9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020

ΠΑΝΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ… ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΔΕΙΩΝ

Μέχρι τώρα τρεις φορές πλήρωσαν παράβολα τα Περιφερειακά κανάλια για να λάβουν άδειες λειτουργίας – Όμως τα χρήματα δεν επεστράφησαν ποτά από το Δημόσιο, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα

kontrol-tileorashs studio

Την πλήρη ανατροπή της κατάστασης στα ΜΜΕ υπόσχεται η κυβέρνηση με δύο κινήσεις σταδιακής εκκαθάρισης.
Την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, από την οποία θέλει να αντλήσει έσοδα, και τον έλεγχο της ροής του τραπεζικού χρήματος προς τις εταιρείες ΜΜΕ.
Μαζί με τις «εκπλήξεις» που μπορεί να βγάλει η λίστα Λαγκάρντ, με τα ονόματα επιχειρηματιών των Μέσων που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, οι ισορροπίες στον έλεγχο της πληροφόρησης μπορούν να αλλάξουν.
Το πρώτο βήμα έγινε με την οδηγία για τη διακοπή των διαφημίσεων από τις Τράπεζες προς τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, από τις 24 Ιανουαρίου.
Το δεύτερο επίμαχο ζήτημα είναι ο δανεισμός των Μέσων.
Ο Υπουργός κ. Ν. Παππάς είπε πως θα σταματήσουν να δίνονται δάνεια χωρίς εγγυήσεις στα ΜΜΕ, παρά του γεγονότος ότι οι τράπεζες υπόκεινται σε κεντρικό έλεγχο, αλλά σχετίζεται και με τα δάνεια που πρέπει να χορηγηθούν στο άμεσο μέλλον.
Και εδώ ξεχωρίζει η περίπτωση του MEGA, που το 2016 έχει να καταβάλει μια δόση που ισούται με τον τζίρο της εταιρείας και συνεπώς πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Η ιδέα και εδώ είναι πως οι επιχειρηματίες πρέπει να βάλουν πρώτες χρήματα στις εταιρείες τους και να δώσουν στέρεες εγγυήσεις προκειμένου να χορηγηθεί νέο δάνειο.
Θυμίζουμε πως ο ΔΟΛ, ο Πήγασος και ο ΑΝΤ1 επιχείρησαν, προεκλογικά, να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση.
Το σχέδιο της αδειοδότησης είναι το κρίσιμο για να χορηγηθούν οι άδειες στην τηλεόραση αλλά και στο ραδιόφωνο.
Η νομοθεσία στον τομέα αυτό είναι σύνθετη για να μη διαταράσσει τους συσχετισμούς στη ραδιοτηλεόραση, αποτρέποντας την είσοδο νέων επενδυτών, αν προηγουμένως δεν αγοράσουν μια ζημιογόνο εταιρεία.
Στη διαδικασία αυτή το Δημόσιο δεν είχε έσοδα.
***
Σημείωση Ε.Θ.
Αυτά γράφει “Το Παρόν”. Όμως επειδή φωνάζει ο κ. Παπαδημούλης για τις άδειες των Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
α) Μέχρι τώρα τα Περιφερειακά κανάλια υπέβαλαν τρεις φορές (πληρώνοντας και τα αντίστοιχα παράβολα) αιτήσεις για την αδειοδότησή τους.
Όμως το Κράτος, ούτε άδειες χορήγησε, ούτε βέβαια επέστρεψε τα χρήματα από τα παράβολα, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
β) Είναι ψευδές ότι τα τηλεοπτικά κανάλια δεν πληρώνουν το Δημόσιο.
Μάλιστα με την εφαρμογή της ψηφιακής μετάδοσης, το Κράτος εισπράττει τα δικαιώματά του από την DIGEA που είναι ο πάροχος δικτύου.
γ) Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει ακόμα και από την χρήση συχνοτήτων από την χρήση LINK των τηλεοπτικών σταθμών, χρήματα που εισπράττει η ΕΕΕΤ.
Όσον αφορά τώρα τις νέες αδειοδοτήσεις, εκτιμούμε πως κι αυτή τη φορά θα γίνουν διαγωνισμοί για εισπρακτικούς κυρίως λόγους και για να δοθεί η ευκαιρία εισόδου νέων κεφαλαιούχων, φιλικά προσκείμενων προς την Κυβέρνηση.
Επιφυλασσόμεθα και περιμένουμε, μένοντας και εμείς στο γενικό θολό κλίμα αβεβαιότητος που επικρατεί για το αύριο της χώρας.
Σ.Κ.

- Advertisement -

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This