9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΧΑΡΑΤΣΙ” ΤΗΣ Α.Ε.Π.Ι.

Δικαιώθηκαν από το δικαστήριο 156 καταστηματάρχες των Σερρών – Είχαν μηνυθεί από την Α.Ε.Π.Ι. για την μουσική που έπαιζαν στα καταστήματά τους – Τώρα περνούν στην αντεπίθεση και θα ζητήσουν αποζημιώσεις για συκοφαντική δυσφήμιση – Όμως το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων, παραμένει άλυτο

RADIOFONO-NOTES150 aepi-1508x706_c

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ ασχολείται με το θέμα του “χαρατσιού” που επιβάλλει η ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι.) σε καταστήματα, καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ. επειδή έχουν ένα ραδιόφωνο ή μια τηλεόραση στο μαγαζί τους και ακούνε μουσική.
Κατά την Α.Ε.Π.Ι., η ακρόαση δεν αφορά τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, αλλά τους πελάτες του, γι’ αυτό πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα δικαιώματα.
Κι αν δεν έχει να πληρώσει, καλείται η Αστυνομία να κάνει προανάκριση για το αδίκημα και να παραπέμψει τους… “ενόχους” στο ακροατήριο.
Είναι η μοναδική ίσως περίπτωση που η Ελληνική Αστυνομία, γίνεται “όργανο” μιας Ιδιωτικής Ανώνυμης Εταιρείας.
Όπως επίσης αποτελεί μοναδικότητα το γεγονός ότι για την έναρξη λειτουργίας ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν χορηγείται η σχετική άδεια, εάν δεν έχουν πληρωθεί προκαταβολικά τα δικαιώματα της Α.Ε.Π.Ι.
Δεν είναι όμως μόνον τα καφενεία και τα εστιατόρια που υφίστανται το ανηλεές κυνηγητό της Α.Ε.Π.Ι.
Είναι και οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα της περιφέρειας, που κάθε τόσο βρίσκονται στα δικαστήρια, γιατί η Α.Ε.Π.Ι. απαιτεί δικαιώματα, όχι επί των κερδών, αλλά επί του ΤΖΙΡΟΥ των ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε.
Κάτι που δεν απαιτεί ούτε το Δημόσιο.
Έχουμε διεκτραγωδήσει πολλές φορές το άθλιο και μονοπωλιακό καθεστώς, που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, για χατήρι της Α.Ε.Π.Ι.
Μόνο που τώρα φαίνεται κάτι να αλλάζει.
Κάτι να ραγίζει στην υπόθεση της Α.Ε.Π.Ι., μετά την Απόφαση-σταθμό που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Σερρών, δικαιώνοντας 156 καταστηματάρχες, που είχαν μηνυθεί ότι δεν πλήρωσαν τα ποσά που απαιτεί η εταιρεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ανεξάρτητος – νέα του ν. Σερρών, οι 156 καταστηματάρχες που μηνύθηκαν από την ΑΕΠΙ αθωώθηκαν γιατί κατά τον έλεγχο που έκανε ο αντιπρόσωπος της Α.Ε.Π.Ι. δεν συνοδευόταν από ένστολο αστυνομικό.
Οι καταστηματάρχες κρίνουν «θολό» το σύστημα με το οποίο η Α.Ε.Π.Ι. χρεώνει το κάθε κατάστημα που διαθέτει ηχητικά συστήματα, ενώ θεωρούν ότι οι απαιτήσεις της προκαλούν ασφυξία στον χώρο της εστίασης, καθώς εκατοντάδες επιχειρηματίες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ώστε να εξασφαλίσουν την άδεια της Α.Ε.Π.Ι. με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις…
Αρκετοί καταστηματάρχες προκειμένου να γλυτώσουν από «μουσικό χαράτσι», όπως το χαρακτηρίζουν, καταφεύγουν σε… «τεχνάσματα», όπως να μην τοποθετούν σε εμφανή σημεία ραδιόφωνα, τηλεοράσεις ή άλλες συσκευές που αναπαράγουν μουσική προκειμένου να μην καταστεί απαραίτητη η καταβολή του τέλους.
Η Διοίκηση της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών στάθηκε στο πλευρό των εναγομένων, έχοντας οργανώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα συγκεντρώσεις και βοήθησε ώστε να ενημερωθούν για την υπόθεσή τους από τον Νομικό Σύμβουλο του σωματείου Σ. Μανουσίδη.
Ο πρόεδρος του ΔΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς που πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση και την οργάνωση των μελών αισθάνεται δικαιωμένος για το αίσιο τέλος που είχε η υπόθεση «κόντρα σε όσους θέλουν να επιβάλλουν σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς ένα εκτός τόπου και χρόνου μουσικό χαράτσι…».
Πλέον οι καταστηματάρχες περνούν στην αντεπίθεση και μηνύουν την ΑΕΠΙ για συκοφαντική δυσφήμηση και θα ζητήσουν και αποζημίωση.
***
Σημείωση Ε.Θ.
Αυτά αναφέρει το ρεπορτάζ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, οι επιχειρηματίες δεν αθωώθηκαν, αλλά αποσύρθηκε απλώς το κατηγορητήριο.
Αυτό σημαίνει πως η Α.Ε.Π.Ι. θα επιστρέψει, αφού η ισχύουσα νομοθεσία είναι με το μέρος της.
Και δεν έχει τροποποιηθεί (θυμίζουμε τις κινητοποιήσεις των καταστηματαρχών, μέσω του Επιμελητηρίου Έβρου), γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν πρόλαβε…
Εν ολίγοις, το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων, μέσω της Α.Ε.Π.Ι. και άλλων παραφυάδων, όπως οι Εταιρείες Συγγενικών Δικαιωμάτων, δεν περιμένουμε εύκολα να επιλυθεί.
Και κάποιοι θα καλοπερνούν, χωρίς να κάνουν τίποτα, παρά την κρίση που μαστίζει την ελληνική αγορά, εις υγείαν των κορόιδων, γιατί έτσι… λέει ο νόμος!!!
Σ.Κ.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This