Home / Κοινωνια / ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ 13ΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ 13ΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 13ΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΟΓΑ

sintakseis150 sintaksi

Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη

Με αισιοδοξία και κοινωνική ευαισθησία υπόσχεται να αντιμετωπίσει τα «καυτά» ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης η νέα Κυβέρνηση.

Τα νέα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν από χθες επιδοθεί σε μπαράζ πολλά υποσχόμενων δηλώσεων και εξαγγελιών σχετικά με την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν μέσω των μνημονίων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κος. Δημ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι «Για την Κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για την κοινωνική ασφάλιση, δε μας δεσμεύει το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη»

Παράλληλα προανήγγειλε την κατάργηση των διατάξεων που οδήγησαν σε μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, αλλά και σε δραματική μείωση του εφάπαξ μέσω του περιβόητου μαθηματικού τύπου νέου υπολογισμού, για τον οποίο δήλωσε ότι «θα επανεξεταστεί.

Επίσης εξήγγειλε την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις αλλά και όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας.

«Θα ξεκινήσουμε με το κοινωνικό πακέτο, κυρίως για την ανθρωπιστική κρίση και κάποια πράγματα που αφορούν στον τομέα της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τουλάχιστον να σταματήσει η λεηλασία και να γίνει μια καινούργια αρχή» ανέφερε στον Ant1 ο κ. Στρατούλης.

Για την 13η σύνταξη ανέφερε ότι θα αποκατασταθεί άμεσα σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ το μήνα, αφού είναι έτοιμο το νομοσχέδιο. «Έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας και θα υλοποιήσουμε όλα όσα είπαμε προεκλογικά γιατί για αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός,  έχουμε πει ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι να σταματήσει η μείωση των συντάξεων και δεύτερο η επαναφορά της 13ης σύνταξης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης. Διευκρίνισε, όμως ότι αυτό δε θα προλάβει να υλοποιηθεί ως το Πάσχα.

Επίσης ο κ. Στρατούλης είπε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα επιστραφούν τα 360 ευρώ στους ηλικιωμένους ανασφάλιστους του ΟΓΑ.

Τέλος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ΚΕΠΑ όπου ανέφερε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ

Τη σκυτάλη στο μπαράζ δηλώσεων και εξαγγελιών προς τους εργαζόμενους έλαβε ο νέος Υπουργός Εργασίας κος. Πάνος Σκουρλέτης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εργασίας , προαναγγέλλοντας την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ), καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Η εφαρμογή του μέτρου θα συνδυαστεί με μία σειρά άλλων πολιτικών, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν «ανάσες», όπως π.χ. αυτή της ρύθμισης χρεών προς τα Ταμεία και την εφορία.

Επίσης ο Υπουργός δεσμεύθηκε για την επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις , την κατάργηση του «χουντικού», όπως τον χαρακτήρισε, νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Στην αναφορά του απερχόμενου Υπουργού Γιάννη Βρούτση ότι «οι πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος», ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι «τα αποτελέσματα επηρεάζονται από τις προθέσεις» και πρόσθεσε ότι το κράτος έχει συνέχεια.

Ο νέος υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το προσωπικό και τις υπηρεσίες του υπουργείου και υποστήριξε ότι το υπουργείο Εργασίας θα αποτελέσει στο εξής «πρότυπο διαφορετικής λειτουργίας και θα σταθεί δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του».

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;;;

Απάντηση στην ερώτηση «από πού θα βρεθούν τα χρήματα και τα ισοδύναμα για να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές που προαναγγέλλουν τα στελέχη την Κυβέρνησης, περιμένουμε εντός των επόμενων ημερών, αφού αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια τους οι νέοι Υπουργοί και μπουν σε διαδικασία εφαρμογής των εξαγγελιών και παραγωγής νομοσχεδίων,  καθώς είναι προφανές ότι για να δοθούν τόσο μεγάλες παροχές, αυξήσεις σε συντάξεις, για να γίνουν επαναπροσλήψεις και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και όλα όσα υπόσχεται η νέα Κυβέρνηση, από κάπου θα πρέπει να εξασφαλίσει και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.

Ε

ΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  διαβεβαίωσε ότι «οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες μέχρι το τελευταίο ευρώ , όχι μόνο για τον Γενάρη, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτη, αλλά όλο το χρόνο», είπε ο κ. Στρατούλης.

«Εμείς ήρθαμε να σταματήσουμε τις μειώσεις των συντάξεων και να ανακουφίσουμε τους συνταξιούχους, τα όποια προβλήματα προκύπτουν θα τα λύνουμε άμεσα και με κοινωνική ευαισθησία και με κριτήριο ότι πάνω από όλα είναι τα συμφέροντα των συνταξιούχων και των εργαζομένων», τόνισε.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του νέου γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιά, ο οποίος μιλώντας στο Mega εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως τον Μάρτιο «τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά» ως προς την πληρωμή των συντάξεων, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «θα βρούμε μέχρι τότε λύση».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ

ΕΡ. «Ονομάζομαι Ειρήνη Σ. και είμαι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ από το 1994 ,έχω πληρώσει όλες τις εισφορές μου στο ταμείο του ΟΓΑ και φέτος θα έβγαινα στην σύνταξη μιας και είμαι από τους τυχερούς της γενιάς του 48 που μας παράτειναν στα 67. Ο ανταποκριτής της περιοχής μου μου είπε ότι δεν δικαιούμαι συντάξεως διότι δεν προκύπτει αγροτικό εισόδημα .Στην κατοχή μου έχω ένα αγροτεμάχιο σε μακρινή απόσταση το οποίο και νοικιάζω και ένα αγροτεμάχιο με ελιές το οποίο λάδι χρησιμοποιώ για ιδία χρήση. Όλα δηλωμένα κανονικά και νόμιμα στην εφορία. Σας παρακαλώ ενημερώστε με τι πρέπει να κάνω?»

ΑΠ: Ο ΟΓΑ για δώσει σύνταξη πλέον ζητάει να αποδεικνύεται αγροτικό εισόδημα τα 5 τελευταία έτη καθώς και να πληρούνται και κάποιες άλλες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό, να συγκεντρώσετε όλα σας τα έγγραφα και να υποβάλλετε εμπεριστατωμένο φάκελο στον ΟΓΑ. Εφόσον το αίτημά σας απορριφθεί μπορείτε να κάνετε ένσταση, βασισμένη στους λόγους απόρριψης που θα αναλύονται στην απόφαση.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος  – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100

E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR ΦΑΞ:       2551031030