9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Φόβοι για διακοπή λειτουργίας 8.500 επιχειρήσεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο – Θέμα χρόνου η έλλειψη προϊόντων στην Ελληνική αγορά

rola louketa-1

Η αγωνία των μικρών επιχειρήσεων για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, παρά την «εύθραυστη αισιοδοξία», αποτυπώνεται στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και των προσδοκιών για το πρώτο εξάμηνο του 2015, με ποσοστό 3% του συνόλου των επιχειρήσεων να τοποθετούν το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Αυτό σημαίνει ότι τα λουκέτα για το επόμενο εξάμηνο θα προσεγγίσουν τα 8.500 με απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας.
Την ίδια ώρα, αδύναμη να καλύψει τις φορολογικές υποχρεώσεις της εμφανίζεται μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν ήδη τέσσερις στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ και τρεις στις 10 στην Εφορία.

Μείωση τζίρου
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, μόλις μία στις τέσσερις παρουσίασε κέρδη τη χρήση που πέρασε, ενώ το 37,3% κατέγραψε ζημιές.
Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση του τζίρου (53,2%), της ζήτησης (55,2%) και των παραγγελιών (58,9%).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η συνολική ετήσια πτώση στον τζίρο άγγιξε το 13% (Φεβρουάριος 2014 – Φεβρουάριος 2015), ενώ από την έναρξη της κρίσης αγγίζει το 77 %.
Περισσότερο ενθαρρυντική (τουλάχιστον την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα – Φεβρουάριος 2015) είναι η εικόνα των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο και μόλις τρεις στις 10 επιχειρήσεις (31,4% από 56,1% στην έρευνα Ιουλίου 2014) προβάλλουν αρνητικές προσδοκίες.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 οι απώλειες θέσεων απασχόλησης στις ΜμΕ ανήλθαν στις 40.000, ενώ το τρέχον εξάμηνο αναμένεται ο λόγος απολύσεων-προσλήψεων να είναι 1:1,1 (τον Φεβρουάριο του 2014 ο λόγος ήταν 1:1,6).
Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να χαίρει της εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων (το 44,1% είναι περισσότερο αισιόδοξο για την πορεία της επιχείρησης), με το 57,3% να αναμένει ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης θα καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους.
Θέμα χρόνου είναι πλέον η έλλειψη προϊόντων στην ελληνική αγορά προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση της έρευνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ρευστή κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και η ανασφάλεια για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία έχουν οδηγήσει πολλούς προμηθευτές των ελληνικών βιοτεχνιών και βιομηχανιών να αρνούνται να τις προμηθεύσουν με πρώτες ύλες, δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.
Όπως είπε, τα ζητήματα της ρευστότητας και το επενδυτικού περιβάλλοντος όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί έως σήμερα αλλά ούτε και υπάρχει στον ορίζοντα κάποια συγκεκριμένη προοπτική σε επίπεδο οικονομικής συγκυρίας και οικονομικής πολιτικής.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This