9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑ 42% ΤΟ… ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΡΤ”

Οι Έλληνες θα πληρώνουμε τέσσερα (4) ευρώ τον μήνα, για την λειτουργία της Κρατικής Τηλεόρασης μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, βλέπουμε, δεν βλέπουμε

anoigei-i-ert ert

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την ΕΡΤ αυξάνοντας το ανταποδοτικό τέλος.
Η αύξηση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά εκτιμάται πως θα είναι περίπου στο 1 ευρώ, κάτι που θα δημιουργήσει αρνητικές …
εντυπώσεις, καθώς σε μια εποχή περιορισμού του κόστους η κυβέρνηση αυξάνει το κόστος λειτουργίας ενός νέου φορέα.
Σήμερα τα νοικοκυριά πληρώνουν 3 ευρώ τον μήνα για τις υπηρεσίες της ΝΕΡΙΤ.
Με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ένα μέρος από το ανταποδοτικό τέλος μετατρεπόταν σε απευθείας εισφορά στον προϋπολογισμό, με τη μορφή άτυπου φόρου.
Τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ το 2014 είχαν προϋπολογιστεί σε 191 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 101 εκατ. ευρώ θα κάλυπταν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ και 91,4 εκατ. ευρώ θα πήγαιναν στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.
Τώρα το ανταποδοτικό τέλος θα αυξηθεί σε 4 ευρώ τον μήνα, ή σε 4,24 ευρώ, σημειώνοντας μια εκρηκτική άνοδο 42%.
Η κυβέρνηση αποδίδει την αύξηση αυτή στην υποχρέωση να καλυφθεί η απόδοση των 91 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 και να εκπληρωθεί παράλληλα η δέσμευσή της για πρόσληψη όσων εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ το επιθυμούν, όπως και των προσληφθέντων στη ΔΤ-ΝΕΡΙΤ, σε συνδυασμό με την παροχή περισσότερων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.
Η απόφαση αυτή, όμως, για την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, που προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, έρχεται σε αντίθεση με τη γενική οδηγία του Γιάνη Βαρουφάκη περί λιτότητας αλλά και με το γενικότερα αίσθημα του κόσμου, καθώς η νέα ΕΡΤ πρέπει να είναι το παράδειγμα.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αφήνει να εννοηθεί πως μόλις ομαλοποιηθεί η λειτουργία του νέου φορέα, σε διάστημα ενός έτους, θα μειώσει το ανταποδοτικό τέλος.
Η νέα ΕΡΤ θα παραμείνει στο καθεστώς των ΔΕΚΟ για ένα διάστημα, καθώς έχει εγγραφεί το ποσό των 100 εκατ. ευρώ από τη ΝΕΡΙΤ στον προϋπολογισμό του 2015.
Σε δεύτερο στάδιο, η νέα ΕΡΤ θα απαλλαγεί από το καθεστώς ΔΕΚΟ και το σύνολο του ανταποδοτικού τέλους θα κατευθύνεται για την παραγωγή προγράμματος, τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα, ενώ η εισφορά στον προϋπολογισμό θα γίνεται με τη μορφή της απόδοσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Στο Ραδιομέγαρο θα επιστρέψουν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ και οι απασχολούμενοι σε ΔΤ και ΝΕΡΙΤ, πλην εκείνων των ειδικοτήτων (δημοσιογράφοι – καλλιτέχνες) για τις οποίες έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας έπειτα από καταγγελίες για τον σχετικό διαγωνισμό.
-Π-

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθροΤο μυστικό για σβήσιμο κλήσης
Επόμενο άρθροAGORA

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This