το οριστικό «τέλος» σε συνταξιοδοτήσεις γήρατος πριν τα 62.

Οι κατηγορίες εργαζομένων που αναμένεται να πληγούν από την νέα ανατροπή στο ασφαλιστικό είναι:

* Ασφαλισμένοι σε όλα τα ταμεία με 15 χρόνια ασφάλισης, μιας και το όριο πια για λήψης μιας ελάχιστης σύνταξης γήρατος θα είναι τα 20 χρόνια εργασίας. Πρέπει να τονίσουμε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει το μέτρο να αφορά τους γεννηθέντες μετά το 1975, ήτοι τους σημερινούς «σαραντάρηδες της κρίσης»

* Μητέρες με ανήλικα παιδιά στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο και στα π. ειδικά Ταμεία

* Γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 είναι στο καθεστώς των Βαρέων και ανθυγιεινών.

* Τρίτεκνοι άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο με 20ετία

* Άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία το 2011 και το 2012 και ανήλικο παιδί

* Ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν 35 έτη ασφάλισης χωρίς όμως να συμπληρώσουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας

* Γυναίκες στο Δημόσιο με 25ετία έως 31.12.2012

Αντίθετα περίπου 150.000 εργαζόμενοι με θεμελιωμένα δικαιώματα έως 31.12.2012 φαίνεται πως διασώζονται από το «τσουνάμι» των αλλαγών και προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62, έστω και με εξαγορά πλασματικού χρόνου.

Συγκεκριμένα τυχεροί φαίνεται πως θα σταθούν:

* Άνδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με 10.000 ένσημα και άνω έως 31.12.2012

* Άνδρες και γυναίκες με 25ετία στο Δημόσιο έως το τέλος του 2010

* Άνδρες και γυναίκες στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών με 25ετία έως το τέλος του 2012

* Άνδρες κα γυναίκες που διορίστηκαν στο Δημόσιο ή στα π. Ειδικά Ταμεία πριν το 1983 και έχουν 35 χρόνια εργασίας

* Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ με 35ετία έως 31.12.2012

ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Για πολλούς εργαζόμενους που έχουν «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα και πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, σωτήρια μπορεί να αποβεί η εξαγορά πλασματικού χρόνου , ώστε να θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους με τις διατάξεις του 2010, του 2011 και του 2012 και , θεωρητικά, να γλιτώσουν από τις αλλαγές.

Για το 2011 μπορούν να εξαγοράσουν έως 4 πλασματικά χρόνια ενώ για το 2012 έως 5 πλασματικά χρόνια (χρόνος παιδιών, σπουδών, κενά ασφάλισης κλπ…)

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να φτάσουν να εξαγοράσουν έως και 10 πλασματικά χρόνια, γιατί για αυτούς ο χρόνος των παιδιών υπολογίζεται επιπλέον.

Χρειάζεται ωστόσο μεγάλη προσοχή και σωστή πληροφόρηση, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εξαγορά δεν βοηθά και ο ασφαλισμένος καταλήγει να πληρώνει μεγάλα ποσά στα Ταμεία, χωρίς αυτά να του ανταποδώσουν τα αναμενόμενα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ

ΕΡ: «Είμαι γυναίκα 51 ετών με 7.250 ένσημα στο ΙΚΑ εκ των οποίων τα 1200 βαρέα και ανθυγιεινά με πρώτο χρόνο ασφάλισης το 1978 και κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης με ανήλικο τέκνο από το 2013. Θα ήθελα να ρωτήσω:-Πόσα περίπου χρήματα θα πάρω αν βγω το 2014 με μειωμένη σύνταξη; Πόσα αν βγω στα 55 μου με πλήρη σύνταξη αν βάζω 120 ένσημα το χρόνο για 4 ακόμα χρόνια; Θεοδώρα Μ.»

ΑΠ: Δεν υπάρχει κατοχυρωμένο δικαίωμα με ανήλικο τέκνο το 2013 στο ΙΚΑ. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείτε, γιατί η διάταξη περί μητέρων με ανήλικα στο ΙΚΑ δίνει χαμηλά όρια ηλικίας εάν το δικαίωμα κατοχυρωθεί μέχρι το 2010 ή το 2011 ή το 2012.Επίσης εάν βγαίνετε όντως με αυτή τη διάταξη δε σας χρειάζονται τα 100 ένσημα την πενταετία για τη λήψη μειωμένης σύνταξης. Για να υπολογίσω το ποσό που θα λάβετε πρέπει να γνωρίζω, εκτός των άλλων, και τις αποδοχές σας την τελευταία 5ετία. Πρέπει κατά τη γνώμη μου άμεσα να λάβετε σωστή και εξατομικευμένη πληροφόρηση γιατί κινδυνεύετε από την επερχόμενη αύξηση ορίων ηλικίας.

2. ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

ΕΡ: «Είμαι 37 ετών. Έχω αιμορροφιλία Α βαριά. Ήθελα να σας ρωτήσω , τώρα  παίρνω μηνιαίο προνομιακά επιδόματα  697 €, μόνο αυτό είναι, το εισόδημα μου, δεν έχω άλλο. Θα με επηρεάσει η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1.1.2015 και μετά;»

ΑΠ: Το επίδομα που λαμβάνετε δεν έχει σχέση με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Αν θα μειωθεί ή θα χαθεί κάποια στιγμή στο μέλλον αυτό μπορεί να γίνει με αυτούσια νομοθετική πράξη ή Υπουργική Απόφαση και δεν έχει να κάνει με τις ήδη ψηφισμένες και άμεσα εφαρμοστέες αλλαγές στο ασφαλιστικό

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος  – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100

E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR

ΦΑΞ:       2551031030

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

ΣΩΜΑ ΜΟΥ

Πόδια  ασήκωτα, βαριά,  Χέρια τρεμάμενα, χείλη βουβά, μάτια θολωμένα, με αναμνήσεις φορτωμένα. Σώμα μου, πως χάθηκε η λεβεντιά σου; Πού λησμόνησες την αρχοντιά σου; έφυγε το...

More Articles Like This