Home / Κοινωνια / ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ… ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΑ;

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ… ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΑ;

Προς τι οι καταγγελίες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την συμφωνία των Δ/ντών Εκπαίδευσης Ν. Έβρου, με την εταιρεία ΕΚΟΘΡΑΚ Α.Ε., που θα μετατρέπει τα τηγανέλαια σε καύσιμο, για την θέρμανση των σχολείων; – Είναι κακό;

τηγανελαιο1111_photo patates-sto-tigani

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Νομού Έβρου κοινοποίησε προχθές το παρακάτω κείμενο:
***
«Οι κυβερνήσεις αλλάζουν …….. μα οι επιχειρήσεις μένουν στα σχολεία,
Ή αλλιώς μαζέψτε τηγανέλαιο για να έχουμε θέρμανση……»
Με έγγραφά τους οι Δ/νσεις Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου προσκαλούν εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών των σχολείων στην ανακύκλωση τηγανέλαιου.
Η δράση αυτή γίνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. που έχει ήδη προμηθευτεί δοχεία συλλογής των 20 lt, τα οποία θα μοιράσει άμεσα στα ενδιαφερόμενα σχολεία και την εταιρεία ΕΚΟΘΡΑΚ Α.Ε., η οποία θα παίρνει την ποσότητα που θα συλλέγεται και θα αποδίδει αναλογικά στο σχολείο ποσότητα βιοντήζελ για θέρμανση του σχολικού κτηρίου.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για την σωστή διαχείριση των τηγανέλαιων και να ευαισθητοποιηθούν στην αναγκαιότητά της για την προστασία του περιβάλλοντος, συνεισφέροντας επιπλέον και στην θέρμανση του σχολείου αλλά και στην εξασφάλιση αναλώσιμων (γραφίτης, χαρτί φωτοτυπίας κλπ).
Και βέβαια είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση στην προστασία του περιβάλλοντος και μέσω της ανακύκλωσης.
Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά.
Οι μαθητές θα συγκεντρώνουν τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια από τα σπίτια τους, θα τα παραδίδουν στο σχολείο, όπου θα τα παραλαμβάνουν οι εταιρείες και θα τα χρησιμοποιούν για δικό τους κέρδος!
Έτσι «ευαισθητοποιούνται» οι μαθητές στο τρίπτυχο Προϊόν – ανταποδοτικότητα – κέρδος Εταιρείας.
Σε μια εποχή που η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι τραγική και η κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες διαρκώς μειώνεται, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θεωρούν καλή ιδέα και μονόδρομο το συγκεκριμένο πρόγραμμα που μάλιστα θα έχει κίνητρο, έπαθλο τη θέρμανση των σχολείων.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος, κάθε σχολείο αδιαμαρτύρητα να μπορεί να επιβιώνει μόνο του οικονομικά. Η αναζήτηση εσόδων για το σχολείο από σπόνσορες, χορηγούς και διάφορους φιλάνθρωπους είναι το δυσοίωνο μέλλον που σχεδίασαν και υλοποιούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Είναι το “νέο σχολείο” της αγοράς, της ημιμάθειας και των χορηγών που προωθείται είτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είτε με την τωρινή αριστερή κυβέρνηση.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διεκδικεί:
* Η ανακύκλωση τέτοιων υλικών όπως και η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί και πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους.
* Να εξασφαλιστεί δωρεάν πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στα σχολεία.
* ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
***
Σημείωση Ε.Θ.
Αν δεν κάνουμε λάθος πέρυσι στην Ναύπακτο (;) οι δάσκαλοι εφάρμοσαν το σύστημα συγκέντρωσης τηγανισμένων ελαιολάδων με πολύ μεγάλη επιτυχία, εξασφαλίζοντας καύσιμα για την θέρμανση των σχολείων, χωρίς επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό τους.
Παράλληλα έκαναν πράξη την ευαισθητοποίηση των μαθητών για προστασία του περιβάλλοντος.
Εδώ ποιο είναι άραγε το πρόβλημα με τα τηγανόλαδα;
Και γιατί άραγε κάθε ιδιωτική επιχείρηση να θεωρείται “εχθρός” και να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος;
Ως πότε θα συκοφαντείται η ιδιωτική πρωτοβουλία;
Μήπως είναι καιρός να δούμε στην Ελλάδα την αλήθεια κατάματα;
Σ.Κ.