9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ : ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ipologismos-sintaksis150 sintakseis-150

Ισορροπία τρόμου στα ασφαλιστικά Ταμεία περιγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έχει φτάσει στα  1,189 δισ. ευρώ, προκαλώντας πονοκέφαλο στις Διοικήσεις των Ταμείων.

- Advertisement -

Η κρατική χρηματοδότηση για το 2015 θα είναι μειωμένη, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές δεν προβλέπεται να  αυξηθούν σημαντικά, ενώ αυξημένη προϋπολογίζεται και η συνταξιοδοτική δαπάνη, αφού οι καταθέσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά το Δεκέμβριο του 2014 κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Καθώς μάλιστα, το ταμειακό έλλειμμα των Ταμείων προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ έναντι 807 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, η κυβέρνηση προεξοφλεί μείωση των επικουρικών συντάξεων, με βάση την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας καθώς και μείωση των εφάπαξ.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που εμφανίζει το Υπουργείο Οικονομικών, τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά Ταμεία είχαν όλο το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου συνεχώς έλλειμμα, το οποίο κάλυπταν είτε μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, είτε με εσωτερικό δανεισμό. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ τα έσοδα για τον Μάρτιο ήταν 1,021 δισ. ευρώ έναντι εξόδων 1,552 δισ. ευρώ, ήτοι έλλειμμα της τάξης των 530,79 εκατ. ευρώ. Ίδια κατάσταση και τον Σεπτέμβριο, με έσοδα 1,204 δισ. ευρώ και έξοδα 1,696 δισ. ευρώ, ήτοι «τρύπα» 491,78 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στον ΟΑΕΕ, καταστροφικό θεωρείται το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, με τα έσοδά του μειωμένα κατά 12,84% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Έλλειμμα καταγράφει στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων χωρίς να υπολογίζεται η κρατική επιχορήγηση και το ΕΤΕΑ. Μάλιστα, πριν από τις μειώσεις στις συντάξεις κατά 5,2% τον Ιούλιο, τα έσοδα του Ταμείου ήταν μεταξύ 117,6 και 194,6 εκατ. ευρώ και τα έξοδα από 253 έως 269 εκατ. Ευρώ.

Ενόσω δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο η ανασφάλεια των συνταξιούχων αλλά και όσων πρόκειται να βγουν σε σύνταξη μεγαλώνει καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων έχει εξαγγείλει με σαφήνεια τι μέλει γενέσθαι με τα ασφαλιστικά ταμεία και από πού θα βρει πόρους για να καλύψει τα ελλείμματα και να  εξασφαλίσει την καταβολή της σύνταξης στους δικαιούχους.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ;

ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η επερχόμενη αλλαγή της Κυβέρνησης φέρνει ξανά στο προσκήνιο το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, της αύξησης ή μη των ορίων ηλικίας και των ετών υπηρεσίας και της εφαρμογής ή όχι του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης από 1-1-2015 και μετά.

Ωστόσο οι εξαγγελίες των «μνηστήρων» της Κυβέρνησης ουδόλως έχουν να κάνουν με αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα, αντίθετα περιορίζονται σε γενικότητες και σε ανούσιες επιθέσεις η μία προς την άλλη πλευρά και εκατέρωθεν.

Θα πρέπει δε να τονίσουμε ότι, λόγω προεκλογικής περιόδου, έχουν μπει «στον πάγο» όλες οι αναμενόμενες εφαρμοστικές εγκύκλιοι σχετικά το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από 1-1-2015 και σε ποιους τελικά θα εφαρμοστεί καθώς και οι πίνακες με υπολογισμό των καταβλητέων ποσών συντάξεως από την νέα χρονιά και εφεξής.

Προεκλογικές ελπίδες δε έχουν γεννηθεί σε χιλιάδες εργαζόμενους για πιθανή μείωση των ορίων ηλικίας και των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας για συνταξιοδότηση, παρά τα όσα ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Εντούτοις, το τοπίο είναι θολό και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η νέα Κυβέρνηση θα αγγίξει το θέμα του ασφαλιστικού και αν αυτό θα είναι προς όφελος ή όχι των ασφαλισμένων, γι’  αυτό και όλοι οι ενδιαφερόμενοι αλλά και όσοι παρέχουν συμβουλές επί των ασφαλιστικών ζητημάτων θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και φειδωλοί, ώστε να μην δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους ασφαλισμένους, που αργότερα μπορεί να διαψευστούν.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΕΡ: «Είμαι δάσκαλος, γεννήθηκα 4/12/1959 , διορίστηκα στις 28/12/1984,ανέλαβα υπηρεσία στις 10/1/1985. Είμαι παντρεμένος και έχω τρία παιδιά. Το μικρότερο γεννήθηκε το 1994. Θεμελίωσα 25/ετία το 2010. Δεν έχω δουλέψει επίσημα πουθενά αλλού (δηλαδή δεν έχω ένσημα).

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1.Τα χρόνια αρχίζουν να μετρούν από την ημέρα του διορισμού ή την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας;

2.Πότε βγαίνω στη σύνταξη;

Α)Με τη λήξη του διδακτικού έτους 2018/2019 (31/8/2019) ή του σχολικού έτους (21/6/2019); Θα έχω υπηρεσία 34 χρόνια και 8 μήνες και θα είμαι 60 ετών.

Β)με τη λήξη του σχολικού έτους 2019/20 (21/6/2020);

Επίσης έχω θητεία στο στρατό 22 μήνες σαν στρατιώτης. Για ποιο λόγο θα ήταν προς το συμφέρον μου να αναγνωρίσω τη θητεία μου;

Σας ευχαριστώ. Πασχάλης Μ.»

ΑΠ: Τα χρόνια υπηρεσίας αρχίζουν να μετρούν από την ημέρα διορισμού, εφόσον αυτή δεν απέχει παραπάνω από ένα μήνα από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, 3 τουλάχιστον μήνες πριν τη συμπλήρωση των 35 ετών υπηρεσίας εκδίδεται και κοινοποιείται στον εκπαιδευτικό πράξη με την οποία βεβαιώνεται αιτιολογημένα ο χρόνος υπηρεσίας που συμπληρώνει ο υπάλληλος. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Υπουργείο Παιδείας για να ενημερωθείτε εάν όντως θα έρθει και φέτος τέτοια βεβαίωση. Κάθε χρόνο δε εκδίδεται ανάλογη εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης , οπότε θα πρέπει να δηλώσετε παραίτηση με βάση αυτή. Πάντως θα πρέπει να είναι συμπληρωμένη η 35ετία για να βγείτε. Επαναλαμβάνω περιμένετε την εγκύκλιο αλλά επικοινωνήστε και ο ίδιος με το Υπουργείο, καθώς λόγω προεκλογικής περιόδου μπορεί να καθυστερήσει.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΙΚΑ

ΕΡ: «Γεννήθηκα στις  06/06/1963. Το Φεβρουάριο 2015 έχω 33 χρόνια δουλειάς, ήτοι 9.900 ένσημα ΙΚΑ. Έχω ανήλικο παιδί και έχω κατοχυρώσει από το 2010.Είμαι στην 28η κλάση. Να φύγω τώρα ή να περιμένω να φύγω το Φεβρουάριο του 2015.Σοφία Ε.»

ΑΠ: Αν με ρωτάτε για τον τρόπο υπολογισμού από το νέο έτος και μετά, θεωρώ ότι σε κάποιον που είναι υψηλόμισθος όπως εσείς δεν θα έχει μεγάλες διαφορές η σύνταξη με το νέο ή τον παλιό τρόπο υπολογισμού. Όμως δεν έχουμε ακόμα πίνακες από το ΙΚΑ ούτε την εφαρμοστική εγκύκλιο για το θέμα και είμαστε σε αναμονή.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος  – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100

E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR ΦΑΞ:       2551031030

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πέντε (5) εκατ. ευρώ της «ΠΑΜΘ» για το νέο Νοσ/μειο Κομοτηνής

Ο Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δήλωσε Ανεξάρτητος και έγινε Αντιπεριφερειάρχης

Ο Χρήστος Μέτιος τον τοποθέτησε στον τομέα Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας ΑΜΘ – Για φθηνή συναλλαγή του Τζιχάν Ιμάμογλου κάνει λόγο η...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Διδ/χο

Δράση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την θεομηνία, κατοίκους της Καρδίτσας Συνεχίζεται από χτες...

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές –...

Τι απέγινε ο δράκος της Θράκης;

Παραμένει άγνωστος ο δράστης σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, που έδρασε από το 1988 μέχρι το 1990

More Articles Like This