Home / Κοινωνια / ΒΑΛΤΕ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΗΜΑ

ΒΑΛΤΕ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΗΜΑ

Δεν είναι μόνο τα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης που δεν βλέπουν – Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην περιοχή της Μάκρης – Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στις κεραίες της Digea στην Πλάκα – Ζητείται η άμεση παρέμβαση του Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης 

digea-tilekontrol KERAIES-THLEORASHS

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής Μάκρης Αλεξανδρούπολης πληθαίνουν.

“Δεν βλέπουμε τηλεόραση…

Και το μαύρο στις οθόνες, έχει πέσει μετά την μεγάλη θεομηνία που περάσαμε και αφορά όχι μόνον την Digea που είναι άφαντη, αλλά και τα άλλα κανάλια που εκπέμπουν με αναλογικό σήμα, προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά που άφησε η ψηφιακή εποχή με το… “τζαμάτο” σήμα.

Έναν χρόνο μετά την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιμέτωπη με το ψηφιακό μπάχαλο σε όλη τη χώρα αλλά και με την προοπτική καθιέρωσης του νέου ψηφιακού «χαρατσιού» υπέρ της εκπομπής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ένταξη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην «Ψηφιακή Σύγκλιση» για χρηματοδότηση ύψους 638.700 ευρώ για την αγορά και την τοποθέτηση αναμεταδοτών στις ακριτικές περιοχές στις οποίες η Digea δεν υποχρεώθηκε να τοποθετήσει πομπούς και αναμεταδότες.

Οι πολίτες, λοιπόν, θα πληρώσουν μέσω των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων το τηλεοπτικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών!

Ήδη στη Χαλκιδική ο Δήμος Αριστοτέλη πλήρωσε από τον προϋπολογισμό του την τοποθέτηση αναμεταδοτών για να μπορούν οι δημότες να έχουν τηλεόραση!

Συνολικά, το ένα τέταρτο των κατοίκων της χώρας δεν έχει πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα, στοιχείο που βγαίνει στη δημοσιότητα έναν χρόνο μετά την παράδοση των συχνοτήτων στην Digea.

Τότε το θέμα είχε σκοπίμως υποβαθμιστεί από το ίδιο το υπουργείο Μεταφορών και, φυσικά, από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, που με δημόσιες δηλώσεις τους επέμεναν πως η Digea καλύπτει το 95% της χώρας.

Πρόκειται όμως για γεωγραφική και όχι για πληθυσμιακή κάλυψη.

Έναν χρόνο μετά, γίνεται γνωστό από τις διαμαρτυρίες δήμων και περιφερειών πως 180.000 κάτοικοι στη Μακεδονία – Θράκη δεν έχουν τηλεόραση, όπως και ο μισός Νομός Λέσβου και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τους τεχνικούς, απαιτείται να εγκατασταθούν περισσότεροι από 2.500 αναμεταδότες σε όλη τη χώρα.

Το εκτιμώμενο κόστος για την τοποθέτησή τους ανέρχεται από 8 εκατ. ευρώ έως και 20 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον φορέα που κάνει την οικονομική εκτίμηση.

Το κόστος αυτό το μετακύλησε η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες, δηλαδή στους δήμους και στις περιφέρειες, που είναι και οι αποδέκτες των διαμαρτυριών των κατοίκων.

Η ανάληψη της ευθύνης για τους αναμεταδότες από το κράτος μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ εγκυμονεί τον κίνδυνο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χαρακτηρίζει παρόμοια κονδύλια «έμμεση επιδότηση» σε ιδιωτική εταιρεία!

Υπάρχει ήδη μια τέτοια παρέμβαση στην Ισπανία, όπου ακολουθήθηκε αντίστοιχη τακτική.

Όχι μόνο οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών έμειναν χωρίς ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, αλλά υπάρχει και κίνδυνος να τιμωρηθεί η χώρα με πρόστιμο επειδή επιδοτεί έμμεσα μια ιδιωτική εταιρεία, στην περίπτωσή μας την Digea των ιδιωτικών πανελλαδικών καναλιών.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, που ενέκρινε τους όρους του διαγωνισμού, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Λουρόπουλου, αγνόησε όλες τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν τόσο για το ότι πριμοδοτούσε μονοπωλιακά την υπάρχουσα εταιρεία της Digea, (δηλ. της εταιρείας που ανήκει στους Αθηναϊκούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς) που μετείχε στο μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης από το 2009, όσο και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διαγωνισμού.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί ακόμη με το ζήτημα της ψηφιακής τηλεόρασης ή την ΕΕΤΤ, καθώς ο φάκελος των ΜΜΕ, άρα και της ψηφιακής τηλεόρασης, βρίσκεται στα χέρια του Νίκου Παππά.

Παραμένει, λοιπόν, το ερώτημα αν η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης για την ψηφιακή τηλεόραση ή θα διαπραγματευτεί με την Digea για την επόμενη μέρα.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές μέχρι σήμερα, το ψηφιακό σήμα της Digea δεν καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Θράκης.

Π.χ. Στα απομακρυσμένα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης, δεν φθάνει το σήμα.

Το περίεργο όμως, είναι αυτό που συμβαίνει στην περιοχή της Μάκρης Αλεξ/πολης, η οποία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στις κεραίες της Digea της πλάκας, δεν λαμβάνει σήμα, παρά μόνον τριών Αθηναϊκών καναλιών.

Όσον αφορά τη ΝΕΡΙΤ αυτή πότε φέγγει πότε ζαλίζεται.

Το κενό του ψηφιακού σήματος πρέπει να καλυφθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, γιατί στην περιοχή Μάκρης – Δικέλλων κάθε καλοκαίρι ο πληθυσμός των παραθεριστών ξεπερνά τα 25.000 άτομα.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ απευθύνεται τόσο στον Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. κ. Γιώργο Παυλίδη, όσο και στον Δήμαρχο Αλεξ/πολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη για να πράξουν τα δέοντα.

Η δαπάνη για εγκατάσταση αναμεταδότη, δεν είναι πια και τεράστια.

Σ.Κ.