9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, July 2, 2025

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ Β. ΕΒΡΟΥ

Τα κύρια αναχώματα πρέπει να ενισχυθούν και να υπερυψωθούν – Τα αναχώματα από Ν. Βύσσα έως Πύθιο δεν συντηρήθηκαν ποτέ – Πάνω από 300 αντλιοστάσια είναι πλημμυρισμένα – Μεγάλο το κόστος επισκευής τους – Να απαγορευθούν οι χειμερινές καλλιέργειες στις ζώνες κατάκλισης των υδάτων

plimires

Ο Διευθυντής του Γενικού Οργανισμού Εγγειών Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Ορεστιάδας κ. Ορέστης Βουρνέλης, απέστειλε προς τους βουλευτές του Νομού Έβρου το ακόλουθο έγγραφο, με το οποίο κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών στα εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής του Βορείου Έβρου, που οφείλονται στην εκδήλωση των προσφάτων μεγάλων πλημμυρικών φαινομένων

***

- Advertisement -

Γενικότερα, το πλημμυρικό φαινόμενο στο Βόρειο Έβρο γίνεται εντονότερο με το πέρας των χρόνων και ειδικότερα την τελευταία δεκαετία παρατηρείται συχνότερη εμφάνιση του φαινομένου.

Σε γενικές γραμμές έχουν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί ορισμένα προβλήματα που συντελούν στην εμφάνιση πλημμύρας σε διάφορες περιοχές και οικισμούς, με την κατασκευή έργων υποδομής.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Βέβαια σημαντικό θα ήταν οι υποδομές αυτές να συνοδεύονται και με την συμφωνία της Τουρκικής και Βουλγαρικής πλευρά για την διευθέτηση των υδάτων των ποταμών, της εκβάθυνσης τους, της απομάκρυνσης των νησίδων εντός αυτών, αλλά και την υπερύψωση των αναχωμάτων.

Ο ΓΟΕΒ ως υπεύθυνος (με τους ΤΟΕΒ δικαιοδοσίας του) για την άρδευση και αποστράγγιση αγροκτημάτων του Βορείου Έβρου καταθέτει ορισμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ζημίας των εγγειοβελτιωτικών έργων υποδομής και την προστασία τους που προκαλείται από την εκδήλωση του φυσικού φαινομένου και αφορούν άμεσα ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με την συμβολή της πολιτείας μέσω των φορέων της.

zimies-apo-tis-plimmures-ston-ebro

Ειδικότερα:

1. Βελτίωση Αναχωμάτων

Τα αναχώματα είναι το μόνο και ουσιαστικό έργο που κρατά μακριά το νερό από οικισμούς, επιχειρήσεις, αγροτεμάχια και τα έργα υποδομής του κράτους.

Από την στιγμή που οι πλημμύρες έκαναν εντονότερη την εμφάνιση τους τα τελευταία 10-15 χρόνια, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έπρεπε έως σήμερα να είχαν εξάγει ουσιαστικά συμπεράσματα αναλύοντας τα αίτια, όχι μόνο αυτού καθ’ αυτού του φαινομένου, άλλα και της θραύσης των αναχωμάτων.

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών δεν πρέπει να προσφέρουν εφήμερες λύσεις, αλλά λύσεις που συμβάλουν βελτιωτικά στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης εκ νέου ζημίας στα σημεία αποκατάστασης.

Από τα αναχώματα τον βασικό ρόλο διαδραματίζει το κυρίως ανάχωμα που εκτείνεται κατά μήκος των ποταμών, και όχι το υπερβλητό ανάχωμα, εξού και η ονομασία του, εντός του οποίου πέραν των ξηρικών αγροτεμαχίων δεν υπάρχουν οικισμοί, έργα υποδομής και κτηνοτροφικές μονάδες.

Ιδανικό θα είναι, το κυρίως ανάχωμα να ενισχυθεί και να υπερυψωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά τουλάχιστον σε πρώτη φάση απαραίτητο είναι να εντοπισθούν τα χαμηλότερα σημεία του και να υπερυψωθούν στα επίπεδα που απαιτείται.

Γενικότερα η επισκευή των αναχωμάτων πρέπει να συνάδει και με μια εκτενέστερη ανάλυση των αιτιών που προκάλεσε την θραύση τους.

Ειδικότερα για το ανάχωμα που εκτείνεται από την Βύσσα έως το Πύθιο, θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση ανακατασκευής και βελτίωσης του, διότι από κατασκευής του (1950-60) δεν έχει συντηρηθεί ποτέ!

Το ανάχωμα αυτό προστατεύει μια περιοχή περίπου 100.000 στρεμμάτων με πάνω από 350 εγγειοβελτιωτικά έργα εντός αυτής και κτηνοτροφικές μονάδες άλλα παρέχει και την μοναδική προστασία στους οικισμούς της Βύσσας και της παλιάς Σαγήνης.

Επισημαίνεται ότι η πρόσβαση πάνω στο ανάχωμα στα περισσότερα σημεία πλέον είναι αδύνατη λόγω κορυφών που έχουν δημιουργηθεί από την καταστροφή της στέψης του αναχώματος καθώς και της πυκνής και άναρχης βλάστησης.

Στην περιοχή του Ερυθροποτάμου και εντός του ποταμού έχουν δημιουργηθεί λόγω αποθέσεων, μεγάλες νησίδες που κάθε χρόνο επεκτείνονται με αποτέλεσμα να εκτοπίζουν και να πιέζουν το νερό προς τα τοιχώματα των αναχωμάτων διακόπτοντας την συνεχή και ομαλή ροή του ποταμού.

2. Προστασία και εκσυγχρονισμός εγγειοβελτιωτικών έργων

Κατά   την   εκδήλωση   πλημμυρικού   φαινομένου   οι   περισσότερες   ζημιές εμφανίζονται  στα  εγγειοβελτιωτικά  έργα  υποδομής  του   Γ.Ο.Ε.Β  και  των Τ.Ο.Ε.Β και λιγότερο σε οικισμούς και κτηνοτροφικές μονάδες.

Μόνο με την πλημμύρα αυτή, οι Οργανισμοί έχουν πλημμυρισμένα περίπου 300 αντλιοστάσια αρδευτικά και αποστραγγιστικά.

Στα αντλιοστάσια αυτά πλημμυρίζουν τα κτήρια και όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός (επιφανειακοί κινητήρες, κιβώτια γωνιακών μεταδόσεων, ηλεκτρολογικοί πίνακες κτλ) ενώ πολύ σοβαρές ζημίες παρουσιάζονται και στις σωληνώσεις των επιφανειακών δικτύων άρδευσης.

Το κόστος επισκευής κάθε φορά είναι μεγάλο ενώ μόλις επισκευαστούν τα σπασμένα αναχώματα και υποχωρήσουν τα νερά ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να επισκευαστούν τα έργα διότι οι αγρότες ακόμη και από το Μάρτιο μήνα ζητούν να ποτίσουν.

Μια τέτοια επισκευή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα με μεγάλο κόστος και απαιτεί διάφορες ειδικότητες και μηχανήματα ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μην επισκευαστούν όλα και να υπάρξει απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες.

Επιπλέον θα πρέπει να καθοριστούν οι πλημμυρικές ζώνες και από πριν να γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η τεχνητή κατάκλιση με νερό μιας περιοχής.

Ακόμη πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο (εφόσον επιτρέπεται από την Νομοθεσία) της απαγόρευσης χειμερινών καλλιεργειών ή η καλλιέργεια αυτών με ευθύνη του ίδιου του αγρότη σε πλημμυρικές ζώνες που χρησιμοποιούνται για τεχνητή κατάκλιση.

Ο στρατός είναι απαραίτητο να απομακρύνει τα πολυβολεία και τις θέσεις μάχης κατά μήκος των αναχωμάτων που αποτελούν και τα πιο ευαίσθητα σημεία στην συνοχή του αναχώματος.

Όσον αφορά την προστασία των οικισμών, των κτηνοτροφικών μονάδων κτλ, αυτή επιτυγχάνεται αυτόματα με την υλοποίηση των παραπάνω καθώς και με ορισμένες μικροεπεμβάσεις όπως την κατασκευή και την αποκατάσταση περιφερειακών αναχωμάτων (βλέπε περιφερειακό ανάχωμα Δικαίων) καθώς και με την κατασκευή μικρών αποστραγγιστικών αντλιοστασίων και θυροφραγμάτων σε στοχευόμενα σημεία και όχι χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό όπως αυτό συνέβη κατά το παρελθόν.

Ο Διευθυντής του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας

Βουρνέλης Ορέστης

***

Σημείωση Ε.Θ.

Το ανωτέρω έγγραφο κατέθεσαν με Αναφορά τους στην Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου. 

Σ.Κ.

Aegean
Wednesday, July 2, 2025

Latest News

Αλεξανδρούπολη: Στέγη απέκτησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ένας ακόμη χώρος εγκατάλειψης και παραβατικότητας στην καρδιά των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα παίρνει ζωή. Σύμφωνα με...

More Articles Like This