“Η Κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετωπίζει ο ακριτικός Νομός μας” – Τι συζητήθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο Α.Μ.-Θ. – Το Υπουργείο κρατά για τον εαυτό του, την αρμοδιότητα κατασκευής έργων – Απροστάτευτοι οι οικισμοί
Σε ένα απέραντο βαλτότοπο έχει μετατραπεί από τις πλημμύρες ο νομός Έβρου και όπως λένε οι αγρότες, στα χωράφια δεν μπαίνουμε πια να για οργώσουμε, αλλά για αν στήσουμε δίχτυα για.. ψάρεμα.
Ακούγεται ίσως υπερβολικό, αλλά με την φράση τους αυτή, αποδίδουν στην κυριολεξία την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ακριτικό νομό μας.
Η αποτίμηση των εκτεταμένων καταστροφών από τις πλημμύρες που έπληξαν τον Έβρο το διάστημα 2-10 Φεβρουαρίου, και οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στις οποίες είναι αποφασισμένη η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να προχωρήσει προκειμένου να προστατέψει σε έναν πρώτο βασικό βαθμό τουλάχιστον τις κατοικημένες περιοχές, παρ’ οτι δεν έχει αρμοδιότητες ούτε φυσικά και τους αντίστοιχους πόρους για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, απασχόλησαν το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ στην τελευταία του συνεδρίαση.
Επί τάπητος ετέθη και η χρησιμότητα μιας συνεδρίασης του Οργάνου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και των τοπικών φορέων, με στόχο την ολοκληρωμένη αποτύπωση της πολύπαθης περιοχής αλλά και τη χάραξη συγκεκριμένου σχεδιασμού οριστικής αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων.
«Με νύχια και με δόντια σώσαμε τους οικισμούς και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή», τόνισε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης, συμπληρώνοντας την αξίωσή του από την κεντρική διοίκηση ότι «πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, τα πάντα».
Ταυτόχρονα ο κ. Παυλίδης στηλίτευσε το γεγονός ότι «την αρμοδιότητα κατασκευής έργων την κρατά το υπουργείο για τον εαυτό του», και κάλεσε εμφατικά την κυβέρνηση «να σκύψει πραγματικά στο πρόβλημα».
Προσθέτοντας, δε, ότι «σήμερα κανένας οικισμός δεν είναι προστατευμένος», κατέθεσε την αποφασιστικότητά του η Περιφέρεια να προβεί σε δημοπρασίες έργων.
Στη διαχρονικότητα του προβλήματος αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτης Καραλίδης, ο οποίος υπογράμμισε ως θετικό το ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, και έθιξε την αναγκαιότητα να περιέλθουν στην Περιφέρεια οι αρμοδιότητες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Την εκπόνηση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για τον Έβρο, ζήτησε ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» κ. Κωνσταντίνος Μορφίδης.
Για καταστάσεις απόγνωσης στον Έβρο μίλησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Χρήστος Τρέλλης, συμπληρώνοντας πως οι πληγέντες πολίτες πρέπει να απαλλαγούν από πάσης φύσεως οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο.
Την καταστροφή που άφησαν στο πέρασμά τους οι υδάτινοι όγκοι, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο επικεφαλής της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» κ. Βασίλης Τραϊφόρος, εκτιμώντας πως το θέμα πρέπει να καταστεί πολιτικό, και επί του πρακτέου της αντιμετώπισής του, αφενός να ζητηθεί η συνδρομή ειδικών από το εξωτερικό, αφετέρου να υπάρξει χαρτογράφηση των περιοχών που πλήττονται από τις πλημμύρες και ανάλογος σχεδιασμός διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων.
«Ευτύχημα» χαρακτήρισε το ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή παρά την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων η επικεφαλής της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» κ. Κατερίνα Γεροστεργίου, κρούοντας τον κώδωνα της εγρήγορσης για το μέλλον, ενόψει των κλιματικών αλλαγών και δεδομένων των ανθρώπινων παρεμβάσεων στις παραποτάμιες περιοχές όπως σημείωσε.
***
Σημείωση Ε.Θ.
Όπως έχουμε γράψει και σε άλλα φύλλα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, το προνόμιο των άφθονων υδάτινων πόρων που υπάρχουν στον τόπο μας, και που μπορούν να στηρίξουν κάθε είδους καλλιέργειες, από ΕΥΛΟΓΙΑ μετατρέπεται σε ΚΑΤΑΡΑ.
Και όπως έγραψε προχθές (φύλλο Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου 2015) στην εφημερίδα μας ο κ. Χρήστος Χατζόπουλος, σε λίγα χρόνια, με την συνεχή φυγή του ανθρώπινου δυναμικού, τα νερά των πλημμυρών θα κατακλύζουν άδεια σπίτια, στις πεδινές εκτάσεις, χωρίς κατοίκους.
Αλήθεια, ποια ελπίδα μπορούμε πλέον να δώσουμε στους Ακρίτες των συνόρων μας για να παραμείνουν στα σπίτια τους;
Σ.Κ.