9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Οι προϋποθέσεις, οι εκπτώσεις και αποποινικοποίηση των οφειλών στα Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ – Οι βασικές διατάξεις

xeri-dinei-lefta150 ofeiles-thumb-large

Μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου (στις 30/4) μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να “μπουν” στις 100 δόσεις όσοι χρωστούν εισφορές, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής και χρέη έως 500.000 ευρώ από ενοίκια (αν νοικιάζουν ακίνητα) ή συντάξεις και επιδόματα που παρατύπως έχουν λάβει από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τις προϋποθέσεις και τις εκπτώσεις προβλέπει, μαζί με την αποποινικοποίηση των οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και τη δυνατότητα επιλογής από τους ελεύθερους επαγγελματίες έως και 3 χαμηλότερων ασφαλίστρων έως τα τέλη του 2016, το τελικό σχέδιο νόμου.
Οι βασικές διατάξεις έχουν ως εξής:
1 Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές στα Ταμεία πλην του ΝΑΤ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η Φεβρουαρίου 2015 με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά από την 1η Φεβρουαρίου 2015 οι τρέχουσες εισφορές.
2 Οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα θα είναι 100% για εφάπαξ καταβολή, 70% έως 50 δόσεις και 50% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις.
Σε έως 150 δόσεις με έκπτωση επί των προσαυξήσεων κατά 50% θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ του δημοσίου και των ΟΤΑ που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών κ.α
3 Το επιτόκιο αποπληρωμής των οφειλών, το οποίο επιβάλλεται για ποσό οφειλής άνω των 5.000 ευρώ ορίζεται σε 3% ετησίως, ενώ συγχωρείται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης μέχρι του ενός μηνός ανά 12μηνο πρόγραμμα ρύθμισης.
Όσοι χάνουν τη ρύθμιση θα μπορούν να μπαίνουν στην πάγια (12 δόσεις).
Για ποσά οφειλής έως 5.000 ευρώ δεν θα επιβάλλεται ετήσια προσαύξηση (οφειλές έως 5.000 ευρώ έχει το 25% των ενεργών οφειλετών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, 89.700 ασφαλισμένοι).
4 Αναστέλλονται οι διώξεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έως τις 31 Μαρτίου του 2016 για ασφαλισμένους φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το έτος χρήσης 2014 (τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι τις 31/3/2016).
5 Παρέχεται δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ και στην τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, και να παραμείνουν στην κατηγορία επιλογής τους μέχρι 31-12-2016.
6 Καταργούνται οι ποινές για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.
7 Σε 100 δόσεις μπορούν να ρυθμίζονται οφειλές από επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων έως 500.000 ευρώ.
8 Θεσπίζεται ρητά η αλληλέγγυα ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (μετόχων ή εταίρων κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10%) για την καταβολή οφειλόμενων οφειλών κατά το χρόνο διάλυσης τους.
9 Λογίζονται ως μισθοί υπερημερίας (εκτός των τελεσίδικα επιδικασθέντων) οι μισθοί που συμφωνήθηκαν με δικαστικό ή εξώδικο συμβιβασμό ή ανακαλούνται ακόμα και Πράξεις Επιβολής Εισφορών ώστε το ΙΚΑ να μπορεί να εισπράττει τις εισφορές που οφείλονται.
10 Περιορίζεται από τις 20 στις 15 εργάσιμες ημέρες (και ορίζεται στις 30 αν η διεύθυνση του οφειλέτη είναι στο εξωτερικό) η προθεσμία παραλαβής της συστημένης Ατομικής Ειδοποίησης του ΚΕΑΟ προκειμένου να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του ο οφειλέτης.
Γιώργος Γάτος

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This