9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

Η Ξάνθη έχει το δικό της brand name σε τοπικό γλύκισμα – Είναι η καριόκα, που το Επιμελητήριο ετοιμάζεται να προωθήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016 – Εμείς εδώ στην Αλεξανδρούπολη, τι έχουμε;

KariokaPapaparaskeva15614sk glika

Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτείς την Ξάνθη και να φύγεις χωρίς να αγοράσεις… καριόκα, αυτό το μοναδικό, σε γεύση, σοκολατένιο γλύκισμα, η φήμη του οποίου ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και “ταξιδεύει” σε όλο τον κόσμο.
Αυτό το γλύκισμα, φιλοδοξεί να αναδείξει ως brand name της πόλης, το Επιμελητήριο της Ξάνθης και μάλιστα, να το προωθήσει και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016!
Η προσπάθεια του Επιμελητηρίου για την πιστοποίηση του προϊόντος ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) βρίσκεται σε εξέλιξη, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέλιος Μωραΐτης.
Όπως είπε, η προετοιμασία του φακέλου (που θα κατατεθεί πρώτα στις ελληνικές και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές Αρχές) είναι σε πλήρη εξέλιξη και ήδη έχουν ενταχθεί 16-17 επιχειρηματίες σε αυτό το εγχείρημα.
«Οι επιχειρηματίες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια παράγουν το προϊόν με συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για χαμηλότερου επιπέδου ποιότητα» τόνισε ο κ. Μωραΐτης.
Σε ετήσια βάση, στην Ξάνθη παράγονται περίπου 350-400 τόνοι λαχταριστής καριόκας, με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά την εσωτερική αγορά.
Η καριόκα «ταξιδεύει» και στο Μόναχο, την Αστόρια, τη Μελβούρνη και όπου υπάρχει Ελληνισμός, σημείωσε ο κ. Μωραΐτης, διατυπώνοντας, παράλληλα, την εκτίμηση, ότι πριν από το Πάσχα θα έχει κατατεθεί ο φάκελος. Η δε διαδικασία για την πιστοποίηση του προϊόντος αναμένεται να διαρκέσει περίπου ενάμιση χρόνο.
Η καριόκα, που εδώ και 84 χρόνια «δεσπόζει» στην αγορά της Ξάνθης, μπορεί να γίνει ένα σύμβολο για την πόλη, αλλά και για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά, συμπαρασύροντας και τα άλλα μοναδικά γλυκά που παρασκευάζονται τοπικά, εκτίμησε ο κ. Μωραΐτης.
Αναφερόμενος δε, στην προώθηση της καριόκας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι είχε επαφές με Έλληνες Ολυμπιονίκες για να τους ενημερώσει για τη συγκεκριμένη δράση.
«Θέλουμε να μοιράσουμε καριόκες σε όλους τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
***
Σημείωση Ε.Θ.
Αυτά συμβαίνουν στην Ξάνθη.
Και εδώ στην Αλεξανδρούπολη τι κάνουμε;
Κατ’ επανάληψιν η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ ζήτησε από τους εκάστοτε δημάρχους μας, να προκηρύξουν έναν άτυπο διαγωνισμό για την καθιέρωση ενός γλυκίσματος, που θα αποτελέσει διακριτικό γνώρισμα για την Αλεξανδρούπολη.
Όπως λέμε π.χ. για τα τρίγωνα Πανοράματος, τους κουραμπιέδες Καρβάλης κ.λπ.
Παράλληλα ζητήσαμε να προσκαλέσει ο δήμαρχος τους ζαχαροπλάστες της πόλεως σε μαι σύσκεψη για να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις και τις ιδέες τους.
Γιατί μπορεί σήμερα ο φάρος μας, να αποτελεί το διακριτικό γνώρισμα της πόλης, χρειάζεται όμως να δώσουμε κάτι παραπάνω στους ξένους επισκέπτες μας, οι οποίοι επιστρέφοντας στον τόπο τους, να μεταφέρουν και ένα γλυκό αναμνηστικό της Αλεξανδρούπολης.
Πρέπει να σημειώσουμε πως στα κατά καιρούς δημοσιεύματα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ υπήρξε ενδιαφέρον από τον κόσμο των ζαχαροπλαστών καθώς και από απλές νοικοκυρές οι οποίες ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων έφτιαξαν διάφορα γλυκίσματα, που μας έφεραν στα γραφεία μας, για να τα δοκιμάσουμε.
Ενδιαφέρον δηλαδή υπάρχει, φθάνει να κινηθεί ανάλογα και ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης.
Η γειτονική μας Ξάνθη, έχει το δικό της γλυκό διακριτικό γνώρισμα.
Καιρός να αποκτήσει κάτι ανάλογο και η Αλεξανδρούπολη.
Γιατί ακόμα και ένα ξεχωριστό γλύκισμα, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην υπόθεση ανάπτυξης του τουρισμού για τον τόπο μας.
Χωρίς δαπάνες προβολής και άλλα έξοδα.
Ζητείται λοιπόν ένα γλυκό για την Αλεξανδρούπολη.
Θα το βρούμε για να το καθιερώσουμε;
Σ.Κ.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This