Home / Πολιτικη / ΔΕΝ ΧΩΡΑ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΔΕΝ ΧΩΡΑ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Στην προεκλογική αναμέτρηση κύριο ρόλο, για την αντιμετώπιση των λαϊκιστών και των πολιτικών απατεώνων, θα παίξει η “θανατηφόρα” ερώτηση: “Τα λεφτά πού θα τα βρείτε, για να υλοποιήσετε αυτά που ξεδιάντροπα που υπόσχεσθε;” – Αυτή την ερώτηση πρέπει επίμονα να θέτουν οι πολίτες

_lefta-euro komata-apotelesmata-ellinikes-ekloges

Οι επικείμενες εκλογές στις 25/1, δίνουν την ευκαιρία στα αστικά-ευρωπαϊκά κόμματα, να κάνουν ένα ξεκαθάρισμα των θέσεων και απόψεων τους και να τονίσουν με ειλικρίνεια αυτά πού θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αν συμμετάσχουν μετεκλογικώς σε μία συμμαχική κυβέρνηση.
Με τον όρο ευρωπαϊκά κόμματα, εννοούμε πλέον εκείνα πού πραγματικά επιζητούν την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ και σε μια δημιουργική, δημοκρατική και οικονομική πορεία στους κόλπους τους.
Από αυτή την άποψη αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, πού πρόσφατα και κατηγορηματικά επιβεβαίωσε ο αρχηγός του Ποτάμιου τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος του.
Εξάλλου από τα ευρωπαϊκά κόμματα που άσκησαν και κατά το παρελθόν την εξουσία, περιμένουμε εξηγήσεις για το πώς καταλήξαμε στη χρεοκοπία, άλλα και αυτοκριτική και συγγνώμη για τα θανάσιμα λάθη τους.
Είναι καιρός τα κόμματα εξουσίας να εγκαταλείψουν την αλαζονική και υπερφίαλη στάση τους και να δώσουν στο εκλογικό σώμα τις αναγκαίες εξηγήσεις για το θέμα της χρεοκοπίας, που ταλανίζει όλους τους πολίτες.
Χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις για την ομαδική παράκρουση που κατέλαβε το πολιτικό σύστημα της χώρας και πού οδήγησε σε τρελές παροχές και σπατάλες που σίγουρη κατάληξη θα είχαν την πτώχευση της εθνικής οικονομίας, όπως και έγινε.
Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, εν μέσω χρεοκοπίας, τρόικας και μνημονίων, επέτρεψαν να έλθουν στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά σκάνδαλα πολιτικών στελεχών, υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και μεσαζόντων και απλών πολιτών, ώστε η δικαιοσύνη ανεξάρτητη και απερίσπαστη να επιληφθεί όλων αυτών των δυσωδών υποθέσεων και να προχωρήσει στη δικαστική εκκαθάριση τους.
Όμως τα κόμματα εξουσίας, ως κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-, δεν τόλμησαν να προβούν στις βασικές, τολμηρές μεταρρυθμίσεις, πού χρειάζεται ή αναγέννηση της χώρας, με πρώτη και κύρια τον δραστικό περιορισμό του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Το μεγάλο κράτος και σε τέτοια έκταση, ώστε να μην γνωρίζει κανείς από πόσα κομμάτια αποτελείται -δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ κ.λπ- και σε αριθμό υπαλλήλων -τουλάχιστον 1 εκατομμύριο στις δόξες του και κατά τον δανειακό παροξυσμό- και σε πνιγηρή γραφειοκρατία -πού μετράει χιλιάδες νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, κοινές υπουργικές αποφάσεις πλειόνων υπουργών και ερμηνευτικές εγκυκλίους-παραμένει σχεδόν ανέπαφο.
Συγχωνεύτηκαν μερικές υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, χωρίς ουσιαστικά να καταργηθούν και να απολυθούν υπάλληλοι, περιορίστηκε ο αριθμός των υπαλλήλων λόγω συνταξιοδοτήσεων και απαγόρευσης των παλαιών μαζικών διορισμών των κομματικών στρατών, ενώ στον τομέα της γραφειοκρατίας, όχι μόνο δεν επήλθε μείωση, άλλα αντιθέτως είχαμε επαύξηση των χαρτιών και των διατυπώσεων που απαιτούνται για ψύλλου πήδημα.
Επείγει, επομένως, η βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η μείωση του κράτους.
Όλα αυτά πρέπει να τα ενστερνιστούν τα κόμματα, να τα αναγράψουν στα προγράμματα τους και να τα υλοποιήσουν στη μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει, αφού το εκλογικό σώμα δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει σε κάποιο την αυτοδυναμία, που σε τελευταία ανάλυση κανένας νουνεχής πολιτικός αρχηγός δεν θα ήθελε, ενόψει των πολλών δυσχερών οικονομικών προβλημάτων.
Ο αρχηγός της ΝΔ, υποσχέθηκε αμέσως μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, ότι θα δώσει στον Λαό όλη την αλήθεια για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, με στοιχεία και αριθμούς.
Πραγματικά χρειάζεται μια υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, όχι μόνο για να γνωρίζουν που ακριβώς βρισκόμαστε από κάθε άποψη, άλλα και για να είναι σε θέση, ένας έκαστος, να κρίνει τις λαϊκίστικες και εξωπραγματικές οικονομικές υποσχέσεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που την πολιτική εξαπάτηση των πολιτών την έχουν αναγάγει σε βασικό μέσο κατάληψης της εξουσίας.
Στην προεκλογική αναμέτρηση, κύριο ρόλο θα παίξει για την αντιμετώπιση λαϊκιστών και πολιτικών απατεώνων, η θανατηφόρα ερώτηση:
Τα λεφτά που θα τα βρείτε για να υλοποιήσετε αυτά που υπόσχεστε;
Και αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνουν βασικά οι πολίτες, ώστε να αντιμετωπίζουν δυναμικά και αποφασιστικά τους απατεώνες της πολιτικής, πού προσπαθούν να τους υποκλέψουν την ψήφο τους, με παραμυθένιες υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Έτσι δεν θα επαναληφθεί το τσουνάμι των υποσχέσεων, που έρριξε στην κυκλοφορία το ΠΑΣΟΚ το 1981, ή και αν επαναληφθεί από τον Σύριζα, όπως ήδη γίνεται, θα πέσει στο κενό και δεν θα επιφέρει κομματικά κέρδη. Με την αλήθεια και τη γνώση, θα θωρακίσουμε την κρίση των πολιτών και τη δημοκρατία.
Άλλα την αλήθεια για την πολιτική και την οικονομία, οφείλουν να δώσουν στον λαό όλα τα κόμματα, στα πλαίσια ενός προγράμματος έντιμου και δυνάμενου να πραγματοποιηθεί στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Παράλληλα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και στο ευρώ, για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, για την προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας, την αναστήλωση του εκπαιδευτικού συστήματος και της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών.
Εξάλλου καλό θα ήταν αποφευχθεί η ακραία” πόλωση, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων.
Παναγιώτης Μποκοβός