Οι θυελλώδεις άνεμοι που έφθασαν τα 11 μποφόρ (δηλ. ταχύτητα 140 χιλιομέτρων), προκάλεσαν μεγάλες ζημιές – Και μετά ήλθαν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με διακοπές μεγάλης διάρκειας – Στο τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ αξίζουν έπαινοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, για να μην καταρρεύσει το δίκτυο
Με το “αριστερό” και όχι με το “δεξί” μας μπήκε ο Φεβρουάριος.
Οι θυελλώδεις άνεμοι που έφθασαν τα 11 μποφόρ (δηλ. ταχύτητα 140 χιλιομέτρων) και που επικράτησαν σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Θράκη γενικότερα και τον Έβρο, χωρίς συνέπειες.
Ήταν τόσο μεγάλη η ένταση των φαινομένων που για πρώτη φορά, ύστερα από πολλές δεκαετίες, είδαμε από τον άνεμο, να σπάζουν τα κρύσταλλα βιτρινών, να ξηλώνονται τέντες και να πέφτουν στύλοι του ηλεκτρικού.
Και βέβαια για μια ακόμη φορά συνειδητοποιήσαμε το γεγονός ότι ο σημερινός πολιτισμός μας, στηρίζεται στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Χωρίς αυτό τα πάντα παραλύουν. Ούτε φούρνος μπορεί να βγάλει ψωμί, ούτε φωτισμός στο σπίτι, ούτε ραδιόφωνο, τηλεόραση, μουσική, αλλά ούτε βέβαια και internet κ.λπ.
Η δε περίφημη ηλεκτρική διακυβέρνηση που θέλουμε να δομήσουμε στην Ελλάδα εξαρτάται από τον ηλεκτρισμό, που δυστυχώς πέφτει και αυτός θύμα των φυσικών φαινομένων.
Αλλεπάλληλες ήταν οι διακοπές του ηλεκτρικού τόσο μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, όσο και σε οικισμούς που πολλοί από αυτούς όπως Μάκρη, Δίκελλα, Μεσημβρία, Νέα Χηλή κ.λπ., έμειναν χωρίς ηλεκτρικό επί ένα ολόκληρο 24ώρο, χωρίς μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, να γνωρίζει κανείς εάν τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης, έχουν λυθεί αποτελεσματικά.
Χωρίς ρεύμα έμειναν και οι Φέρες, το Μοναστηράκι και πολλά άλλα χωριά.
Το περίεργο είμαι ότι το ηλεκτρικό σύστημα της ΔΕΗ, άντεξε και τα πήγε περίφημα καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου που έπνεαν οι θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή.
Οι διακοπές και τα προβλήματα άρχισαν μόλις κόπασαν οι άνεμοι.
Και αυτό συνέβη, όπως μας εξήγησαν τεχνικοί της ΔΕΗ, διότι οι νότιοι άνεμοι μετέφεραν αλάτια που επικάθισαν στους μονωτήρες και προκάλεσαν βραχυκυκλώματα σε μετασχηματιστές και στον υποσταθμό της Παλαγίας.
Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, που υπό μορφήν λάσπης, επικάθισε στο δίκτυο του ηλεκτρισμού, επιδεινώνοντας τα προβλήματα.
Παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι καταναλωτές, νομίζουμε πως πρέπει να απονείμουμε εύσημα στο τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ που με επικεφαλής τον μηχανικό κ. Γιάννη Βαβία, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη την νύκτα, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες μέσα στον αέρα και την βροχή, για να κρατήσουν το σύστημα σε λειτουργία.
Είναι κάτι που πρέπει να τονίσουμε και να επαινέσουμε.
Η ταλαιπωρία όμως του Φλεβάρη, που ξεκίνησε όπως είπαμε “ανάποδα”, δεν τελειώνει εδώ.
Γιατί με την ανεμοθύελλα, ήρθαν ξανά οι πλημμύρες στον Έβρο, καθώς αυτή την στιγμή κατεβαίνουν τεράστιες ποσότητες υδάτων από την Βουλγαρία και τα ήδη ταλαιπωρημένα αναχώματα, είναι αμφίβολο εάν θα αντέξουν.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μας, η γέφυρα των Μαρασίων έχει καλυφθεί από τα νερά, ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία σε τμήμα της Εγνατίας οδού που έχει καλυφθεί από τα νερά.
Οι ώρες είναι κρίσιμες και όλες οι Υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Οι επί μέρους περιγραφές των ζημιών που προκλήθηκαν από την ανεμοθύελλα, όπως π.χ. στο λιμάνι της Μάκρης όπου βούλιαξαν ελλιμενισμένα σκάφη, δεν μπορούν να προσθέσουν τίποτα παραπάνω στην γενική εικόνα της θεομηνίας που όλοι βιώσαμε το Σαββατοκύριακο.
Σε γενικές γραμμές, ο Θεός να βάλει το χέρι του για τα επερχόμενα.
Σ.Κ.